Geçtiğimiz günlerde bir habere takıldım, sessiz sedasız ihalesi yapılıp temeli atılarak çalışmaya bile başlanmış. Bu ihaleyi merak edersiniz söyleyeyim, Aksaray kapalı cezaevi. Hem de 1500 kişilik bir kapalı cezaevi yapılıyor. İhale bedeli ise 28,5 milyon TL. Yani eski rakamla 28,5 trilyon lira. Bu bir kamuya yatırım şeklinde lanse edilse idi görkemli bir şekilde yansırdı.

       Bana göre buda bir önemli yatırım, Allah buraya kimseyi düşürmesin. Hatta kapısına ziyaret için bile kimseyi muhtaç etmesin. Ama buralarında Allah eksikliğini yok etmesin. Cezaevlerine insanlar bazen isteyerek, bazen de istemeyerek girerler.

       Aklı başında hiçbir kimse buralarda yatmak istemez. Kimisi suç işler yatar, kimisi zorunlu olarak suç işler, kimisi şeytana uyup suç işler, kimisi iftiraya duçar olup suç içler, kimisi de hani derler ya çalının başında kuduz geldi daladı misali suç işler, kimisi fikriyatından dolayı fikir suçu işler, kimisi yasalara uygun davranmaz suç işler. Bunun sınırlarını genişletebilirsiniz.

       Anlayacağınız ceza evlerinde yatanların tamamı yüz kızartıcı yâda toplumun kabul etmediği suçları işleyerek yatmaz. Onun için burada yatanlarında bir insan olduğunu bilmek lazım. Onlarda aldıkları cezanın ceremesini çekerken hürriyetinden yoksun yatarken, birde kaldıkları ortamların sağlıklı ve temiz olması lazım. Temizliğin dışında eğitim ve onları topluma kazandıracak birimlerin içinde bulunması lazım.

      Adı üzerinde eskiden bu kurumlara ceza ve ıslah evi denirdi. Ama bundan uzak sadece insanların zor koşullarda cezalarını çektikleri yer durumuna gelmiştir.

      Ben bu yatırımı önemsiyor, ilimizin merkezinde kalan ve çok eski olan Ceza evinin yeni üniteleri ile birlikte yapılması çok önemli. Hem il dışına çıkmış olur, hem de cezaevinin bulunduğu yer toplumun sosyal aktivitesi için bölgenin de yeşil ve sosyal alanı için kullanılır. Çünkü bu gecekondu bölgesinin buna ihtiyacı bulunmaktadır.

       Neden görkemli bir törenle temel atılmadı onu merak ettim. Belki de toplumun sanki iyi bir iş mi yapıyorsunuz tepkisinden mi nedendir anlamadım. Ama burada kalanlarında insan olduğunu unutmamak lazım. Böyle bir yatırımın insana hizmet olduğu unutulmamalı.

      Hani yukarda yazmıştım ya, bazen suçsuz yere de cezaevine girersiniz diye. Böyle bir iddia ve gerekçe ile fikri suçtan cezaevine giren bir yakınım ilk mahkemeye kadar Adana devlet güvenlik mahkemesinde yargılandıklarından oraya yakın olan Mersin Silifke ilçesinde yatarken ziyaretine gitmiştim.

       Adana cezaevlerinde yoğunluk nedeni ile dolu olmasından çevre illerin cezaevlerine gönderdikleri tutuklulukların yattığı yeri açık görüşte gördüm. Allah oraya kimseyi düşürmesin ve nasipte etmesin. İnanın üç kat cezaevinde insanlar üst üste yatıyor ve buna birde nemli sıcakları ekleyin. Burada yatan insanların halini siz düşünün.

       Ziyaretten ayrılırken inanın ağladım ve iftiracılara çok beddua ettim. Allah suçsuz yere sizleri de düşürsün de buradaki insanların halini bir görün dedim. Tabi suç işleyen insanlar için buraların gerekli olduğunu canı yanan mağdur insanlar kadar bende isterim.

       Bundan dolayıdır ki, ceza ve tutuk evleri elbet de gerekli. Burada yatan insanların topluma kazandırılması ve bir meslek sahibi olarak detaylı bir şekilde yapılmasının elzem olduğunu düşünüyorum. Devletimizin bu sahada da sağlıklı ve insanca düşünerek yaptığı bu yatırımlar çok önemli diye düşünüyorum. T.1 adı ile bilinen ceza evinin alanı 46 bin m2. alanı kapsıyor. Sosyal tesisleri ve açık alan cezaevi de içinde bulunuyor. Spor için bile birçok bölüm düşünülmüş.

        Belediye Başkanımız Sayın Nevzat Palta ve Cumhuriyet Başsavcısı Taner Aksakal’ın çalışmaları incelerken yaptıkları açıklamaya aynen katılıyorum. Elbet de gönül ister ki buralara kimse düşmesin. Ama suç işleyenlerin yanına da işledikleri suç kar kalmasın.

       İnsanlar bazen işledikleri suçların yanlış olduğunu ve bir daha işlememek için burada yattığında daha iyi anlıyor. Ama eğitim alarak buralardan çıkıp topluma kazanmaları için yapılan bu geniş teferruatlı cezaevini ilimize kazandıranlara teşekkür ediyorum.

 

 


12.09.2013 00:00:00

Erdogan Kaya

28.5 milyonluk sessiz yatırım

28.5 milyonluk sessiz yatırım