Cuma günü 32 Uluslar arsı Aksaray Ihlara Kültür Turizm ve Sanat Festivali başlıyor. Bu sene ilk defa festival 10 gün süre ile devam edecek. Salı günü Konya dönüşü elime geçen festival broşürünü inceledim. Bu seneki festival hem uzun hem de dolu dolu bir programı var. Sadece bir eksiklik gördüm onu söyleyeyim festivalin 10 günlük programı içine Somuncu Babayı anma günüde eklenebilirdi. Manevi turizmde işin içine katılsa idi daha iyi olurdu.

 

      Festivalin başlangıcından bugüne kadar olan kısmının tamamını biliyor ve hatırlıyorum. İhtilal döneminde başlayan festivale çok görkemli olmuştu. Nedeni ise festival Ihlara ile Aksaray arasında paylaşılmıştı.

 

      Sanatçılar Aksaray Atatürk spor sahasında sahneye çıkıtılar, gösteri ve oyunlar gündüz Ihlara kasabası meydanında yapılmıştı. Ihlara kasabasına Aksaray’dan yoğun katılım olmuş ve meydan tıklım tıklım dolmuştu. Bende o dönem İstanbul’da ulusal medyada çalışmama rağmen festivale katılmıştım. Benim gibi birçok tanınmış medya mensubu da festivale katılmıştı. Tabi o dönem ilçe olduğumuzu da unutmamak lazım.

 

      Festival o dönem Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Aksaray Belediyesi birlikte yapıyordu. Daha sonra festivalde Ihlara geçmesine rağmen genelde il merkezinde göstermelik olarak yapılarak sadece Belediye yapıyormuş gibi bir imaj verildi.

 

     Yapılan festivallerde halkın katılımı düştü ve sadece Pazar günleri konserlere vatandaş iştirak etmeye başlamıştı. Ihlara’da sadece protokolün az katılımı ile yürüyüş yapılarak gösteri ile son buluyordu.

 

      Bu sene Festival programına baktım, dolu dolu bir program var. Belediye fazlası ile yükü sırtlamış, Kültür ve Turizm Müdürlüğü de yeterlice katkıda bulunarak güzel bir organize yapılarak program hazırlanmış.

 

      Aksaray’ın tanıtımı için nerde ise her gün Filim gösterisi yanında sinema artistlerininde katılacağı ve kortejde yürüyeceği biraz daha ilgiyi artıracağı kanaatindeyim. Yaz günü olması nedeni ile her gece kent meydanında düzenlenecek müzik ve gösteri ilgiyi ziyadesi ile artıracağı kanaatindeyim.

 

      İlk gün açılıştan sonra akşam filim festival açılışında ünlü sinema sanatçılarının da katılacağı güzel bir gösteri olacak.

 

      İkinci günü yine filim festivali galası ve filim gösterileri olacak. Aynı gece kent meydanında Fetih 1453 filmi gösterime sunulacak. Yine meydanda müzik programı içinde kendi yerel sanatçılarımız Aksaraylıların huzuruna çıkacak.

 

      Üçüncü günü yine filim gösterileri ile başlayacak festivalde müzik programı ile devam edecek. Tabi burada birde Belediye tarafından organize edilen Fotoğraf yarışması ödül töreni düzenlenecek. Ben ödülden çok uzun süredir hazırlanan yarışmada dereceye giren ve girmeyen bütün fotoğrafları görmek için merakla bekliyorum.

 

     Festival boyunca müzik programlarında iyi sanatçılar olacak. Mesela üçüncü gün Kent Meydanında Rafet El Roman konseri olacak. 9 gün Mustafa Ceceli konseri devam edecek. Son gün ise Talha Bora Öge konseri olacak.

 

      Tabi bu arada 8 günü TRT Aksaray Türküleri Galası olacak. Bu galada Aksaray Türküleri Aksaraylılara dinletilecek. Aksaray’ın hangi Türküleri var bunları herkesin dinlemesi ve bilmesi gerektiğine inanıyorum.

 

     10 gün dolu dolu geçecek olan festival zannedersen Aksaraylıları yeterlice eğlendirecektir. Efendim 10 güne ne gerek var diyenler olabilir. Ramazan da Belediye’nin 30 gün boyunca yaptığı Ramazan etkinliğine ne kadar katılım olduğunu hepimiz gördük. Bu festivalde de insanların meydanı nasıl doldurduğunu göreceğiz.

 

     Festival için yapılan bu güzel programdan dolayı Sayın Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgıyı, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Doğanı kutluyorum. Sadece gördüğüm eksiklik Somuncu Baba anma günüde bu programa dahil edilse idi diye düşündüğüm için bir eksiklik olarak gördüm.


3.09.2014 00:00:00

Erdogan Kaya

10 günlük festival başlıyor

10 günlük festival başlıyor