Filmlerdeki hafızasını kaybedenin yaşadığı bir olayın şok yapan  etkisiyle geçmişini hatırlaması gibi oldum.

      Mübarek bir günün sabahı gördüklerim hafızamdan silindiğini sandığım bu yazımıza konu olan geçmişe götürdü.

     Oğlum Yunus Şammas ve kaynım Muzaffer´le bu senenin Ramazan Bayramı sabahı gittiğimiz Ulu camiye sessizce Sabah ve ardından Bayram Namazını kılmak için gelen Vali Şeref Ataklı´yı gördüm.

     Vali Beyin orada olması ve buna bağlı olarak 1976´dan günümüze Aksaray´ın Mülki amirlerinin dinimize ve dinimizin ibadetlerine bakışları ve bu konudaki uygulamalarını hatırlattı.

     Bayram ertesi bulabileceğim ilk fırsatta bu güzelliği paylaşmak istedim.

     Fakat  araya giren sayısız sebeplerden dolayı yazamadığımdan olayın soğumasıyla gündemi tam terk edecekken Cuma günü mahallemizin Mescidine girerken kapıda yaşananla yeniden  Bayram günü gittiğimde aklıma gelen mazim nüksetti.

    Nükseden gelişmeyle önce şu anda yaşları 40´ına merdiven dayamış yani 38 yaşında olanların doğdu yıl olan 1978´e ve oradanda günümüze kadarki bu konuda şahit olduklarıma götürdü.

      Gittiğim mazide bazılarını gazeteci, bazılarını ise gazeteciliğin yanında amirliğimi de yapan Aksaray´ın mülki amirlerinin Cuma Namazı ve diğer Namazları kılmak için  Cami ve Mescitlere gelmeleri ve ibadetlerinin edasını yerine getirirken ortaya koydukları davranışlarıyla kıyasladım.

       Gazeteciliğimin 2.yılında efsane mülkiyeli Aksaray´ın 1973-98 yılları arasındaki Kaymakamı Yüksel Özden 5 yıllık görevinin ardından Tarsus´a atandı.

       Onun yerine babasının Sağlık Memurluğu nedeniyle çocukluğu Aksaray´da geçen Güner Orbay atanmıştı.

    Yüksel Özden kadar olmasa da halen Aksaray´da yaşı 50 ve üstünde olanlar tarafından bilinen  Güner Bey Dindar birisiydi.

     Beşe beş katıp katmadığını bilmiyorum!

     Amma 12 Eylül darbesinden sonra Kaymakamlıkla birlikte Aksaray Belediye Başkanlığını da yapan Orbay Cuma Namaz´larını hiç kaçırmazdı.

     Camiye gelirken elinde telsizi,yanında ilçe  ve Belediye birim amirlerinin bir kısmıyla öyle bir gidişi vardı ki geçtiği yerleri titretiyordu.

    DERVİŞ KAYMAKAM FAHRİ BÜKTEL

   Daha sonra Bingöl Valiliği de yapan Güner Beyin İstanbul Gazi Osman Paşa Kaymakamlığına atanmasından sonra onun yerine Gümüşhane Vali yardımcılığından Aksaray Kaymakamlığına atanan Fahri Büktel Bey Orbay´ın gösterişinin tam tersi milletin tabiriyle ?Allah(C.C.)ın Adamı? denecek kadar  mutaassıptı.

   Cuma Namazlarına eksiksiz olarak gidip gitmediğini bilmiyorum.

   Hem gazeteci hem de Belediye Basın Bürosu Şefi olarak yanında çalışan olarak  tanıdığım Fahri Büktel kamu malına çok sahip çıkan ,kör kuruşun gereksiz yere harcanmasına göz yummayan ve tasarrufu sevmesinin yanında insanlara dervişane şekilde tatlı dilli güler yüzlü yaklaşırdı.

   Asıl dervişliği ise birkaç Teravih Namazında şahit olduğum davranışıydı.

  Ramazan o zaman yaz aylarına denk geldiğinden ayağına ucuz bir bez ayakkabı,keten pantolon ve tişörtle sessizce gelir caminin bir köşesinde adeta kaybolurdu!!!

    Ondan sonraki Aksaray Kaymakamı olan ağzında piposu ile gezen C.Atakan Solmaz´ın Konya ilinin merkezindeki bir ilçeye atanmasıyla Aksaray ilçesinin son Kaymakamı olan Cemal Ertem Bey atandı.

    Cemal Beyin dindar olması nedeniyle özellikle Cuma Namazlarına gitmesiyle ilçe birim amirleri de tam kadro Cuma´ya giderlerdi.

      Ramazan Bayramı günü Ulu Camide görmemle  hafızamda canlanan,fakat yazmaya bir türlü fırsat bulamadığım için tam unutulacakken  yeniden nüksedilmesine yine Vali Atakl´nın kendisi sebep oldu!!!

     Cuma günü oturduğum Coğlakı mahallesinin ana caddesinde bulunan imamlığını İsmail Uzer hocanın yaptığı  Maraşlıoğlu mescidine tam girerken kapıda Vali Ataklı Beyle karşılaştım.

     Vali Ataklı Fahri Büktel gibi ayağında bez ayakkabı, keten pantolon ve tişört yerine takım elbiseli olsa da onun gibi tek başına girdiği camide sessizce safa oturdu.

   Koruması ve şoförü ise birkaç saf arkasına oturdular.

   Namazın tamamlanmasından sonra yine aynı şekilde geldiği gibi sessizce ayrılıp gitti.

  Yaratan´ımızın mevki,makam ve rütbesine bakmadan herkesle birlikte Tevazu içinde bu güzel ibadeti eda eden Vali Ataklı´nın Namaz ve duasının da kabul etmesi.

      Bu tevazünün tüm devlet ve siyaset adamlarına örnek olması ,aksinden ise fersah,fersah kaçılması dileğiyle.

    Rabbim Yar ve Yardımcımız Olsun.

 


15.12.2015 11:13:18

Ali Genç

Dervişane!

Dervişane!