Ortaokul´ da ki Tarih Öğretmenimiz Erol Gürakın ünlü Tarihçi Herodot´un Mısır´ın Nil nehrinin yeryüzüne hediyesi olduğunu söylemişti.

     Tarihçi olmasam da Tarihe olan sevgimle yaptığım araştırma da hocamızın bu sözünü birçok kaynak tada olduğunu tespit ettim.

    Mısır Nil Nehri´nin yer yüzüne hediyesi ise Dünyanın bir elin parmaklarını geçmeyen en eski şehirlerinden olan yer yüzünde maddi ve manevi ilimle ve bilimin gelişmesini sağlayan sayısız ilkler ve teklerin merkezi, iyi insanlar ve Zaferler diyarı, Selçuklunun şanlı başkenti Aksaray´ımız ise merkezi ilimiz sınırlarında olan kolları ise bayır altından devam ederek bir kolu  Konya makasını da aşarak Ankara ilinin Haymana ilçesine.

  Diğer bir kolu ise Kızıl ırmağı aşarak Kırşehir içlerine, diğer kolu ise Nevşehir ilinin Acı göl ve Hacıbektaş ilçesine kadar devam eden Ekecik sıra dağlarıyla, yine ulu Hasan dağının devamı olan Melendiz dağının yeryüzüne hediyesidir.!!!

 AKSARAY´IN TARİHTEKİ EN ESKİ ŞEHİRLERLERLE EMSAL OLMASINI SAĞLAYAN EN ÖNEMLİ ŞEY?SU?!!!

    Tarihi bir çok antik kentinin kuruluşunun hikayelerini okuduğumda tarihin en kadim şehirlerinin ve bu şehirlerin kuruluşundan günümüze kadar yaşayanlarının tamamının hayatın olmazsa olmazı olan Su kenarlarında olanlarının veya bu hayat membaını en kolay şekilde karşılayan yerler olduğunu.

   Suyu olmayan veya getirilmesi meşakkatli olan şehirler ile bu gelen suyun hatlarının bakım ve onarımı külfetli olan şehirlerin ise tarih sahnesinden kısa zamanda ayrıldıkları bilgisine ulaştım.

    Bu bilgi ışığında tereddütsüz olarak Aksaray´ın  kadim geçmişinin yer yüzündeki  bir, bilemedin maksimumu sayı göz önüne alındığında 2 elin parmaklarını geçmeyen şehirlerinden birisi olmasının yanında bu kadim geçmişini ilk kurulduğu andan günümüze kadarda dünyadaki gelişmelere bağlı olarak aralıksız olarak cazibe merkezi özelliğini  devam ettirmesini de kesinlikle Su´ya borçludur.!!!

AKSARAY´A HAYAT VEREN ULU IRMAK´IN İKİ KAYNAĞINDAN BİRİ KÜÇÜK EKECİK(TAVŞAN) DAĞINDANÇIKAN KARA SU,DİĞERİ İSE MELENDİZ DAĞINDAN ÇIKAN BEYAZ  SU´DUR!!!

   Aksaray´ın Orta Anadolu ile birlikte tamamı Anadolu da olan yeryüzünün en eski 5 şehrinden veya maksimumum şekilde sayıları iki elin parmaklarını geçmeyen şehirlerinden birisi olması Arkeolojik kazılar sonucunda elde edilen bilgilerde Aksaray´ın tarihini milattan 9000 yıl öncesine kadar götüren yer yüzünde ilk buğday, Arpa ve Çavdar ,Nohut ve Mercimek tarımının, Beyin ameliyatının, yabani hayvanların evcilleştirilmesinin ve Anadolu da ilk bakır işlemeciliğinin yapıldığı yer olan Aşıklı Hüyük Aksaray´ı Aksaray yapan iki ana suyun birleştiği yer olan günümüz Gülağaç ilçemizin Kızılkaya köyünün Aşıklı mahallesinde kurulmuştur.

   Birleşerek Ulu ırmak´ı oluşturan Karasu  Ekecik sıra dağlarının Küçük Ekecik(Tavşan Dağı)ından  akarak Gülağaç ilçemizin Gülpınar(Hıcıp) beldesi topraklarında yer yüzüne çıkmaktadır.

   Ulu ırmak´ı besleyen Beyaz su ise Melendiz dağından çıkarak Hasan dağı volkanıyla eriyen Ihlara vadisine  varmadan Ihlara Beldemizin 40 gözlerinden çıkan sularla birleştikten sonra Gülağaç ilçemizin Kızıl kaya köyünde birleşmesiyle Ulu ırmak´ı oluşturmaktadır.

   Aksaray´a tarih boyunca hayat veren bu sularımızın kıyamete kadar Aksaray ve civarına hayat vermeye devam ettirebilmeleri için bu günkü kirlilikten kurtarılmalarıyla mümkün olduğu gerçeğiyle gerekenlerin zaman geçirilmeden tarımımız ve içme suyu ihtiyacımızın karşılanması için yapılması ,yaptırılması dileğiyle.

    Rabbim Yar ve Yardımcımız Olsun.

 

N0T:Ekecik sıra dağlarının kollarının uzandığı yerlerle igili aksini iddia edenler Çöl tarafından, Ankara´ya giderken yolun sağında kalan tepeleri ve Nevşehir´in Hacı Bektaş ile Kırşehir tarafından Ortaköy´e gelirken Ekecik sıra dağlarına baksınlar.

 


21.05.2018 10:22:04

Ali Genç

?Aksaray? Ekecik Sıra Dağlarıyla Melendiz Dağının Yeryüzüne Hediyesidir

?Aksaray? Ekecik Sıra Dağlarıyla Melendiz Dağının Yeryüzüne Hediyesidir