Bir zaman ulusal medyaya kadar taşınan bir haber vardı. Haberin mahiyetini ben o zaman yazmıştım, haber nasıl yaptırıldı, maksadı ne idi. O yazımı okuyanlar bilir, ısmarlama bir haberdi. Sayın Başbakanın her valiler kararnamesinden sonra Valilerle yaptığı toplantının tamamında şu cümleyi kullanır; “ Valilik yan gelip yatma yeri değildir, protokol yeri olarak da kullanma yeri değil. Alıp yengeyi de yanınıza halkın içine çıkacaksınız, garip gurabanın sofrasına oturup dertlerini dinleyeceksiniz” diye sürekli söyler. Hatta sık sık Hz. Ömer-i örnek gösterir.

       Bizim eski valilerimizden birisi ile Milletvekillerimizin arası iyi değildi, onlarda vali Beyin tayini ile ilgilenirken birden bir haber çıkmıştı, “ Başbakanın tarif ettiği vali” diye. Güya Sayın Başbakan bizim valimizi toplantıda diğer valilere örnek göstermişti. Sonra böyle bir haber pat diye çıktı, ben Nevşehir Valisinden o toplantıda böyle bir sözün Söylenip söylenmediğini sorup aslı olmadığını öğrendim. Sonra haberi yapan gazeteci arkadaşa ulaştım ve ısmarlama haber olduğunu da teyit ettirdim.

       Sonrada bunu köşeme taşıyarak alaya almıştım, hatta tefe koyup çalmıştım, topluma çıkmayan polis kordonunda gidip gelen bir idareci nasıl olurda tarif olur. Hiçbir fakirin sofrasına oturduğu görülmemişti, ama nasıl olduysa fakir sofrasından kalkmayan vali olmuştu.

       Bu konuyu burada kapatıyorum, neden yazdığıma gelince ilimizin yeni Valisi Sayın Selami Altınok asıl Sayın Başbakanın tarif ettiği bir vali. Bunu Başbakanın söylemesi yâda gazetelere manşet olması gerekmez. Yaşamı ile davranışları ile bunu görebiliyorsanız benim için işte o vali bu derim. Gelin size bunu anlatayım siz karar verin.

       Cumartesi ve Pazar günü yengeyi yanına alıp alışveriş merkezlerinde ve alışveriş yerlerinde vatandaş gibi gezen bir Valiye sahibiz. Kendi otomobiline binip dolaşıyor ve polis eskortu yâda koruma diye bir şey yok vatandaşın içinde geziyor.

      Çoğu vatandaşımız Vali Beyi tanımıyor tanıyanlarda aaaa bu vali değil mi diye birbirine soruyor. Evet, alışık olmadığımız bir Valiye sahibiz. Ben çok fazla Valilik binasına çıkan birisi değilim, ama birçok ziyaret ve gezilerinde beraber olup izlediğim kadarı ile mükemmel bir Anadolu çocuğu.

       Cenazeye gidiyor, düğüne gidiyor, ziyaretlere gidiyor, bazı sohbetlerde bulunuyor, herhangi bir devlet dairesine gidip orada memurlarla oturup dert ve çalışmalarını yerinde dinliyor. Asık suratlı, korku saçan bir tavır yok, gayet medeni ilişkiler içinde insanlarla muhatap oluyor ve yapılması gerekenleri talimatla yerine getiriyor, işini anında takip ediyor.

       Köy, kasaba ve ilçeleri geziyor vatandaşın içine çıktığında kendisi ile tokalaşıp elini sıkan insanlara bir baba şefkati ile yaklaşıp başlarını okşuyor, yanaklarını sıvazlıyor ve herkesin ayağına giderek onlarla tokalaşıyor. İnanın bir siyasetçiden çok insanların başını okşayıp elini sıkıyor. Kibir yok, gurur yok, takıntısı yok, insanları küçümseme yok ve devletin şefkatini insanlara yansıtıyor.

       Makamına gelen insanlarla oturduğu koltuk da muhatap olmayıp, odasındaki koltuk dan kalkıp yan yana oturarak değer verdiğini gösterip gelenlere bir rahatlık sağlıyor. Onlarla iletişim kurarken gelen misafirleri rahatlatıyor. Ben inanın bu davranışı çok seçilmiş siyasilerde görmedim desem yalan olmaz. Adamlar koltuk kaçar diye koltuktan hoş geldin’e bile kalkmıyorlar. Devlet terbiyesi, temsili ve adabı bu olması gerekir diye düşünüyorum.

        Devletin temsilcileri aydan gelmiyorlar, onlarda bu toplumun içinden gelen insanlardır. Halkın temsilcileri halkın içine inerek onlarla hasbıhal etmesi kadar sevimli ve güzel ne olabilir ki? Eski valilerimizden Sayın Aslan Yıldırım çoğu insan bilmeyebilir ama ben çoğu zaman görmüşümdür, kafasına kalpağını giyer gözüne gözlük takarak tebdili kıyafet gezerek vatandaşın durumunu ve hizmetlerin eksiklilerini yerinde tespit ederdi.

       Kim ne der bilmem ama benim Sayın Valimizden bir beklentim olmadığını çok zaman yazdım. Beklentimiz memleketimiz ve halkımızın refah ve huzuru. Bunu kendilerinde gördüğüm için okurlarımızla paylaşma gereği duydum. İdarecide olması gereken birçok vasıf Sayın Valimizde mevcut. Onun için diyorum ki, Sayın Başbakanın tarif etmesine gerek yok, söylemlerine uyan Vali Sayın Selami Altınok diyorum.


18.02.2013 00:00:00

Erdogan Kaya

Başbakanın tarif ettiği Vali

Başbakanın tarif ettiği Vali