Şükür,  ilimizde tecrübeli valimiz oldu. Adıyaman gibi zor bir ilde valilik yapıp, bu kargaşa ve karmaşa içinde, merkeze alınmada ilimize vali olarak atanmak büyük olay.

     Bizim illerimizde tecrübenin, bilgi ve birikimin, üstünde olduğuna inananlardanız. En basit nedenlerden biri genellikle bir valinin orta illerde verimli valilik yapma süresi BİR YIDIR hadi biraz abartalım, ONSEKİZ AY olsun. Bu kısa sürede üstün hizmet,  tecrübeyle sıkı sıkıya bağlıdır.

     Bu hesabı çok yaptık isterseniz bir daha yapalım. Hesap geneldir herhangi bir vali bunun dışına çıkabilir. Valilerin göreve başlaması ile ALTI AY hoş geldin, safa geldin, ben falanım, ben filanım, çiçekle, çikolata merasimi ile geçer.

     İKİNCİ ALTI AY, başta iktidar partisinin, mevcut ve eski milletvekillerini, yeni ve eski il - ilçe başkanlarını ve yönetimlerin, gençlik, kadın kolları başkanlarını ve yönetimlerini vede üyelerini, sendika başkanlarını ve yönetimlerini, mevcut ve eski belediye başkanlarını ve kalanlarını tanımak ve onları dinlemekle geçer. Daha devam ederek okuyucuyu sıkmak istemiyorum böyle devam eder gider.

     Bazen yakından tanıma fırsatı muhalefete ve Sivil Toplum Örgütlerine, ya gelir ya da gelmez. Bunlarla sayın valiler, törenlerde, bayramlarda karşılaşarak tanışır. Bu ayaküstü tanışmalarda onların il hakkında görüşlerini, dinlese de yetmez.

    ÜÇÜNCÜ ALTI AY´ da sıra ilin sorunlarını bilen bürokratlara gelir. Bürokratların çoğu zaten topal ördektir yani VEKÂLETEN görevi yürütmektedir, bilgiyi nasıl vereceğini tayin etmemiştir, edememiştir Gerçeklerimi söylese, olayı geçiştirse mi kararsızdır.

     Gerçeği söylese, iktidara mı dokunur, söylemese vali bey mi alınarak bir gün hesap mı sorar diye zavallı arada bocalar kalır. İki tarafa da yaranamaz.

     DÖRDÜNCÜ ALTI´ da tatillerle, bayramlarla, törenlerle, E Doksanda, bakan, müsteşar, genel müdür, üst düzey iktidar partisi yetkililerini karşılama ve uğurlama ile geçer.

     Yaptığımız hesapta DÖRT ALTI ay geçti buda eder, YİRMİ DÖRT ay. Ortalama en fazla vali tayinleri ÜÇ YIL da bir olduğuna göre, HİZMET ETME SÜRESİ, BİR YILDIR. İktidar mensupları valiyi gereksiz yere meşgul etmezse hizmet süresi uzar.

     Bizim öneri ve isteğimiz, altı ay valimizi rahat bırakın, ilin tomografisini, emarını çeksin, adamını, kurdunu, kuşunu, iktidarını muhalefetini, STK larını, hacısını, hocasını, tarikatını, cematını kendisi zaman içinde tanısın, teşhisini koysun hizmetlerde de kimlerden nasıl yaralanacağına karar versin.

     ACİL talebimiz 1- Allah aşkına şehir içi trafiğine bir çare bulun. Yanlış park etmeler, yolların iki tarafına park etmelerden akla gelen ve gelmeyen trafik karmaşasından AKSARAY´ kurtarın.

     2- Şehrimizde, iş adamlarımızın, üst düzey bürokratlarımızın, şehir eşrafının müşterek oturup, birbirini tanıyacağı ve fikir teatisinde bulunacağı bir yerimiz yok. Aceba siz düşünür müsünüz?

     3- Aksaray´dan gittiğinizde biz çocuklarımıza ve torunlarımıza şu, şu eserler VALİMİZ ALİ MANTI nın eseri diye anlatacağımız bir veya birkaç eser bırakır mısınız?

     1989 dan bu yana vilayetiz, devlet yatırımlarının dışında, şu ve şu eser filan valinin eseri diyeceğimiz yok. Hava alanı, vali Emir Durmaz´ın eseri diyecektik onuda boğazımıza durdurdular, valiyi o günün bakanı ili olan Aydına aldı, hava alanı da Nevşehir´e gitti. Bizde hava alanı yerine havamızı aldık.

     Yıllar geçti, her işi biten sadece pistin üzerine atılacak beton asfaltı kalan hava alanının nasıl gittiğini çözemedik. Çözseydik ne olurdu, iktidar iktidarlığını, muhalefet te muhalefetliğini bilir hata tekerrür etmezdi. Cinayetlerin faili meçhul olması bir acı; hizmetlerin yapılmamasının ki ise BİN ACI.

     Valimiz, Ali Mantı´ya yürekten başarılar diler, ilimizin bütün güçlerini birleştirmek suretiyle, yapacağı hizmetleri katlatmak için yarı çalışan yarı yatan bürokrasisini en üst düzeyde çalıştırarak Aksaray´ın efsane valisi olmasını umar ve bekleriz.

     Arabasında TÜRK BAYRAĞI taşımasından dolayıda, BAYRAĞIMIZA ve DEVLETİMİZE yan gözle bakana gereken dersi vermesinin dileriz. Çünkü DEVLET bizim KUTSALIMIZDIR.

                                       HAYIR, OLA, MUVAFFAK OLA, MUZAFFER OLA.                         


7.11.2018 09:07:12

Rasim Gül

Valimize, Hoş Geldiniz Diyoruz

Valimize, Hoş Geldiniz Diyoruz