2014 Mahalli seçimlerine 5 ay gibi bir süreç kaldı. Muhalefet partileri çoğu yerde Belediye Başkan adaylarını açıklarken İktidar Partisi Ak Parti ince eleyip sıkı dokuyor. Adayları tespitte genel olarak anket sonuçlarına önem veren Sayın Başbakan bazı bölgelerde de güvenmediği anket sonuçlarına bizzat parti yetkililerini gönderip bu illerde kanaat elde etmeye çalışıyor. Çünkü bu seçimler Sayın Başbakan için Milletvekili seçimi kadar önem Arz ediyor.

 

      Bunun nedeni ise son dönemlerde yaşanan Gezi olayları ile başlayan derin gücün eline fırsat vermemek. Daha doğrusu demokrasi karşıtlarına ders vermek. Geçmişte belirlenen adayların kendi ismi ile seçilmesine bu dönem izin vermeyeceği. Sayın Başbakan ve partisine adaylar ne getirecekler buna bakacak.

 

       Parti sırtından ve Başbakanın adı ile bir yerlere gelemeye çalışanlara büyük bir ihtimalle engel koyacak. Çünkü artık bu partiye kimin kaç oyu ve ne katkısı olacağı çok önemli. Sayın Başbakanın adı yeter sözü yerine benim adıma kim ne kadar katkı yapacak buna bakılacak.

 

       Ülke genelinde Ak Parti ve Sayın Başbakanın sırtından yönetime girenler dahi çok şeyler kazandılar. Kimse kapısını çalmayacak çoğu kişileri kapısını çalar duruma getirmiştir. Ak Parti siyasete girenlere çok şey vermiştir, itibar ve saygınlık kazandırmıştır. Şimdi haydin bakalım siz ne katacaksınız bu partiye deme zamanı gelmedi mi?

     Efendim yıllardır partiye emek ve zamanımızı veriyoruz denebilir. Ama Sayın Başbakan ve Ak Parti bu kimliği taşıyanlara neler vermedi ki? Bundan maksadım saygı, hürmet ve itibar vermiştir. Kapılarını çalmayan ve kapılarından bakmayanlar onları ziyaret etmesi bir itibar değil mi?

       İşyerinde oturup siyaset yapmak hizmet değil, sahaya da inmek ve insanların gönlünü almak lazım. Bunu ne kadar yapabildik geriye dönüp bakmak lazım. Ne kadar seçmeni tanıyor ve kaç köye gittiğimizi sorgulamak lazım. Elbette bundan kastım kişi ve şahıs değil genel bir değerlendirme yapmam nedeni ile bunu söylüyorum. Bunu yapanlar yok mu elbette var zaten bu kesimi tenzih ederim. Asıl benim maksadım işyerine oturup itibar sahibi olup partisine en ufak bir katkısı olmayanlara.

      Uzun lafın kısası Sayın Başbakan artık benim sırtımdan inin diyecek bunun belirtisi de anketler olacak. İl ilçeler bu yöntemlerle belirlenirken kasabaları da bildiğim kadarı ile İl teşkilatı yaptırdığı anketlerle belirleyerek en iyisini aday yapmaya çalışacak.

       Kimse nasıl olsa arkamda Başbakan var diye bedavadan koltuk sahibi olmanın yolu büyük bir ihtimalle son bulacak. Bu sadece Belediye Başkanlığı adaylığı konusunda değil Belediye ve İl Genel Meclis üyeleri içinde aynı olacağını düşünüyorum. Çünkü kimin ne kadar getirisi olacak ona bakılacak ve bakılacağı kanaatindeyim. Burada kastım Aksaray değil genel değerlendirmedir, Türkiye genelidir. Oyların %75 Büyük Şehirlerde Belediyelerinde %25 diğer Belediyelerde. Aksaray Büyük Şehir Belediyelerine göre devede kulak. Bunu derken Aksaray boş mu verilecek elbette burada da en yüksek oyun alınması hesap edilecek.

       Geçtiğimiz günlerde Ahmet Hakan’ın yerel seçimlere doğru programını izledim. Gece geç vakte kadar devam eden programın konukları ulusal anketlerin beş tane genel müdürleri idi. Büyükşehirlerden başlayan değerlendirmeler diğer şehirlerin değerlendirmesi ile noktalandı.

      Burada edindiğim sonuç ise aday olacak kişilerin önemi öne çıktı. Bunu da belirlemek için Sayın Başbakanın sürekli anket yaptırdığı. Anketlere verdiği önemi konusun da bütün anketçiler kem fikir oldular.

      Nedeni ise mahalli seçimlerin çok önem arz etmesi, ardından gelecek Cumhurbaşkanlığı seçimi ve Milletvekili seçimine etki edeceği. Mahalli seçimlerden çıkıp genel seçimler havasında olacağı bilinmektedir.

      İlimizde de bu seçimler çok önem Arz etmektedir, seçimler aday yarışının dışında bir demokrasi savaşı olacaktır. Geçmişte olduğu gibi ilimizde demokrasi savaşını en iyi şekilde vereceği kanaatindeyim. Ak Parti bu seçimlerde de geçmiş seçimlerin üzerine çıkmalıdır.


23.10.2013 00:00:00

Erdogan Kaya

Mahalli Seçimler Çok Önemli

Mahalli Seçimler Çok Önemli