Çarşamba’dan  devam.

   Çarşamba günkü yazımda da belirttiğim gibi  Mahalli olarak iktidara hasret olan sol’un veya solun en büyük ağabeyi CHP’nin ülke siyasetindeki başarısı farklımı?

   Nerdeee!!!

   1923-50 arasında açık oy gizli tasnif yöntemiyle başka siyasi partilerin seçime girmelerine izin verilmemesi nedeniyle CHP milletin değil,devletin gücüyle iktidar oldu.!!!

  14 Mayıs 1950’de Türkiye’nin ilk gizli oy açık tasnif yöntemiyle  yapılan seçimlerinde  ise ”Yeter artık söz milletindir!” sloganıyla giren Demokrat Parti seçmenin %53’ün desteğini alırken kökü İttihadı Terakkiye dayanan 1923-50 arasında  Türkiye’yi yöneten CHP’ye verilen destek ise  %39’da kaldı.

   1954 Seçimlerinde ise CHP’nin oyları 1950’ye göre %4 lük kayıpla 35’e geriledi.

    1957 seçimlerinde iktidar yorgunluğu yaşayan DP’nin oylarının 10 puan düşmesini karşılık CHP’nin oyları ise bir önceki seçime göre 6 puan artarak %41.1 oldu.

    1973 Seçimlerinde %33 oy alan CHP o tarihten günümüze kadarki en yüksek oy aranı nı ise 1974 Kıbrıs Barış Harekatının desteğini ardına almasıyla 5 Haziran 1977’de yapılan seçimde aldığı %41.3’lük seçmen desteğiyle çıkarttığı 213 milletvekilliği ile hükümetin kurulması için gerekli olan güven oyunu almaya çok yaklaştı.

CHP MİLLETİN VERMEDİĞİ DESETĞİ HER BİRİNE BİRER BAKANLIK VEREREK PARTİLERİNDEN İSTİFA ETTİRDİĞİ ADALET PARTİLİ VE DEMOKRAT PARTİLİLERLE SAĞLAYABİLDİ!!!

    Millet tarafından verilmeyen desteği  CHP’nin lideri Bülent Ecevit AP’den  her birine birer bakanlık vererek istifa ettirdikleri ve DP’nin tek vekili Faruk Sukan’ın oyu ile 1977-79 arasındaki Ecevit’in Başbakanlığındaki Tüp,Ampul,Sigara,Çay,Kahve Yağ,Tüp Gaz ve Petrol kıtlığının insanları canından bezdirdiği,ülkemizin 50 Cente muhtaç hale getirilen CHP hükümeti kuruldu.

CHP MİLLETİN DEĞERLERİNE SAYGI GÖSTERİRSE BAŞKANLIK SİSTEMİNDE KAZANMI ŞANSI YÜKSEK!!!

   Çarşamba günkü yazımın girişinden itibaren ve bu günkü yazımda yaptığım mahalli ve genel siyaset analizinden de görüldüğü gibi Solun ve solun lideri konumundaki CHP’nin veya ülkemizdeki diğer parti enflasyonuyla birlikte yaşanan sol parti enflasyonu nedeniyle iktidar olma ihtimali yok.

   Fakat geçen Cuma günü Belediye Tiyatro Salonunda Başkanlık Sistemini anlatan Anayasa Profesörü Burhan Kuzu’nun verdiği teknik bilgilere göre bu sistemde  adayın  Başkan seçilebilmesi için halkın %51’nin desteğini alması şartı nedeniyle Türkiye’de de ABD ve bu sistemi uygulayan diğer ülkelerdeki gibi 2 büyük parti yarışacağından CHP 1977’deki %41’lik  puanına 10 puan ilave etmesi halinde Başkanlığı ve dolayısıyla da iktidarı kazanabilecek.!!!!

  Bu sistemde tüm sol oyların CHP’de birleşmesinin yanında halkın değerlerine de yaklaşmasıyla da alacağı artı destekle 65 yıldır elde edilmeyen oy oranına ulaşarak  şeytanın ayağını kırma ve bu şekilde iktidar olma ihtimali şu anki sistemden daha yüksek.!!!

   Görüldüğü gibi Başkanlık sistemi iddia edildiği gibi özelde Ak Parti,genelde ise sağ için olmayıp,aksine sola da iktidara gelme şansı veriyor.!!!

  Ülkemiz ve milletimiz için doğru ve iyi olan şeyin gerçekleşmesi için gerekenlerin yapılması  dileğiyle Burhan Kuzu Hoca’yı konuşmacı olarak getiren Aksaray Gazeteciler ve Yazarlar Cemiyet Başkanı Celil Acar,Cemiyet yönetim kurulu üyelerine ve sayın kuzunun gelmesinde yardımcı olan Milletvekilimiz İlknur İnceöz Hanıma da teşekkür ederim.

    Cuma’nız Mübarek olsun.

 Rabbim Yar ve Yardımcımız Olsun.

(*) CHP’nin seçim sonuçları ile ilgili bilgiler için Viki Pedi’adan aldım.

.


22.05.2015 08:59:18

Ali Genç

65 Yıldır Seçimleri Kazanamayan Sol’a İktidar Şansı Doğuyor

65 Yıldır Seçimleri Kazanamayan Sol’a İktidar Şansı Doğuyor