Bu yazının1.derecekeki  muhatabı Aksaray Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı, dolaylı olarak ise Vali Aykut Pekmez, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Doğan, ATSO Başkanı Ahmet Koçaş ile Aksaray Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Doğan Ceylan.

   2. Derecedeki muhatapları ise Ihlara, Sultanhanı, Güzelyurt ve Helvadere Belediye başkanları İsmail Yılmaz, Fahri Solak, Ünal Demircioğlu ve Hasan Hüseyin Akyol´dur.

35 YILDIR NEDEN 1981YILINDA KUTLANAN 1. FESTİVALDEKİ BAŞARIYA ULAŞILAMIYOR?

   Festivallerin ana maksadı yapılan bölgede eğlenmenin sağlanması yerine buranın yurt içi ve dışı tanıtımıyla bölge insanının ve esnaflarının katılımıyla elde edeceği ticaret ölçü alınır.

   Aksaray´ın genelini temsil eden ve Türkiye genelinde yapılan bir yarışmayla belirlenen, il olduktan sonrada bir süre Valilik tarafından da kullanılan, fakat daha sonra ise sadece Belediyeyi temsil eden bir önceki logomuz 1981 yılında ilk defa kullanılmıştı.

    Bu loğunun belirlenmesinin 1. sebebi benimde tanıtım komitesi sorumlusu olduğum1. Aksaray-Ihlara Turizm ve Kültür festivaliydi.

      Mahalli ve yurt içi ile dışı tanıtımı yapan şehrimizi ve ülke genelinde yayın yapan basın organları mensuplarının, vatandaşların, Meslek Odalarının ve Esnafların katılımı göz önüne alındığında o günden şimdiye kadarki yapılan 35 festivalde maalesef 1. sinin başarısı elde edilemedi.!!!

 BAŞARININ 1.SIRRI HER KATMANDAN KİŞİ VE KURUMLARIN KATILIMIYLA BÖLGESEL OLMASIYDI!

  1.Sinden merhum Emin Gürün´ün Belediye başkanlığı döneminde kutlananların tamamı ve 5 yıllık aradan sonra Ahmet Er´in Belediye başkanlığı dönemindeki 2 sinde de direk ve dolaylı olarak görev alan olarak 1. Festivalin başarısı konusunda uzun uzadıya yaptığım beyin jimnastiğinde ulaştığım sonucun ilki orta başlığa aldığım  gibi ilk festivalde olabildiğince vatandaşın katılımının sağlanmasıydı.

    Tüm esnaf kuruluşlarının ve dolayısıyla üyelerinin katılımıyla hem Aksaray merkezi ve kutlamaların yapıldığı Ihlara, Sultanhanı, Helvadere ve Güzelyurtlu vatandaşların, hem de esnaflarının kazançlı çıktıkları ticaretin gerçekleştirilmesi.

     Aksaray´daki mahalli gazeteler ile genel gazetelerin temsilcilerinin yanında genel gazetelerin Ankara´daki mensuplarının ve o zamanki Türkiye´nin tek TV kanalı olan TRT´nin festival öncesinden başlayarak ve festival esnasındaki tanıtımının yapılmasına katılımıyla bu başarıya katkı sağlandı.

BAŞARININ 2. SEBEBİ KUTLAMANIN AKSARAY BELEDİYESİ,MÜLKİ AMİRLİK,KÜLTÜR MÜDÜRLÜĞÜ İLE KUTLAMALARIN YAPILDIĞI YERLERDEKİ BELEDİYELERLE ORADAKİ KURUMLARIN KATILMALARIYDI!

 35 yıldır başarısı yakalanamayan 1.Festivalin bu başarısının 2.sırrı kutlamanın Belediye ile birlikte  Mülki amirliğin ve Kültür Müdürlüğünün ve geneli şu anki Efor´un bulunduğu yer olmak üzere Aksaray merkezindeki kutlamaların yanında Ihlara,Helvadere,Sultanhanı Belediyeleri ile birlikte  buradaki resmi kurumlar ve esnaflarında katılımlarıyla sağlandı.

BAŞARININ 3. SEBEBİ HAZIRLIKLARA 6 AY ÖNCESİNDEN BAŞLANARAK ORGANİZASYONLARIN ULAŞIMIN, BARINMANIN VE İAŞESİDE DAHİL TAMAMININ YERLİ YERİNCE ORGANİZE EDİLMESİYDİ!

   İlk festivalin yapılmasından 6 ay öncesinden başlanarak yapılan toplantılarda öncelikle gelecek sanatkârların, davet edilecek üst bürokratların, basın mensuplarının kimler tarafından çağırılacağı,

misafir edilecekleri, gezdirilecekleri, uğurlanacakları verilecek hediyelerle ulaşımın hangi vasıtayla yapılacağı.

    Vasıtanın arızalanması sürücüsünün hastalanması halinde yedeğinin kim olacağı, nerede eğlenceler ve pazarlar kurulacağı, bunların ulaşımı ve katılımcıların barınmalarıyla iaşeleri bir hiyerarşi içinde belirlenmesiyle aksaklıkların olabildiğince milimize edilmeleriyle menfi oluşmalara geçit verilmemesi ise başarının 3.sebebiydi.

   1.Festivalin başarısının ekarte edilebilmesi için bunu sağlayan başarıların bu seneki ve gelecek yıllardaki kutlamalarda da Başkan Yazgı tarafından isimlerini verdiğim ilgili atanmış ve seçilmişlerin katılımının sağlanmasıyla uygulanarak her geçen gün başarı çıtasının dahada yükseltilmesi dileğiyle.

   Rabbim Yar ve Yardımcımız Olsun.  


3.07.2017 00:31:38

Ali Genç

36 Yılda Ulaşılamayan İlk Festivalin Başarısının Sırrı

36 Yılda Ulaşılamayan İlk Festivalin Başarısının Sırrı