TÜİK Türkiye İstatistik Kurumu her yıl ülke genelinde güya bir araştırma yaparak yayınlıyor. Neden güya dediğime geleceğim ama bu kadar da Aksaray ile ilgili sallamasına çok şaşırdım. Bu araştırmalar bire bir yapılmıyor masa başından ısmarlama araştırmalardır. Bu araştırmalara her yıl bende katılıyorum ondan dolayı nasıl yapıldığını çok iyi biliyorum. Aslında bu kurumla ilgili devletimiz bir araştırma ve inceleme yapması lazım.

      Bunları nasıl mı yapıyorlar derseniz anlatayım. Aksaray´da bende bir sivil toplum kuruluşu olan Vakıf Başkanıyım. Merkezi Nevşehir´de bulunan TÜVİK her yıl sivil toplum kuruluşlarına bir form gönderiyor. Bunu doldurup bizlere gönderin diyerek üst yazı ile size form geliyor.

      Bu formu her kurum kendi düşüncesine göre doldurup bu kuruma gönderiyorlar. Bu gönderilen forma göre fiyat ve gelir testi ile şehirdeki yaşamı bir gösterge ile ortalamasını kamuoyu ve devletin yetkilileri ile paylaşıyorlar. Yani anlayacağınız bir sivil toplum kuruluşu olarak bu şehrin istatistiğini bizler beliriyoruz.

      Bu araştırmalar bir anketle alışveriş merkezleri ile birlikte vatandaşa sorulmuş olsa idi yayınlanan bu istatistikte 54 sırada yer almamız mümkün değildi. Nasıl oluyor da Nevşehir, Kırşehir ve Niğde´nin gerisinde kalıyoruz? Neden bu kurumlar ciddi bir araştırma yerine masa başı araştırma ile illerin durumunu belirliyor anlamış değilim. Ben kısaca TÜİK´in yaptığı araştırmadan kısa bir özet verip değerlendirmeye devam edeceğim.

      ?Konut, çalışma hayatı, gelir ve servet, sağlık, eğitim, çevre, güvenlik, sivil katılım, alt yapı hizmetlerine erişim, sosyal yaşam ve yaşam memnuniyeti olmak üzere 11 başlığı kapsayan çalışmada 41 gösterge incelendi. Yaşam endeksinde en yüksek değeri Isparta alırken, Muş en düşük endeks değerini aldı.

     Genel yaşam endeksi bakımından 54. sırada yer alan Aksaray, hiç bir endeks sıralamasında ilk 10´a giremedi.

       Çalışma hayatı ve Yaşam memnuniyetinde ilk 20´ye girebildi.

       Aksaray´ın yaşam endeksinin TR 71 bölgesinde illerin (Kırıkkale, Nevşehir, Niğde, Kırşehir) bile gerisinde olması dikkat çekti.

       Yaşam Endeksini oluşturan 11 boyut endeksi incelendiğinde Aksaray ili en yüksek sıralama değerini 17. Sıra ile Yaşam Memnuniyeti Endeksinde, en düşük sıralama değerini ise 70. Sıra ile Çevre ve Sivil Katılım endekslerinde aldı.?

      Şu araştırmaya bakarsanız aç susuz bir il konumuna düşmüşüz. Ben bunu tenkit ederken kimseyi müdafaa ve savunmak için yapmıyorum, yapılan araştırmayı yakinen bildiğim için çok abartı yapılmış. Elbette bazı konuların doğruluğuna katılıyorum.

      Ancak yaşam koşulları, güvenlik, işsizlik, sosyal aktivite, sağlık ve altyapı gibi konularda çevre illerimizin altında gösterilmemize itiraz ediyorum. Aksaray bu konularda söz konusu çevre illerden daha ilerdedir. Hatta Kırıkkale gibi illerden çok çok ilerdedir. Elbette biz bu illeri gezip görüyor ve sık sık gidiyoruz. Aksaray´la kıyaslamak inanın mümkün değildir.

      Aksaray´ın gelir ve servette 42 sırada gösterilerek çevre illerin altında olması mümkün değildir. Aksaray´daki dönen para ve alışveriş hangi çevre ilimizde var? Aksaray güvenlikte efendim 46 sıradaymış, neden akşamları sokakta dolaşamıyormuşuz. Efendim bunun nedeni akşamları işyerlerinin açık olmama kültürü ile bağlantılıdır. En geri illerden Muş İlinde bile gece 12 den sonra sokakta çorba içebiliyor Aksaray´da içemiyorsan bu bir kültür ve alışkanlıktır. Saat 18. 00 esnaf kepenk indiriyorsa bu asayişten değil alışmamışlıktandır.

     Sağlık endeksindeki 55 sıraya katılmam mümkün değildir. Eğitimdeki 57 sıraya katılırım, eğitim son 5 yıldır sos veriyor bunu kimse inkar edemez. Aksaray´ın konutta 57 sırada olması da çok enteresan. Aksaray kadar inşaat yapılan çevre şehir var mıdır, TOKİ yapıları derseniz aynı şekilde bir şehir oluşmuş durumdadır. Altyapıda 69 sırada olması da çok çarpık, altyapıda sadece elektrik tellerinin yer altına alınmamasına katılırım. Ama Aksaray´ın diğer altyapı sorunları o kadar abartılı değildir.

       Efendim Aksaray sivil katılım endeksinde 70 sıradaymış, buna katılırım. Zaten bu araştırma anketini dolduran bu kuruluşlardır. Demek ki kendilerini diyalog içinde görmüyorlar. Oda bizim suçumuz olmasa gerekir, sivil toplum eskisi gibi değil seçimleri siyasi bir seçime dönüşmesinden kaynaklanmaktadır.

     Bana göre benim doldurduğum formda Aksaray bu sıralamaya göre 25 sırada olması gerekir. Artık bu kurumlar doğru ve düzgün araştırma yapmalılar. Ismarlama araştırma ile sallama yapmamalılar.


26.01.2016 13:37:56

Erdogan Kaya

TÜİK´in Aksaray ile ilgili yanlışı

TÜİK´in Aksaray ile ilgili yanlışı