Dün Kahraman ordumuz tarafından kazanılan yazılan destanla alem şan verdiğimiz 30 Ağustos Zafer´imizin 93. Kutlu Yıldönümüydü.

   Milletimizin evlatlarının ?Hasta Adam? denen Osmanlıyı 1. Dünya Savaşında yenerek yok ettiklerini sananları da sukutu hayale uğratan şanlı mücadelenin finalinin başlangıcı ve kesin sonucunun aynası zaferimizi bir kez daha göğsümüzü kabararak kutladık.

    Şanlı ordumuzun dün 93. Yıldönümünü kutladığımız bu kutlu zaferle yendikleri ve İzmir´de denize döktükleri Yunan ordusu hem sayı, hem de silah, teçhizat ve barınma ile iaşe yönüyle bizden çok ilerideydi.

  Hem de Yunan ordusuna başta dönemin ve günümüzün de emperyalist ülkeleri olan İngiltere ve Fransa olmak üzere diğer Hıristiyan Avrupa ülkeleri akla gelebilecek Top, Tank, Uçak, Deniz ve Kara vasıtasıyla birlikte askerin giyiminden kuşamına.

    Yemesinden içmesine kadar her türlü modern ağır ve hafif silah ile cephane ile diğer akla gelen savaşmalarını kolaylaştıracak levazımatının ihtiyacının misli, misline karşıladılar.

     Emperyalist ülkelerce akla gelen her türlü imkânlarla desteklenip ayrıca da her türlü motivasyon verilen Yunanlıları Anadolu´dan atmak için kurulan bizim Milli Ordumuzun silah, cephane ve diğer ihtiyaçları Doğu Cephesi´ndeki birliklerdeki sanatkâr askerlerin çalıştırıldığı silah onarımı yapılan bir atölyede imal edilenler.

      İşgal altındaki İstanbul Tophane Fabrikasından gizlice kaçırılarak getirilen Toplar, yine bunları kaçıranlar tarafından Eskişehir Tren istasyonunda bir yıl süren çalışmada yeniden yapılan çeşitli çaptaki topların kama ve nişangâhları.

       Ayrıca onarılıp, değiştirilerek cepheye gönderilen toplar, yine bu atölyelerde bin bir maddi ve manevi fedakârlıkla birlikte maharetle yapılan Tüfeklerin tadilatı, makineli tüfek onarımı ve kasatura yapılması çalışmalarıyla sağlananlar.
      Sakarya Savaşı sırasındaki ihtiyaçların karşılanması için Keskinde kurulan yapımevinde geceli gündüzlü çalışarak günlük olarak üretilen elli bin piyade tüfeği onarım ve dönüşümünün yapılması.

     Ankara´da İstasyon civarında bulunan onarım evinin tüfek onarımı yapılacak şekle getirilmesiyle burada yapılan üretimle elde edilen silahlar.

       Eskişehir´deki top onarım çalışmasının bitirilmesinden sonra burasının Ankara´da top ve tüfek bölümlerini içeren silâh tamirhanesi ve bir topçu mühimmat bölümü ile marangozhaneden oluşan askerî fabrika.
    Bu atölye ve bakım ile imalatların dışında Konya Aslanlı Kışlada kılıç, kama, süngü, bıçak, kesici âletler ve silâhların yapıldığı atölye ile Kayseri´de kurulan buna benzer atölyede üretilen veya onarımı yapılanlarla, tadilatı yapılan silahlar.

     Orta Asya ve Kafkasya´daki Müslüman dindaş ve soydaşlarımızın çabasıyla Sovyetler Birliğinden sağlanan?39.275 tüfek, 327 makineli tüfek, 54 top, 62.986.000 adet tüfek mermisi.

   Yine aynı yerden sağlanan 147.079 adet top mermisi, 1.000 atımlık top barutu, 4.000 adet el bombası, 4.000 şarapnel mermisi, 1.500 kılıç ve 20.000 gaz maskesi.
       Antepli, Urfalı, Maraşlı ve Adanalılar tarafından kurulan milli güçlerle buralardan çıkartılan Fransızlarla BMM hükümeti tarafından Ankara´da yapıldığı için bu isimle anılan anlaşmayla ve onlar tarafından verilen gizli mektupla sözünü verdikleri?10.089 tüfek, 1.505 sandık mermi ve çalışır durumdaki 10 uçaktan oluşmaktaydı.

     Fransızlar çekilirken, 4 adet uçak motoru, 3 adet telsiz istasyonu ve 10 adet hangarı da Türklere satmışlardır.

    Cemal ve Sıtkı Beylerin Fransa´ya Osmanlı ve Rus altını ödeyerek aldıkları 1.500 adet hafif makineli tüfek ve 2.735 sandık fişek, 200 adet kamyonet, 1 adet kompresör, 11 adet top beşik kaması, 2 ton şaplı kösele ve bazı yedek parça ve malzemesi,gizlice Mersin limanına ulaştırılan130 ton benzin ve motor yağı.    

      İtalya hükümetiyle yapılan antlaşmayla bedeli Rusya´dan gelen yardımlarla ödenmek üzere 4.310.000 adet tüfek fişeği ve 20 adet uçak ve 20 Bin tüfek´ti.

    Yazının girişinden itibaren verdiğim rakamlarda görüldüğü gibi dünkü zaferimiz Yunan ordusunun sahip olduklarıyla kıyaslandığında onları yenmemiz aklen mümkün olmayan en önemlisi de ayakları yalın,karınları aç olan yorgun askerlerimiz tarafından bu şekilde çakar almaz silahlar ve dökme suyla değirmen çevirircesine kazınıldı.

    Ordumuzun Başkomutanı Mustafa Kemal Paşa ile birlikte tüm şehit ve gazilerinin ruhlarının şad olması dileğiyle büyük zaferimizin 93. Yıl dönümü  Hakka  tapan ,ondan başka kimsenin önünde başını eğmeyen milletimize kutlu olsun.

    Rabbim Yar ve Yardımcımız Olsun.

 


31.08.2015 11:01:06

Ali Genç

Çakar almaz silahlarla kazanılan zafer

Çakar almaz silahlarla kazanılan zafer