Malumunuz ilimizde 25 Beldeden Saratlı dışında 24 Beldenin düşüşü kesinleşti. 24 Beldenin düşüşü ile Beldede yaşayan insanlarda bir burukluk oluştu. Aklıselimli Belde sakinleri ise iyi oldu diyorlar. Düşen beldelerden birkaçı dışındakiler bırakın hizmeti köylerden bile çok gerideler. Beldelerin düşüşünü iktidar partisine fatura ederek oy avcılığı elbette olacak. Ama bunun çok fazla etkisinin olacağını tahmin etmiyorum, çünkü bundan sonra Beldeler daha çok hizmet alacaklar.

        Milletvekili seçimlerinde gezdiğim bazı beldelerde Başkanlar bile keşke köy olsak diyorlardı. Nedeni ne idi derseniz, gayet basit ve açık bir şekilde beldelerine hizmet götürememek. Borç kesintilerinin dışında 13 bin TL. Gelen Belediyenin 13 de personeli olduğunu düşünün. Bu gelen para ile maaş bile ödeyemeyen Başkan nasıl hizmet götürsün? Efendim emlak ve su gelirleri de var diyebiliriz, su parasını çoğu beldelerde alamıyorlardı. Su parası istese Başkanı gelecek seçimlerde oy vermemekle tehdit edenler olunca adam nasıl su parası alsın, su parası da alamıyorlardı.

       Emlak vergisine gelince, 1000-1500 nüfusun emlak vergisini yıllık toplasanız 5 bin lira etmez. Peki, o zaman bu beldeler hizmet yerine havalarını alıyorlardı. Birkaç Belediye Başkanı mesela Bekarlar gibi olanlar kendi hemşerilerinin yardımları ile kasabalarını artı hizmetler getirmişler.

        Köylere bakıyorsunuz pırıl pırıl olmuş, ayağına çamur değmiyor. Ama 15-20 yıllık beldelere gidiyorsunuz bir kilometre yeri çamurdan kurtaramamış. Başkanların içinde başarılı olup vizyon sahibi olanlarda var vizyonluktan uzak muhtar olmayacaklarda var. Vizyonu olanlarında elleri kolları bağlı çaresizler, hizmet yapamıyorlar. Çünkü nüfusa göre para geldiği için çaresizler.

       Peki, şimdi ne olacak diye soranlara ben sorayım, Başkan seçeceğiz diye iki yıl önceden köyleri ikiye üçe bölmüyormuydunuz? 5 yıl boyunca kırgınlık küskünlük yokmuydu, yoktu diyen var mı? Kimse diyemez, mesele neydi benim adam kazandı sen kaybettin havası. Hâlbuki kasabalar kaybediyor, bir karış ilerleyemiyorduk, benim adam kazanırsa Belediyenin de bir kamyonu ile kepçesi varsa tarlaya birkaç araba gübre taşıdık mı hizmet neyimize, düşünce bu değil mi?

        Bakın ben süresini 5 yıl biliyordum, dün AKP İl Başkanı ile görüştüm 10 yıl süre ile bundan sonra Beldelere gelen bu paralar yine aynı şekilde devam edecek. Ama para özel idareye gelecek ve köylerin ihtiyaç ve hizmetlerine harcanacak. İnanıyorum ki, üç yılda köye dönüşen Beldeler ihya olur ve şehir görünümü alır. Köylerin altyapısı, kanalizasyonu bile yapılmışken kasabaların hala kanalizasyonu yok.

      Köye dönüşen Beldeler hiç üzülmesin, bundan sonra her köy hizmete doyacağını İl Başkanımız söylüyor. Ben İlimizin tüm köy ve kasabaları ile hemşeriyim, her yerde yüzlerce insan tanıyor ve kucaklaşıyorum. Geçen bir köye dönüşecek kasabada idim, burada kahvehanede oturup çay içmeye zorlandım. Bir anda çevremize 30 kişi toplandı, hemen konu Beldenin kasabaya dönüşmesi oldu.

       Belli ki, oradaki AKP karşıtı partililer bu konuyu iyi işlemişler. Bana bu konuyu yazmamı, hatta kasabalıktan düşersek de araç gereçlerinin köylerinde muhtarlığın emrinde kalmasını söyleyenler oldu. Düşündüm, kimsenin kasabalığının gitmesi umurunda değil, bizim ahırın gübresini bundan sonra kim taşıyacak derdindeler. Ben konuyu yukarıdaki şekilde anlattım, bundan sonra hizmetlerin daha iyi geleceğini söylediğimde çoğunluğu konuyu böyle bilmediklerini böyle ise çok iyi dediler.

       İşte bu konu bana göre yetkili ve partililerce bu beldeler gezilerek anlatılmalı. Anlatılmadığı için Beldelikten köye dönüşmenin gururu ve birde bizim işleri bundan sonra kim görecek endişesine düşünenlerin kişisel beklentilerinin yok olmasından başka bir şey değil.

       Adam Allahtan korkar, bir ara bende köyümüzü kasaba yapmak için 1800 nüfusumuz vardı. Sayımda görevli idim, köye fazla defter götürerek muhtar odasına oturup mezardaki ölüleri bile sayarak nüfusumuzu 2500 civarına çıkarmıştık, sizde öyle yaptınız. Allahtan kanun 5 bin dedi de biz kasaba olmadık, gençler hızlı bir şekilde iş bulup köyden göçünce şimdi Tatlıca oldu 800-900 nüfus. Kasaba olsa idik devletin parası burada çalışanlara gidecek köyde hizmet yerine havasını alacaktı. Devletimiz köydes projesi kapsamında kanalizasyonunu, suyunu ve bütün yollarını parke taşla yaptı pırıl pırıl oldu. Tahsilli ve aklı başında bir muhtar seçerseniz kasabadan daha iyi hizmet köyünüze gelir.

       Burada kasabalıktan düşmekle kaybeden yok aksine köye dönüşen Beldeler bana göre kazandı. Hiç değilse resmi araçla boşuna gezerek köye hizmet olarak dönecek paraların benzin parası olarak harcanmasına canınız sıkılmaz. Kasaba olurken ölüleri sayarak nüfusu artırmanız teselliniz olur.


19.12.2012 00:00:00

Erdogan Kaya

24 Beldenin Düşmesi İyi mi Oldu`

24 Beldenin Düşmesi İyi mi Oldu?