Maalesef; ülkemizde eğitim yıllardır iki başlı yürütülmektedir. Bunlardan birisi okullar diğeri ise dershaneler.

Gelişmiş ülkelerde de dershaneler var ama bunlar okulda verilen eğitimin üzerinde bir eğitimi amaçlar ve çeşitli uzmanlık alanlarında faaliyet gösterir. Bizde ise dershaneler; tamamen sınava hazırlık amaçlıdır ve sınavlarda zamana karşı başa çıkmanın ve cinliğin yollarını öğretir.

Dershaneler ticari boyutuyla kayda değer bir sektör haline gelmiştir. Ülkemizde dershanelerin yeri ve önemi o kadar arttı ki; neredeyse Milli Eğitim’in yerini alır oldu. Öyle bir sektör haline geldi ki; vatandaşlar örtülü bir paralı eğitim sarmalına girdi. Bu arada varlıklı aile çocukları fakir aile çocuklarının önüne geçerek fırsatlar kazandı. Bazı dershaneler daha da ileri giderek öğrencilerinin kapasitelerini hiçe sayarak; parayı basana üniversite kazandırma garantileri bile verdiler. Bu da dershanelerce soruların satın alındığı şüphelerini bile ortaya çıkardı. Bu tezi piyasadaki bir kısım kalitesiz ve defolu okumuş meslek sahipleri doğrulamaktadır. Yakinen öyle defolu profesörler tanıyorum; nasıl olmuş da bu aşamaya gelmiş diye insan şaşmadan edemiyor. Okullarda öğretmen yokluğundan yabancı dil dersleri boş geçerken; yabancı dil sınavları yapıyoruz. Yani diğer bir deyişle bu görevi dershanelere havale etmiş olmuyor muyuz?

Kimsenin dillendirmediği bir konu da; böylesine meşakkatli bir sınavı başarıp üniversite kazanan öğrenciler maalesef bir kısım kalitesiz üniversitelerde hiçbir şey öğrenmeden yıllarını geçirmekte ve gelen aflarla ite kaka mezun olmaktadır. Alın size eğitim. Kalite bunun neresinde? Eğitim bunun neresinde? Şeytan bunun neresinde?

Buradan tüm yetkililere sesleniyorum:

Eğitimi; iki başlılıktan kurtarıp; ezberden uzak ve yararlı bir bilgi müfredatı ile yapar ve buna göre de sınavlarda ölçme ve değerlendirmeye tabii tutarsanız ancak o zaman vatandaşları dershane sarmalından kurtarırsınız.

Aksi halde dershaneleri kapatmakla hiçbir sonuç elde edemezsiniz. Siz kapatırsınız başkaları bu hizmeti ya merdiven altında ya da ev odalarında verir. Ayrıca bıçak keser gibi dershane kapatmak; bebeği zamansız memeden kesmeye benzer.


28.11.2013 00:00:00

Doç.Dr.İbrahim Baykan

İki Başlı Eğitim

İki Başlı Eğitim