Bu yaşıma geldim; ben bu yamuk toplumu anlayamadım. Toplumun bir yarısı; Başbakan ne yapsa yanlıştır diyor; sanki hiç doğru yokmuş gibi. Diğer yarısı da; Başbakan ne yapsa doğrudur diyor; sanki her yaptığı doğruymuş gibi.

Diğer taraftan aydın geçinen çakma aydınlara bakıyorsunuz; sabahki söyledikleri ile öğleyin söyledikleri hiç örtüşmüyor. Yazar müsveddelerini okuyoruz; sabah ak dediklerine akşam kara diyorlar. Apo’yu asalım diyen de pirim alıyor; affedelim diyende.

Üniversitelere bakıyorsunuz bir yığın defolu okumuş yazmış profesörler kafalarını kuma gömmüş ve kuluçkaya yatmışlar. Sıradan vatandaşa bakıyorsunuz akıllı telefonlarıyla akılsız işler yapmakla meşguller. Vatandaşın vekiline bakıyorsunuz liderinin vekili olmuş; vatandaş kimin umurunda. Emekli vekillere bakıyorsunuz bir kısmı hala yeniden seçilme arzuları ile taklalar atmakta. Bir kısmı da zamanında yapmadıkları ve yapamadıklarının anılarını sanki bir matahmış gibi yazmaktadır.

Akil insanlarımız vardı; hani nerede onlar? İsimleri var cisimleri yok. Kimse kıvırmasın ve hayıflanmasın; toplumun hal ve gidişi ne yazık ki; böyle. Böyle bir toplumdan daha ne beklenir ki; kimsenin kimseye ve kimseden şikayet etmeye hakkı yok.

Geçmişte bir çok kavim bu şekilde helak olmuş; kalanlar akıllarını başlarına almış ve yeniden bir düzen kurmuş. Bu gidişle bu durumda olan toplumların da olacağı budur. Her hayır bir şerrin doğal sonucudur. Dünyadaki hızlı nüfus artışı ve buna ters olarak kaynakların azalması toplumların daha da yamuklaşmasına neden olmuştur.

Sakın beni felaket telalığı yapmakla itham etmeyin; Dünya bir milyar aç insanıyla; bu gidişle bu günleri de çok arayacaktır. Nasıl aramasın; kuraklık tehlikesi var diyoruz; arabalarımızı içme suyu ile yıkıyoruz. Ekmek bulamayacağız diyoruz; günde Dört Milyon ekmek çöpe gidiyor.

Zamanı bile hovardaca harcıyoruz. Gençlerimiz akşama kadar uyku sabaha kadar internet başında; teknolojinin yan etkilerinin esiri olmuş. Bu gençlik mi geleceğin güvencesi. Erkek kardeş; evinin bir odasından diğer bir odasındaki kız kardeşine mesaj atıyor:  “Abla bana bir su getirsene”

Anne baba ayrı köşelerde ellerinde en ucuzu bir maaş değerinde cep telefonu; sanal alemde dans ediyor. Büyükanne ve Büyükbaba ya bir odaya itilmiş ya da bir bakım evine atılmış. Kardeş kardeşin evine gidip bir tas çorba içemez olmuş.

Alın size yamuk toplumun yamuk halleri.


26.02.2014 00:00:00

Doç.Dr.İbrahim Baykan

Yamuk Toplum

Yamuk Toplum