Bu yazı beni çocukluğuma götürdü.

  Çünkü bu günkü yazım Ellili yılların başı ile benim gibi bu yılların sonlarıyla Altmışlı yılların sonlarına kadarki zaman diliminde doğanlara okullarda öğretilen şiirdeki gibi.

   Şair Ahmet Kutsi Tecer´in ?Orada Bir köy Var Uzakta? şiirinin 3. ve 4, satırındaki  ?Gezmesekte tozmasakta o köy bizim köyümüzdür? dizelerindeki gibi gitsekte gitmesekte bizim adımızı taşıyan 3 Aksaray´ı yazacağım.

 TÜRKİYE´DE İLİMİZİN İSMİNİ TAŞIYAN KAÇ YER VAR?

   Ara başlığa aldığım soruya vereceğiniz tek cevap yüksek ihtimal ile 1470 tarihinde fethedilen İstanbul´un Müslümanlaşması ve Türkleşmesi için oraya gönderilen hemşerilerimiz tarafından kurulan ? Aksaray Semti? olacak.

   SÖYLEYEBİLMEK İÇİN BİLMEK,BİLMEK İÇİN İSE ARAŞTIRMAK GEREKİR

  Söyleyebilmek için bilmek,bilmek için ise öğrenmek gerektiğinden birisinin varlığını 1992´nin Ağustos ayında Kakkoşlar diyarı güzel Elazığ şehrimizdeki bir Belediye Otobüsü üstünde ismini görmekle.

    Diğerini ise araştırmalarımla tespit ettiğim 2 Aksaray semti daha var.!!!

   Bu Aksaray semtinden 3.sü ise tıpkı bizim gibi medeniyetin beşiği olan aynı bizim şehrimizin ortasından akan Ulu ırmak  nehrimiz gibi ortasından Asi Nehri akan medarı iftarımız Somuncu Baba Hazretleri tarafından kendisinden ders alınan Beyazıdı Bestami hazretlerinin memleketi Hatay ilimizin merkez ilçesi Antakya´da bulunuyor.

     Bu iki güzel şehrimizde genişçe bir alanı kaplayan birer Aksaray mahallesi var.

    Elazığ şehrindeki Aksaray mahallesinin muhtarı Abdullah Bayrak.

   Antakya şehrimizdeki Aksaray mahallesini muhtarı ise H. Gökmen Haberci.

  Elazığ´daki mahalle muhtarımızın adını ve telefonunu orada müdürlük yapan bir hemşerimizin yardımıyla buldum.

   Antakya şehrimizdeki Aksaray mahallesinin muhtarının ismini ve telefonunu ise İnternetten buldum.

    İki muhtarı da arayarak kendileriyle konuştum.

    Kendileriyle yaptığım telefon konuşmasında bulundukları yerde şehirlerin atası yer yüzünde maddi ve manevi ilimlerin gelişmesini sağlayan sayısız ilkler ve teklerin merkezi,iyi insanlar ve zaferler yurdu,Selçuklunun şanlı başkenti Aksaray´ımızın birer fahri temsilcileri olduklarını belirtim.

    Bulacağım ilk fırsatta kendilerini ziyaret edeceğimi.

   Kendilerinin de misafirimiz olmaları için davet ettim.

  Muhtarlar kendilerini aramama ve davetime sevindiler.

  İnşallah en kısa zamanda önce Belediye ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünden alacağım ilimizin haritasını,tanıtım broşürleri ve bizi anlatan hediyeleri kendilerine göndereceğim.

   Ardından ise Cenab-ı Allah(C.C.) zin verirse mümkün olan en kısa zamanda ziyaretlerine gideceğim.

   Benim yapmayı planladığım ziyaretlerin yetkili ve ilgililerimiz tarafından da yapılarak oralarda bizim ismimizi taşıyanların birer daimi temsilcimiz olmalarının sağlanması dileğiyle.

   Ömrüm olur ise bir yazımda da çeşitli şehirlerdeki Aksaray´ımızın ismini taşıyan Cadde ve sokaklar ile Camiyi yazmak istiyorum.

   Rabbim Yar ve Yardımcımız Olsun.

 

(*) Çocukluğumuzda okuduğumuz Orada Bir Köy var Uzakta? şiirinin Şairinin unutmuştum kime ait olduğunu? http://www.siir.gen.tr/siir/a/ahmet_kutsi_tecer/orda_bir_koy_var_uzakta.htm?dan aldım. Ruhu şad olsun.

 

 


2.03.2016 11:17:29

Erdogan Kaya

28 Şubat´ın amacı ne idi? 3

28 Şubat´ın amacı ne idi? 3