2002’den günümüze kadar ülkemizin Askeri vesayetten kurtarılması için sayısız iyileştirmeler yapıldı.

     Yapılan bu çalışmalarla MGK’nın asker olan genel sekreterliği Sivil Sekretere devredildi.

     Mülki Amirlerin izne ayrıldıklarında kendilerine askeri bürokrat yerine sivil bir bürokratın vekâlet etmesi sağlandı.

      Önce Devlet Güvenlik Mahkemelerindeki Askeri Üye yerine Sivil üye getirildi.

      Ardından bu mahkemelerde kaldırılarak Özel yetkili mahkemeler kuruldu, daha sonra bunlarda kaldırılarak yetkili Ağır Ceza Mahkemeleri kuruldu.

     Milli Bayramlarda Askeri bürokratlar yerine Mülki amirin kutlamaları kabulü sağlandı.

     Cumhuriyet balolarının Cumhurbaşkanı tarafından düzenlemesi benimsenip uygulamaya kondu.

    Pratikte halen tam olarak uygulanamasa da Askeri hesapların Türkiye Büyük Millet Meclisi adına Sayıştay tarafından denetlenmesinin önü açıldı.

     Yaş kararlarının yargıya taşınabilmesinin yasal yapısı oluşturuldu.

     MGK’da şeklen de olsa ülkemizin Askerlerle Sivil seçilmişler tarafından ortak yönetildiği imajı veren MGK üyesi Bakanlarla Sivil Bürokratların masanın bir tarafında, askeri bürokratların ise diğer tarafındaki görüntüsü Askeri bürokratlarla sivillerin birbirilerinin arasına serpiştirilmesi ile bu imaj ortadan kaldırılmaya çalışıldı.

      Yapılan tüm bu iyileştirmelere rağmen Türkiye halen başta müzakereler sürdürdüğümüz AB’ ülkeleri ve diğer medeni memleketlerde olmayan Askerle sivilin ortak yönetildiği Hibrit Demokrasiden tam olarak kurtulamadı.

     Türkiye’de halen askeri konuda yapılan olumsuz haberlere medeni ülkelerde cevap verilecek ise bunun Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılması gereken cevaplar Genelkurmay tarafından İnternet Sitesinden veya genel açıklama şeklinde kamuoyuna duyuruluyor.

    Genelkurmay tarafından emekli veya muvazzaf personelin yargılanmasıyla ilgili fikir beyan edilebiliniyor.

     Medeni ülkelerde alışık olunmayan Genelkurmay Başkanının Cumhurbaşkanıyla, Başbakanla olağan ve olağan üstü görüşmeleri haber yapılıyor.

     Halen Türkiye Büyük Millet Meclisinin Genel kurulunu tepeden seyreden Locadan Genelkurmay başkanı ve Kuvvet komutanları medeni hiçbir ülkede olmayan uygulamayla Meclisi denetler gibi oradan genel kurul çalışmalarını seyretme devam ediyorlar.

     Bu gün Cumhuriyetin 90. yılını kutlamamıza rağmen maalesef yapılan tüm iyileştirmelere rağmen Türkiye’nin Askeri Vesayet altından kurtarılması halen tam olarak sağlanabilmiş değil.

   Türkiye’nin gerçekten diğer medeni ülkelerdeki gibi ülkemizi oluşturan Cumhur’u tarafından yönetilen bir ülke olabilmesi.

    Bununla muasır milletlerin seviyesine her yönüyle çıkabilmesi,en önemliside medeni dünyadan bakıldığında bunun görülebilmesi  için başta askeri vesayet olmak üzere tüm vesayetlerden Cumhuriyetimizin ve idaresinin tamamen kurtarılması şarttır.

      Bu yapılamaz ise bizim kendi kendimize”Cumhuriyet’iz” dememiz gerçek Cumhuriyet olmamızı sağlayamayacaktır.

     Bu gerçekler göz önüne alınarak gelecek Cumhuriyet Bayramının askerin, diğer tüm atanmışlarla kendisini cumhurun üstünde gören siyasi, ekonomik ve diğer aktörlerden  tamamen kurtarılarak.

     Sadece ve sadece cumhurun yönettiği ülke haline getirilmesi ve bunun sağlanmasıyla Türkiye’mizde kıyamete kadar Cumhuriyetimizin devam etmesinin sağlanması dileğiyle.

       Cumhuriyetimizin 90. Yıl dönümü kutlu olsun.

       Rabbim Yar ve Yardımcımız Olsun.

 

 

 

 

 

 


29.10.2013 00:00:00

Ali Genç

90.YILINDA VESAYETTEN KURTULAMAYAN CUMHURİYET!

90.YILINDA VESAYETTEN KURTULAMAYAN CUMHURİYET!