Son zamanlarda sık sık gündeme getirilen tren yolu ve Havaalanı meselesi konuşulmaya başladı. Elbette konuşulup gündemde durması Aksaray için yetkililerimizi harekete geçirecektir. Konuşulmayan ve gündeme getirilmeyen konular buhar olup uçar. Ama hızlı ve yük Tren konusunda gelişmeler olduğu da bilinmektedir. Gündemi takip etmeyen insan bunlardan haberdar olmuyorlar. Havaalanı ile ilgili çok büyük gelişmenin olduğu uzun zamandır bilinmektedir.

 

 

        Yük treni konusunda en son eski Ulaştırma bakanı Sami Güçlü ilimizi ziyaretlerinde ilin idarecileri ile sohbet ederken konu yük trenine geliyor. Sayın Güçlü buradan Ulaştırma Bakanlığı Genel Müdürünü arayarak konu hakkında bilgi alıyor.

       Aldığı bilgiyi bulunduğu ortamdaki ilimiz idarecilerine aktararak; “ Demiryolu üç aşamadan oluşmaktadır. Birinci aşama zemin etüdü, ikinci aşama yol etüdü ve son aşama ise ihale. Aşamalardan zemin ve yol etüdü tamamlanmıştır.

       Olağan üstü bir durum olmazsa 2014 yılı sonuna kadar ihalesi tamamlanacaktır. Aksaray’a 80 km. mesafede olan Ulukışla Çakmak hattından Kırşehir ve Kayseri’ye kadar uzanacak olan demiryolu projesinde ihalenin askıya çıkmasıyla artık geri dönüşüm olmayacaktır” diyor.

       Görüldüğü üzere demiryolundan yük taşıma olayı birkaç yıla kadar ilimizden de başlayacak. Bu yollar ve zemin çalışması bakkaldan yumurta almaya benzemez. Yol güzergâhındaki istimlakleri hesap ederseniz bayağı zaman almaktadır.

       İkinci olarak hızlı tren meselesi, bu konuyu uzun zamandır ilimizin Ak Parti yöneticilerinin üzerine basa basa söyledikleri hızlı tren olayı. Bu zaten Antalya ile Kayseri üzerinden yapılacak yolcu taşıması ilimizin belli bölgelerini de içine almaktadır.

      Şimdi buna birde hızlı yük taşıma eklersek aliyyün ala olur. Geçtiğimiz günlerde 5 ilin idarecilerinin Konya’da yaptıkları KOP toplantısında hızlı trenle yük taşımada gündeme gelmiştir. Hatta ilimiz sınırları içinden geçecek tren Bakü Ceyhan hattı ile bütünleşmesi bile gündeme gelmiştir.

       Toplantıda bulunan Borsa Başkanı Hamit Özkök söz alarak Aksaray’ın üvey evlat olmaması gerektiğini dile getirmiş ve sonuçta 2023’de bitmesi hesaplanan hızlı yük trenini ilimizin dahil olduğu burada dile getirilmiştir.

         Görünen o ki on yıl içinde hem hızlı tren, hem de yük treni ilimize gelmiş olacaktır. Bundan on yıl önce hayal edemediğimiz bölünmüş otoyollar ülke geneline yayıldığı gibi, on yıl içinde tren yolları her bölgeye yayılacaktır. Geçmişin günahını on yılda mevcut hükümete kesmeye çalışmak biraz vicdansızlık olacaktır.

        Borç batağı içinde olan ülkenin ekonomisini düzelteceksiniz, ülkeyi bölünmüş otoyol ağında hallaç pamuğu gibi atarak yüzde 75 bitireceksiniz, bunlar kolay işler değil.

       Bir diğer konu ise ilimize havaalanı yapılması konusu sık sık gündeme getiriliyor. Elbette havaalanımız olması çok güzel ve mükemmel olur. Ama yapılacak havaalanına yolcu bulmak ve işlerlik kazandırmak çok önemli diyorum.

      Geçtiğimiz günlerde Konya Havaalanından İstanbul’a gittim. İnanın sadece İstanbul hattı çalışıyor, Avrupa’dan gelen yolcular Konya diye geliyor ama İstanbul’dan aktarmalı olarak Konya’ya iniyor. Direk olarak Konya havaalanına gelme şansları yok.

       Nevşehir havaalanı turizm bölgesi olmasına rağmen Havaalanı yeterli yolcu bulamamaktan şikâyetçi iken yeni bir formül bulunması gündeme gelmiştir.

     Birkaç defa Sayın Valimiz Selami Altınok’tan dinledim, Nevşehir havalanın adı değiştirilerek Kapadokya oldu. Böylece Nevşehir hobisini de üzerimizden atmış olduk. Kapadokya Havaalanından Aksaray ve Niğde de yararlanacak.

 

       Daha önce bir saate düşürülmesi düşünülen yol 40 dakikaya düşürüldü ve çalışma hızlı bir şekilde devam ediyor. Yol kısaltılarak ulaşım da kısaldı ve 40 dakika gibi bir süreye indiriliyor. Aksaray’dan havaalanına 40 dakikada gidebileceğimiz ve ortak kullanılacak Kapadokya havaalanı olunca yeni bir havaalanına gerek olduğunu düşünmüyorum. Hem devletimiz ekonomik olarak yıpranmaz hem de her bölgeye uçak kalkması sağlanır. Kısalmış yol çalışması hızlı bir şekilde devam ediyor.


13.11.2013 00:00:00

Erdogan Kaya

Tren ve havaalanı meselesi

Tren ve havaalanı meselesi