Aslında bu konuyu Vilayetlik yıl dönümünde yazacaktım fakat 56 yıl süren 2. İlçelik esaretinden kurtulmamıza cürümlerince yer yakarak, yani kendi güçleri oranında destek olanları belirttiğim seri yazıyı tamamlayacağından bu gün  iki ilçelik esaretinden kurtulurken nasıl küçüldüğümüzü tarihe  borcum olduğu kanaatine vardığımdan kaleme aldım.

SELÇUKLU VE OSMANLI DEVLETLERİNDE TUZ GÖLÜ AKSARAY SINIRLARIYLA ÇEVİRİLMİŞTİ!

   Daha öncede bu konudaki çeşitli yazılarımda da belerttiğim gibi Aksaray ilinin Selçuklu ve Osmanlı dönemindeki sınırı Kızıl ırmaktan başlıyordu ve şu anki ilimize bağlı olan ilçelerin yanında günümüzde Konya, Nevşehir ve Ankara iline bağlı olan 5 ilçenin de ilimize bağlı olmasıyla Tuz gölünün 5’de 4’dü ilimiz sınırlarıyla çeviriliydi.

 SELÇUKLU DÖNEMİNDE HASANDAĞININ TAMAMIYLA BİRLİKTE AKSARAY KULU MAKASI VE KIZIL IRMAKLA BİRLİKTE EREĞLİ VE ALTUNHİSAR’DA AKSARAY SINIRLARI İÇİNDE GÖRÜLÜYOR!

   Bu konuda “Anadolu Selçukluları Devrinde Aksaray Şehri” isimli eserinde Profesör Dr. Nevzat Topal tarafından yazılan kitapta verilen bilgide ve esere konan haritada ilimiz sınırları orta başlıkta belirtilen yerler arasında belirtiliyor.

 KANUNİ OĞLU MUSTAFA’YI İLİMİZE BAĞLI EREĞLİ İLÇESİNİN KULKUL SAHRASINDA BOĞDURDU!

     Tarihçi İbrahim Hakkı Konyalı’nın “Abideleri ve Kitabeleriyle Aksaray Tarihi” isimli eserinde verilen bilgide de yine  bu konuda bilgi veren  diğer tarihçiler tarafından da  belirtildiği gibi Kanuni Sultan Süleyman tarafından oğlu Mustafa’nın  1553 yılının 6 Ekim’inde o zaman Aksaray’a bağlı olan Kulkul Sahrasında boğdurduğu belirtiliyor.

   Profesör Dr. Doğan Yörük Hocanın” 16. Yüz yılda Aksaray Sancağı (1500-1584)” tarihleri isimli eserinde de Ereğli’nin Aksaray’a bağlı olduğu bilgisi veriliyor.

   Yine İbrahim Hakkı Konya’lı da ilimizin Osmanlı dönemindeki sınırlarından bahsederken günümüzde Niğde ilinin ilçesi olan Altunhisar’ın Aksaray’a bağlı olduğunu belirtiyor.

  1845 yılında Aksaray’ın ilçe yapılarak Altunhisar ile birlikte Niğde’ye bağlanması esnasında tarih boyunca devamlı olarak bize bağlı olan Şerefli Koçhisar ilçemiz ise Konya iline bağlanıyor.

75 YIL SÜREN İLK İLÇELİK ESARETİNDEN KURTULDUĞUMUZDA ALTUNHİSAR NİĞDE’DE BIRAKILIRKEN

1845’DE KONYA İLİNE BAĞLANAN ŞEREFLİKOÇHİSAR TEKRAR AKSARAY’A BAĞLANDI!

  Aksaray 13 Ekim 1920 günü Atatürk tarafından BMM’sine verilen ve kabul edilen, ertesi sene yani 1921’in 21 Mart’ında resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 40 numaralı kanunla 75 yıl süren 1. İlçelik esaretinden kurtularak il yapılan kanun metninde Ereğli’den bahsedilmezken Koçhisar ile birlikte Arapsun(Gülşehir) inde Aksaray’a bağlandığını görüyoruz.

1933’DE İLÇE YAPILDIĞIMIZDA KOÇHİSAR ANKARA’YA BAĞLANIRKEN,GÜLŞEHİR’DE KOPARTILIYOR!

   1920-33 arası Şerefli Koçhisar ilçesi ve şu anda ilimize bağlı olan Sarıyahşi ile Ağaçören’in yanı sıra  ilçe yapılarak Şerefli Koçhisar’dan alınarak Ankara iline bağlanan Evren(Çıkınağıl)  topraklarıyla birlikte Gülşehir(Arapsun) ilçesi ’de ilimiz sınırları içindeydi.

   2197 Sayılı 1933 tarihli kanunun 3. maddesiyle 56 yıl sürecek olan 2. İlçelik esaretine çarptırıldığımızda ise 1845-1920 arasındaki 75 yıl dışında tarih boyunca devamlı olarak bize bağlı olan  Şereflikoçhisar Ankara’ya bağlanırken Gülşehir’de bizden kopartıldı.

 1989’DA İL OLDUĞUMUZDA İSE GÜLŞEHİR VE ŞEREFLİKOÇHİSAR İLE EVREN İLÇELERİNİ KAYBETTİK!!!

  1983 yılının Ekim ayının son haftasında başlayan ve son iki yılında ise Aksaray Gazeteciler Cemiyeti olarak aralıksız olarak  Cemiyetimizin Bayram gazeteleri, özel gazeteler ile sürekli olarak Günaydın ve Hürriyet gazeteleriyle bu gazeteleri basan gurubun yayınları ile bir çok genel gazetede yaptığımız yayınlarla oluşturduğumuz kamu kamuoyu desteğinin de katkısıyla 15 Haziran 1989’da  il olmamızı sağlayan 3578  kanunla il olduğumuzda ise Şerefli Koçhisar ile Evren’in Ankara’da, Gülşehir’in  ise Nevşehir’de kalmasıyla 1845 ile 1989 arasında 1920-33 arasındaki 13 yıl haricinde toplam olarak 131 yıl süren iki ilçelik esaretinden kurtulmamız esnasında 5 ilçemizi diyet ödeyerek il olabildik.!!!

 2. İLÇELİK ESARETİNDEN KURTULURKEN YENİ DİYET ÖDEMEMİZ FERASET VE DİRAHİYETLE ÖNLENDİ!

   Aksaray’ın 1845-1989 yılları arasındaki iki ilçelik esaretinden kurtulurken dilet ödeyerek kaybettiği 5 ilçesinin benzeri 15 Haziran 1989 günü kabul edilen kanunla da yeni bir ilçenin bizden alınarak ödetilmesi ise feraset ve dirayetle önlendi.

   Mevla’mız isin verirse Çarşamba günü ‘de bu konuyu yazacağım.

   Aksaray için tarihin tekerrür etmemesi için başta Ak Partinin ilimize 15 yıl 8 aylık borcu olan Aksaray-Ulukışla tren hattımızın hizmete açılması.

   Can damarımız olan E.90 karayolunun Ankara-Niğde otobanından en az şekilde etkilenmesini sağlayacak tedbirler ile istikbalimiz ilgilendiren diğer hizmetlerin alınması ve Çarşamba günkü yazımızın da aynı maksatla ilimiz Valisi  Mantı, Belediye Başkanı Dinçer, Milletvekilleri İnceöz, Aydoğdu, Erel ve  Kaşlı, İGM başkanı Tüzün ile birlikte ilimizin tüm siyasileri, Meslek Odaları ve STK’ları tarafından takip edilmesi dileğiyle. Rabbim Yar ve Yardımcımız Olsun.

 


Mustafa Alper
17.12.2019 15:05:08
KALEMİNE YÜREĞİNE SAĞLIK SEVGİLİ KARDEŞİM

Mustafa Alper
17.12.2019 15:28:55
Kulkul Sahrası şimdi Konya'ya bağlı olan ve o tarihte Aksaray'a bağlı olan Ereğli yakınındaki Aktepe denilen yerdir.

16.12.2019 07:50:00

Ali Genç

2 İlçelik Esaretinden 5 İlçe Diyet Vererek İl Olduk!