Aksaray

19.04.2024

  • İMSAK 04:27
  • GÜNEŞ 05:55
  • ÖĞLE 12:48
  • İKİNDİ 16:31
  • AKŞAM 19:31
  • YATSI 20:53

Yazgı, Ülke TV´de Aksaray´ı ve Projelerini Türkiye´ye Tanıttı

Yazgı, Ülke TV´de Aksaray´ı ve Projelerini Türkiye´ye Tanıttı

Aksaray Haber | Aksaray Haberleri | aksarayhaberci | aksaray sondakika haberleri | aksaray güncel |aksaray gündem

İstanbul´da birçok ünlü Televizyon kanallarını ziyaret ederek katıldığı canlı yayın programlarıyla hem şehri hem de büyük projelerini tanıtan Aksaray Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı, Ulusal TV Kanalı Ülke Tv´de M.Mustafa Yıldız´ın sunumuyla "Odak Noktası" programının canlı yayın konuğu oldu. Başkan Yazgı programda Aksaray´ın tarihi ve kültürel güzellikleriyle, hayata geçirdiği ve geçecek olan projeleri hakkında çok önemli bilgiler verdi.

AKSARAY TARİHİ İPEK YOLU ÜZERİNDE TÜRKİYE´NİN KALBİ.

Başkan Yazgı Ülke TV´de yaptığı konuşmada şu açıklamalarda bulundu

? Aksaray Türkiye haritasında tam ortada Türkiye´nin kalbi. Tarihi ipek yolu üzerinde bir noktadayız. Bu tarihinde beraberinde ne getirmiş? Tarihten baktığımız zaman Kervansaraylar getirmiş. Bir günlük mesafeler boyunca hep kervansaraylar yapılmış. Bunların izlerini biz Aksaray´da görmekteyiz. Türkiye´nin her noktasına yakın olması organize sanayimizin hızlı gelişmesi hepsi birbirini tetiklemiş. Bizlerde bu noktada daha iyi bir yere getirmek için çalışmalarımızı devam ettiriyoruz.

 AMACIMIZ TARİHİN GÜZELLİKLERİNİ TEKRAR GÜN YÜZÜNE ÇIKARTMAKTIR

Aksaray belediyesi olarak bizim amacımız şehrimizin bu tarihi güzelliklerini tarihin bir tarafında kalmış güzellikleri tekrar gün yüzüne çıkarmaktır. Aşıklı höyük ardından Ihlara vadisi bunların başında geliyor. Ihlara vadisi dünyada ki ikinci büyük kanyon. İçerisinde yaşam olan tek nokta. Hristiyanlığın ilk dönemlerinde zulümden kaçan Hristiyanlar o vadide korunmak için barınmak için yaşam alanı oluşturmuşlar. Gezip gördüğünüz zaman fark ediyorsunuz mağaralardaki çizimler ve oradaki yaşam alanlarında yapmış olduğu katkılar bunun bize izlerini gösteriyor. İlerleyen dönemlerde Nora antik kent diye bahsettiğimiz Bizans döneminden kalma ve tarih içerisinde askeri üs olarak kullanılan noktalarımız var. Yine Selçuklu döneminde özellikle ikinci Kılıçaslan´ın müthiş bir izi vardır Aksaray´da O dönemde Konya´da sonra Aksaray´ı ikinci başkent yapmıştır. Aksaray´ın imar faaliyetlerinin gelişmesi maksadıyla gerçekleştirdiği çalışmalar sonucunda şehir hüviyetini şehri kimliğini onun oluşturduğunu görüyoruz. Aksaray sonradan Selçuklunun birçok izini taşıyan noktalarda bulunmakta.

Yine Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi eserleriyle beraber aslında biz zincirin halkaları devam etmekte. Tabi bunun içinde manevi Sultanlarımızı unutmamak lazım Somuncu Baba Hazretleri, Aksaray´ımızda yetiştirdiğimiz önemli büyüklerimizden Cemaleddin-i Aksaray´i Hazretleri ve onların torunları çocuklarının izleri dediğiniz zaman tarihin 11 bin yıl öncesinden başlayıp günümüze kadar devam eden bir kronojiyi Aksaray´ı gezdiğiniz her noktada  her alanda her yerde görebilirsiniz. Eğri minareden tutunda Ulu camisine,Sultanhanı Kervansarayından tutunda Ihlara vadisine varıncaya kadar birçok nokta tarih ve turizm kokmaktadır.

AKSARAY´IMIZ SANAYİ ANLAMINDA BÖLGENİN EN İYİ YERİNDEDİR

Aksaray sanayisine de değinen Başkan Yazgı ?Mercedes kamyon fabrikasından dolayısıyla onun yan kollarıda Aksaray´da yıllar öncesinden faaliyet göstermektedir. Yine Sütaş´ın bir fabrikası, Collin´s´in bir fabrikası, en son Brissa´nın dev yatırımı ile beraber Aksaray´ımız sanayi anlamında bölgenin en iyi yerindedir. Tabi bu teşvik alan bir olmamız, çalıştırdığı işçi sayısına göre kullandığı vergi oranlarına göre devletimizin de vermiş olduğu teşvikleri çok iyi kullanmak suretiyle yatırımcılarımızın cazibe noktasına dönüşmüştür ve dönüşmeye de devam etmektedir. Organizemiz birinci ikinci safhasını tamamlayıp üçüncü safhasında yeni arsalarda yeni yatırımcılarımızı beklemekteyiz.

 1620 ADET DÜKKÂNI 2019 YILININ SONUNA DOĞRU TESLİM ETMEYİ PLANLIYORUZ 

Bu arada özellikle yeni sanayi projemiz çok önemli. Aksaray´ımızın girişinde bir sanayi bölgemiz vardı. Buradaki esnaflarımızla yaptığımız görüşmeler neticesinde onlara daha ferah daha güzel bir çalışma ortamı istediler bizlerden. Karşılıklı oturup görüşmelerimiz neticesinde TOKİ işbirliği ile 1620 tane dükkândan oluşan 100 metreden 500 metreye 5 farklı modelde sanayi tipinden oluşan yapılar ortaya kondu ve çok şükür şu anda çalışmalara başlandı. Temeller atıldı. Kolonlar ve kirişler yükselmeye başladı.Allah´tan mani olmazsa 2019 yılının sonlarına doğru esnaflarımıza dükkanlarını teslim etmeyi planlıyoruz. Şu anda esnaflarımızda ödemelerine başladılar. Çok kısa bir zamanda inşallah daha güzel ve daha modern bir yerde hizmetlerini sunacaklar.Küçük sanayi olarak bölgenin en iyi noktasındayız. 

ŞEHİRLERİN KİMLİĞİ VE RUHU OLMASI GEREKİR

Başkan Yazgı ? Biz göreve geldiğimizde olaya şöyle baktık. Şehirlerin kimliği ve ruhu olması gerekir. Yaşayan insanlarda o ruhu o kimliği bütün her noktalarında hissedebilsinler. Bizlerde bunu yaşadığımız sokaklarda ve parklarda daha da iyi anlatabilelim diye böyle bir çalışma gerçekleştirdik ve daha önce silolar olarak bahsettiğimiz kullanım alanını başka bir noktaya taşımak suretiyle şehrin tam merkezinde göbeğinde Sayın Cumhurbaşkanımızın da söylediği gibi Millet parkına uygun o formatı içeren ve vatandaşlarımızın rahat nefes alabileceği bir alan oluşturduk. Sadece onunla da kalmadık parkın içinde 1000 kişilik bir konferans salonu, modern bir kütüphane yapmak suretiyle şehre yepyeni bir çehre kazandıracağız.

İÇİ TARİH DOLU BİR FESTİVAL DÜZENLEDİK

Bu yıl 33.sünü düzenlediğimiz Ihlara Kültür ve Sanat Festivalimiz vardı. Dedik ki biz bu festivalin içeriğini öyle güzel yapalım ki hem vatandaşlarımız memnun kalsın hem de tarihteki bu güzellikleri bir daha yaşamış olalım. 2. Kılıçaslan temalı yaptık. Çünkü 2. Kılıçaslan bizim için çok önemli.Selçuklu Sultanı. Konya´dan sonra ikinci başkent olarak etrafını çevirmiş olduğu surla beraber şehre salih insanlar gelsin kötü insanlar gelmesin diye bir isim vermiş.Şehr-i Sülaha diye Salih insanların yurdu diye. 17 Eylül 1176 yılında Miryokefalon Savaşı ile beraber o Savaştan sonra anlaşılıyor ki Bizans Türkleri yurdundan atamayacak yani Anadolu´nun Türk yurdu olduğunu belirli olduğu bir savaştır. Bu Savaştan hemen sonra Aksaray´a Darü´z Zafer ismini veriyor. Neden? çünkü orduları Aksaray´da yetiştiriyor.

Aksaray olarak biz tarihte iki tane önemli noktadayız. Birincisi ilim irfan yetiştiren bir yer. Aynı zamanda askeri üs olarak kullanılmış iki ismi olan nadir illerden biriyiz. Hem Zafer hem de Salih insanlar yurdu olarak geçmekte. Dolayısıyla ikin Kılıçaslan´ın şehrin imar faaliyetlerine çok büyük katkıları bulunmuş. Yapmış olduğu hamamlar, kervansaraylar, camiler, kütüphaneler bunların hepsinin izi Aksaray´da mevcuttur. Bizim bunları tekrar gün yüzüne çıkartmak için restore çalışmalarımız devam etmekte. Bizim için en önemli şey şu Tarihi tekrar nasıl canlandırabiliriz 7 den 70´e insanları nasıl bu işin içine katabiliriz? Şehrimizi daha da bilinçli bir noktaya getirebiliriz? Şehrimizin içinde 2. Kılıçaslan adıyla anılan bir parkımız var.Bu parkın içine obalar kurduk. 17-18 adet oba vardı. Bir kısmında sanat eserleri üretiliyor bir kısmında yemekler yeniliyor , bir kısmında farklı etkinlikler yapılıyor.Obanın içine girdiğiniz andan itibaren 1000 yıl geçmişe dönüyorsunuz ve o tarihin izlerini kitaplarda okuduğunuz gibi yaşamış oluyorsunuz. Okçuluk, at binicilik, değişik akrobasi gösterileri de yapıldı. Sayın Bilal Erdoğan´ın, Okçular Vakfı Başkanımızında katılımlarıyla,Geleneksel sporlar Başkanımız var. Güreşten tutunda birçok etkinliğe varıncaya kadar hepsinin sergilendiği bir alanı şehrin içerisinde gerçekleştirdik ve samimiyetimle söylüyorum 7 yaşından 70 yaşına kadar herkesin haz aldığı, mutlu olduğu sadece Aksaray´ımızda değil bölge illerden gelerek katılım sağlandığı çalışmaya döndü. Festivallerin artık içlerinin dolması gerekiyor. İçeriğini de biz bu şekilde doldurarak devam etmeyi düşünüyoruz.   

İSTANBUL´UN FETHİ AKSARAY´DAN BAŞLAMIŞTIR

Yine 2. Kılıçaslan döneminde yapılmış 800 yıllık tarihi bir hamam var. Şu anda restore çalışmaları bitmek üzere yılsonu itibariyle inşallah kullanıma açacağız. Yine zamanın âlimlerinin ulemalarının yetiştiği Zinciriye Medresemiz var. Selçuklu önemli âlimleri yetiştirmiş.Kılıçaslan döneminde de bu alimler Orta Asya´dan Azerbaycan´dan  şehrimize getirilip hem barınmışlar hem de ilimlerini yaymışlar. Aksaray´ı öyle bir noktaya getirmişiz ki sonradan Osmanlı´nın Sultanlarını yetiştirir pozisyonlarına getirmişiz.

Hep Anlatıyoruz Somuncu Baba Hazretleri, Hacı Bayram-ı Veli, Akşemsettin daha sonra Fatih Sultan Mehmet derken Aslında İstanbul´un fethinin ilk başlangıç noktasını Aksaray dersek ne abartmış oluruz ne de fazla haddimizi aşmış oluruz. Gerçeği budur. Çünkü o insanların etkisi ile bunlar yapılmıştır. İstanbul fetih edildikten sonra Fatih Sultanhan Hazretleri Aksaray´a dönüyor ve diyor ki ?Aksaray´daki alim ve ulemaları buraya getirelim burada yeni bir İslam memleketi yapalım.O vesile ile İstanbul´la ve buradaki Aksaray´la da bizim bir bağlantımız vardır.

ŞEHRİMİZDEKİ ATLARI TOPLADIK ÖZGÜR HAYATA BIRAKTIK

Şehrimizde vatandaşlarımız atları yük arabalarında kullanıyordu. Bizde onlarla konuştuk ?sizlere yeni iş imkânları sunalım yeni fırsatlar sunalım. Yeter ki siz bu atlarınızı bizlere verin at arabalarını artık yok edelim? dedik. Onların gönlünü alarak ikna ederek gerekli maddi ve manevi destekleri sunarak ellerindeki atları topladık. Bunları doğal ortamı olan Hasan dağına bırakmak suretiyle hayvanları özgürlüğüne kavuşturduk. Böyle bir güzellik yaptığımız için kendimizde çok mutlu olduk. Aynı zamanda çok olumlu geri dönüşümler aldık.

VATANDAŞLARIMIZ ÇEŞMELERİNDEN MEMBA SUYU GİBİ KALİTELİSU İÇECEKLER

Devletimiz sayesinde çeşmelerden memba suyu akıtacağız. Sayın Orman ve Su İşleri Bakanımız Veysel Eroğlu bey ile yapmış olduğumuz görüşmelerdeki Göreve ilk gelir gelmez gündemimizdeki en önemli madde bizim su meselemizdi. Sayın Bakanımızla oturduk değerlendirme yaptık.Kıymetli vekillerimle beraber hep birlikte suyumuzu şehrimizden akıtalım. Kaliteli memba suyu olsun dedik ve bunun için çalışmalarımız başladı. Hemen ekiplerini gönderdi şehirde hangi havzalarda su var.  Kaliteli bu suyu nasıl getirebiliriz. Asıl çıkış noktası bu. 4,5 yıl önce başlayan bu proje Rabbim nasip ederse gelecek senenin ilk aylarında inşallah çeşmelerden kaliteli bir su akacak. Aksaraylı hemşerilerimiz çeşmesini açtığı zaman kaliteli suyu inşallah içmiş olacaklar.

 

HERKESİ AKSARAY´I GEZMEYE VE YATIRIM YAPMAYA BEKLİYORUZ

 

Aksaray´da tarih anlamında dopdolu bir yaşantı var. 11 bin yıllık tarihten günümüze varıncaya kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapmış kucak açmış ve onun izlerini de taşıyan nadir illerden bir tanesidir Aksaray. İkincisi sağlık turizmi dediğimiz kaplıca turizmi Aksaray´ımızda mevcuttur. Özellikle Ihlara bölgesindeki o kaliteli ve aynı zamanda şifalı sularımız vasıtasıyla aslında bir taraftan da sağlık anlamında da pozitif olan bir noktadayız. Aksaray´ımız gezilmeye görülmeye keşfedilmeye değer bir noktada. Biz şehrin kimliği ile şehrin vasfı ile şehrin özellikleri ve dinamikleriyle beraber misafirlerimizi yatırımcılarımızı Aksaray´ımıza bekliyoruz.



Bakan Işıkhan kolaylığı duyurdu
Dışişleri'nden İsrail-İran gerilimi açıklaması
Tarımsal girdiler artışta... Veteriner harcamaları revaçta
Askon’un konuğu Kırgız büyükelçi
Nilüfer Belediyesinde ‘Belediye Kütüphaneleri Bölge Semineri’
Merkez'in Piyasa Katılımcıları Anketi yayımlandı
Ücretli çalışan sayısı yıllık yüzde 4,1 arttı.. Konaklama ve yiyecek hizmeti yoğunlukta
Erzincan için 'Araştırma Komisyonu' kararı Resmi Gazete'de
Ticaret'ten 'İthalatta Korunma Önlemlerine İlişkin Tebliğ' Resmi Gazete'de
Meteorolojiden kuvvetli yağış uyarısı
Hentbol Erkekler 1. Ligi'nde final günü
İçişleri'nden 'Mahzen-29'da 32 gözaltı
A Milli Kadın Hentbol Takım'ın EURO 24'teki rakipleri belli oldu
Bakan Şimşek açıkladı... Gelir beyan etmeyenlere 'pişmanlık' imkanı!
Üs bölgesinde isim değişikliği!
Aksaray Nöbetçi Eczaneleri
  • BIST 100

    9524,59%-0,06
  • DOLAR

    32,60% 0,38
  • EURO

    34,75% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2498,20% 0,57
  • Ç. ALTIN

    4168,04% 0,00
  • Cuma 23.5 ° / 9.6 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.7 ° / 10.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 19.6 ° / 6.5 ° Güneşli