Aksaray

19.03.2024

  • İMSAK 05:20
  • GÜNEŞ 06:42
  • ÖĞLE 12:57
  • İKİNDİ 16:21
  • AKŞAM 19:02
  • YATSI 20:18

Yazgı ? alt geçit´i 4,5 ayda bitirmeyi hedefliyoruz?

Yazgı ? alt geçit´i 4,5 ayda bitirmeyi hedefliyoruz?

Yazgı ? alt geçit´i 4,5 ayda bitirmeyi hedefliyoruz?

     Aksaray Belediye Başkanı Sayın Haluk Şahin Yazgı ile hafta sonu Efor AVM karşısına yapılan alt geçit çalışması esnasında Siloların bulunduğu bölgede dobra dobra söyleşi yaptım. Konu sadece alt geçit değildi. Aksaray gündemini oluşturan dev projeleride konuşma imkanı buldum. Hatta sorduğum sorular karşısında kendiside şaşırdı. Geçmişte yaptığı çalışmaları hiç sormadım. Son dönemlerde hayata geçirmeye çalıştığı çalışmaları konuşarak siz değerli okurlarımı bilgilendirmek istedim. Acaba kamuoyunda konuşulanlar bilgi eksikliği mi yoksa dedikodumu bunları irdeledim. Gelin iki gün devam edecek olan bu çalışmaları birlikte kendi ağzından dinleyelim.

      S. 1 Sayın Yazgı yapılan çalışmaları her ne kadar basın olarak takip etsekte. Yapyığınız alt geçit ile ilgili kamuoyunda bazı dedikodular var. Bunlara açıklık getirmenizi istiyorum. Alt geçit ne zaman bitecek? Yüklenici fırma işi bırakıp kaçtı mı? Harfiyat çalışmasına başlandı mı? Vatandaş yayalar için bir üst geçit yapılamaz mı diye soruyor. Bu konuda neler söylemek istersiniz?

      C. bana bu fırsatı verdiğiniz için teşekkür ederim. Şuanda bulunduğumuz yer inşaat alanı, yani siloların içindeyiz. Yan tarafta Piri Mehmet Paşa çarşısı, diğer tarafta alt geçit ve siloların yıkımı olan bölge içindeyiz.

      Biz 3 yıl önce projelerimizi açıklarken, buraya bir alt geçit sözü vermiştik. Diğer projelerimizde vardı ama en önemli projemiz burası idi. Hem zaman olarak, hem maliyet olarak büyük bir proje idi. Buraya başladığımızda mağdur olan esnaf kardeşlerimizin tepki göstereceğini biliyordum.

      Biliyorsunuz nufusumuzun artışı ve araç sayımızın hızla yükselmesi, bu bölgede ciddi manada trafik sıkıntısı yaratmakta idi. Bu bölge ayrıca dört yolun birleştiği bir alan. Trafik yoğunluğundan hemşerilerimiz bize talepte bulunuyor ve buraya ne zaman battı şıktı yapacaksınız diye soruyorlardı. Bizde uzun çalışmalar sonucu köprü yapımına karar verdik. Burası bittiğinde bölge büyük ölçüde nefes alacak ve biraz daha yükselecek.

      Bu hizmetleri yaparken esnafımız etkilenmez mi elbette etkilenir. Meşakket olmadan bu hizmetler hayata geçmiyor. Bu çalışmaların en uygun dönemi bu mevsimler, beton atılma işinin çok olduğu kazık temellerine beton atılma işi 23 ve 25 metre aşağıya inileceği bilindiği için su seviyesinin en düşük olduğu ve uygun mevsimin bu mevsim olması nedeni ile su seviyesi aşağıya çekildiği için bu mevsimde yapmamızın ana nedeninin birincisi bu idi.

       Birde bu bölgeden geçen alt yapı hizmetleri var. Su, doğalgaz, elektirik, Türk telekom ve kanalizasyon çalışmaları mevcut. Bunları kenara alarak çalışma yapmamız gerekiyor. Kışın çalışma yapsa idik doğalgazı nasıl kışın kesecektik? Okullar açık olacaktı, su ve doğalgazı kesemezdik. Em uygun dönem bu dönem olduğu için çalışmaya bu mevsimde başladık.

      Tüm bu sıkıntıları göz önüne alarak titiz çalışma yaparak hızlı bir şekilde bu işi bitirecek profosyenel fırma olmasını istedik ve şartnameyi ağır hazırladık.  İhaleye ancak 3 fırma katıldı. Bunlardan Bibercioğlu fırması ihaleyi aldı. Bu fırma Konya gibi birçok illerde bu işi yapan güçlü bir fırma. Fırma ile ilgili herhangi bir sıkıntımız yok. Gördüğün gibi fırmanın teknik elemanlarının tamamı burada. Fırmanın kaçması gibi bir durum yok, onlar dha ağır şartlarda çalıştıkları yerler var. Burası onların içinde en kolay olanıdır.

      Bu bölgeden geçen su ve kanalizasyon boruları sıkıntılı aspes borulardı. Bunları yeni borularla değiştirip kenara aldık. Geçen hafta bir gün suların kesilmesine neden oldu. Bunu isteyerek yapmış değiliz. Vatandaşlarımızın anlayış göstereceğini umuyorum. Su borularının değişimi ile ilgili çalışmaları zamanla başka bölgelerde de yapacağız, su içilir borularla değiştireceğiz. Şuanda beton kazık çakılmasına başlandı, bununla ilgili sıkıntılar da çıkabilir.

      Önemli olan vatandaşlarımızdan istirhamım inşaat alanına demir saçların arasından girmemeleri. Buradan girişler hem işimizi zorlaştırıyor, hemde tehlike oluşturuyor. Bu şekilde girmezlerse işin daha çabuk yapılmasına vesile olurlar.

      Vatandaşımız buradan bir üst geçit verseniz olmaz mı diyor. Yapılan köprü 8 şerit olacağı için minumun seviyede çalışılıyor. Dolayısı ile buraya üst geçit köprü yapmamız çok zor, sağlam bir zemin yok. Böyle bir üst geçit dünyanın hiçbir yerinde yok. Velev ki böyle bir köprüyü yaptık, burada çok yüksek seviyede iş makineleri çalışıyor. Kazık çakan makineler burada nasıl çalışacak? Biz bu tür çalışmalara alışık olmadığımız için sabırsızız. Ankarada bu çalışmalar yapılırken kapalı alanı dolaşıyor vatandaş, saç aralarından geçmiyor. Ben Ankarada kaldım metro çalışmaları esnasında bu çalışmalar seneler sürdü, hiçbir vatandaş bu kapalı alanları kullanmaya çalışmadı. Kenarlardaki daracık geçişleri kullandılar.

     Burada esnaflarımızdan isteğim bir dört ay sabır göstermeleri. Burasi şehrin cazibe merkezi olacak. O zaman bunları telafi edeceklerini düşünüyorum.

                                 ALT GEÇİT 4,5 VEYA EN GEÇ 5 AYDA BİTECEK

      Alt geçitle ilgili söylentiler tamamen yanlış, biz taahhüt ettiğimiz sürede bitireceğiz. Vatandaşın sacların arasından girmesi ve bazı alt çalışmaların  aksaması belki 15 gün fazla zaman alacak ama burası 4,5 veya en geç 5 ayda bitecek. Bu bölgede hala yeraltı suları var bunlarıda tahliye etmeye çalışıyoruz. 550 kazık çakılacak, bu kazık çalışması aslında 24 saat yaılabilecek durumdayız. Ancak bu bölgede oturan hemşerilerimiz aşırı gürültü ve sarsıntıdan rahatsız olmasın diye bunu gece belli saate kadar yapmayı düşündük. Belli saatten sonra hemşerilerimiz rahatsız olmasın istiyoruz. Allahtan bir mani olmazsa hedefimiz söylediğim gibi 4,5 veya 5 ayda tamamlamak.

       Türkiyenin birçok yerinde bu çalışmalar yapılıyor. Bu çalışmayı ne kadar çabuk ve hizlı bitiririz diye gayret ediyor sürekli toplantılar yapıyoruz. Hemşerilerimiz rahat olsunlar, ben gece gündüz burada işi takip ediyorum. İşte bakın tüm teknik elamanlarımızla burada görüşmeler yapıyoruz. Hemşerilerim merak etmesin biraz sabır göstersin yeter.

     S. 2 Sayın Başkanım konu bu bölgeden açılmışken siloların durumu ne halde? Köprü çalışması yapılırken bölgede harfiyat çalışması yapılacak mı? Yoksa vatandaşa bölgede ikinci bir engel çıkacak mı?

       C. şuanda siloların bulunduğu yerdeyiz. Silaolar söküldü ve kaldırıldı. Lojmanların yıkım çalışmasıda başladı. Burası 20 bin metrekare bir yer. Buradaki düşüncemiz bir modern kütüphane, bir konferans salonu, yan bölümlerde zaten ticaret bölümü var birkaç ticarethane ve yeşil alanı korumak kaydıyla yeni bir peyzaj çalışması yaparak güzel bir yeşil alan olacak. Peyzaj çalışması devam ediyor. Burayı kapalı alan içine alacağız, 3 aya kadar gerekli çalışmalarımızı yaparak inşaata başlayacağız.

      S. 3 Sayın Başkanım hemen karşımızda Piri Mehmet Paşa çarşısı var. Dışardan bitmiş gibi görünüyor, ama bazı hemşerilerimiz projeyi beğenmiyor. Yani kapalı bir alan burada ne olacak diyorlar. Burası ile ilgili bilgi verirmisiniz?

      C. çarşının inşaatı bitti, ama montolama ve bazı yerlerde boya işleri devam ediyor. İnşaallah iki aya kadar burası hizmete girecek. Esnaflarımızla görüştük, projeyi kendilerine ilettik. Bazı vatandaşlarımız burasını kule gibi yapıp etrafını başka şekilde değerlendirseydin olmaz mı diyorlar. Bizim Aksaray da bu tür kuleler yeterili ilgi görmüyor.

      Esnafımızın istediği şekilde onları menmun ettik, burası çalışmaz diyenler açıldığında nasıl bir güzel alışveriş merkezi olduğunu görecekler. Aksarayda böyle bir açık vardı,büyük bir bölümünü kapatacağını düşünüyorum. Dükkanlarla ilgili satış için ihaleye çıkıyoruz. Burada otopark, mescidi olan bir alışveriş merkezi olurken, altın gibi kıymetli bölge haline gelmiştir.

       S. 4 Sayın Başkanım şehrin göbeğinde Azmi Millide bir başka otopark ve üzerine insanların yararlanması için park yapıyorsunuz. Otopar kısmı bitmiş, ama üzerini ne zaman yapıyorsunu ve ne zaman bitecek?

       C. Azmi Millinin altındaki otopark bitti. Önümüzdeki haftada otopark kısmını açacağız. Biliyorsunuz dar caddelerde iki şerit halinde araç parkları var. Vatandaşlara aracınızı park etmeyin diyoruz ama vatandaşın çarşıda işi var. Aracını nereye koysun, nereye park etsin? Bu nedenle Azmi Millinin hem altını hemde şu aşamada üstünü otopark olarak kullanmayı düşünüyoruz. En azından bölgedeki otopark sıkıntısını hafifletmiş oluruz.

     Şu aşamada altını ve üsrünü otopark olarak değerlendireceğiz. İlerleyen zamanda buraya güzel bir park düşünüyoruz.

                                   İÇME SUYU ÇALIŞMASI HIZLA DEVAM EDİYOR

      S. 5 Sayın Başkanım en önemli ihtiyaçlardan birisi içme suyu. Ne zaman temiz su içeceğiz? Suyla ilgili çalışma devam ediyor mu?

       C. Suyla ilgili çalışmamız göreve gelir gelmez başladığımız bir çalışma. Tabi ilk etapta bununla ilgili proje, ihale ve alan çalışmalarımız devam etti. Bir yıl önce Sayın Bakanımızın katılımı ile temel attık. Şuan mütahit fırma çalışmasına devam ediyor. DSİ Genel Müdürlüğünden sürekli mühendislerde kontrol ediyor. Sadece su şebekesi değil, aynı zamanda 8 tane depo yapılıyor. Şuanda üç tanesi bitmiş vaziyettedir. Temiz suyu vermek için boruların döşeneceği alanlar var. Burada kamulaştırma çalışmalarına başladık.

       Sayın Bakanımız suyun 2019 da verilmesi sözünü vermiştir. Şimdi biz su deposunun altında bulunan gecekondularımız var. Bu gecekondular ile görüşmeler yaptık DSİ de görüşmeler yaptı. Buradan su deposuna borular döşenmesi gerkiyor. Eski borular gecekonduların altından geçiyor. Boruların altına gecekondular yapılmış.

       DSİ buradaki gecekondulara bir kamulaştırma bedeli verdi. Bizde bunlara yeni bir yer vereceğiz. Bu şimdilik 20 dairelik bir yer olacak. Gelecek hafta onlara ihale ile yer tashih edeceğiz. DSİ´nin verdiği rakam iyi bir rakam, bizde neye mal ettiysek kar amacı gütmeden hemşerilerimize vereceğiz. Buradaki hemşerilerimiz biz nerede yaşayacağız diye bir endişeleri olmayacak. İlk olarak 4 tanesi acildi onları taşıdık, şimdide 16 tanesini taşıyacağız.

       Oradaki bütün gecekonduları yıkacağız. Allah korusun bunların hepsi su deposu altında. İlerde herhangi bir durum olsa Allah korusun oradaki insanların hepsi su altında kalabilir. Onları bu riskten korumak için oluşturduğumuz bir lojmana onların tamamını taşıyacağız. Sonradan birde bu risk önümüze çıktı. Ama suyla ilgili çalışmalarda bir aksama yok.

          SANAYİ PROJESİ EKİM AYINDA HAYATA GEÇİRİLMESİ HEDEFLENİYOR 

     S. 6 Sayın Başkanım sanayi ile ilgili bir sorum olacak. Ne zaman sanayiye gitsem bana soruyorlar, ? sanayi taşınması kaldımı ne zaman başlıyacak?? diye sürekli soruyorlar. Sanayi lafı kesildi gerçekten kaldımı? Yoksa ne durumda? Esnaf hep olaya yapılmaz diye olumsuz yönde bakıyor.

      C. öncelikle sizlerin kanalı ile sanayi esnafımıza teşekkür etmek istiyorum. Tabi ayrıca oda başkanlarımza da teşekkür ediyorum. Bu proje benim şahsımın projesi değil bu Aksaray´ın projesi. Bu niye aksadı veya uzadı bunu anlatayım. Biliyorsunuz biz önce bir proje hazırladık, bu projede herşeyi hazırdı. Alyapısı, işyerleri herşeyi ile hazırdı. Ancak vatandaşlarımız bu projede şunlar şunlar olması lazım gibi düşünceler ifade ettiler. Bizde dedik ki, yeni bir peoje çalışmasıişi uzatacak dedik. Onlarda bize hay hay dediler. Biz bu projeyi alaşağı ettik ve yeniden bir proje üzerinde çalıştık. Yani eski projeyi tabiri caizse yırttık. Esnafımızın isteği doğrultusunda yeni bir proje yaptık. Bu bir ev projesi değil, 2000 bine yakın işyeri olacak büyük bir proje. Bir kaç ay süren bir çalışmaya girildi, her aşamasında görüşmeler yapıldı. Dolayısı ile projenin onaylanma süreçleri var.

      Proje kontrolleri bittiğinde benim arzum bu sene içinde veya 3 ay sonunda temeliini atmaktır. TOKİ ile sürekli görüşüyoruz, TOKİ diyor ki, ? bu kadar büyük bir sanayi projesini hiç bir yerde yapmadık. İlk defa Aksaray´da yapacağız? diyor. Eğer esnafımız o projeyi kabul etseydi, şuanda kolaonlar bitmiş olacaktı. Gecikme yeni proje yapılmasındn kaynaklanmıştır. Herhangi bir aksama ve gecikme yok, sadece yeni projeden dolayı gecikme var. Benim hedefim Ekim ayında temelinin atılması.

                           TACİN MAHALLESİNE YENİ PARK YAPIMINA BAŞLANDI

      S. 7 Sayın Başkanım ulu ırmak kanal boyu yeni hastahane karşısına yeni bir eğlence parkı yapmaya hazırlandığınız projeleriniz arasında. Böyle bir projeyi düşünüyormusunuz? Bir diğer konu ise E 90 karayolundan Büyük Bölcek ile Tacin mahallesi arasında bir çalışma var. Buraya altgeçit mi yapılıyor?

      C. konuya Tacin bölgesine geçişten başlayalım, yani bahsettiğiniz konuyu biz Karayolları ile yaptığımız görüşmeler sonucu buraya Karayolları bir alt geçit projesi yaptılar. Bu projeyide onayladıla ve şu anda çalışmaya başladılar. Burada da merkezde yaptığımız altyapı çalışması gibi sıkıntılar var. Biz burasında çalışma yaptık, fırma çalışıyor. Buradan altgeçit yapılarak B. Bölcek mahallesine bağlanacak. Bu bölgede oturan hemşerilerimizde rahat edecek.

      Biz Belediye olarak Tacin mahallesi ırmak boyunda çok güzel bir alan var. Buraya güzel bir park yapacağız, belkide Aksaray´ın en büyük parkı olacak. Yapacağımız park büyük bir park olacağı için burayı etaplar halinde yapacağız. Maliyetinin de çok yüksek olması nedeniyle, İlk etapla ilgili ihalemizi yaptık fırma çalışmaya başladı. Biliyorsunuz bu mahallemizde böyle bir çalışma yok. Burya yapacağımız parkla bu bölgede kalkınacak. Ayrıca burada yeni hastahanemiz yapılıyor, sanayimizde kalkacak. Bölgeye gelen insanların dinlenip eğleneceği bir yer yapacağız. Hastanenin çevre bağlantı yollarınıda yapıyoruz.

      Sanayimizin kalkması ile bu bölgede yapacağımız 18 uygulaması ile ada parsellerini belirleyerek yeni bir yerleşim merkezi olacak. Bizde proje bitmez, çok projemiz var bunları peyder peyi hayata geçireceğiz.

      Mesela merkezde karabağ parkımızı hayata geçirdik. TOKİ bölgesi Yunus Emre parkı bir cazibe merkezi oldu. Her mahallemize birkaç tane park yaptık, yapmayada devam ediyoruz. Ayrıca kadın aktivite merkezimiz bitmiş durumda, önümüzdeki günlerde faaliyete geçecek. Aynısını Toki bölgesinede yapacağız. Bu arada erkekler içinde böyle bir aktivite merkezi yapacağız. Bunun çalışmalarını yapıyoruz.

      S. 8 Sayın Başkanım her geçen gün şehri yeşillendirip güllerle donatıyorsunuz. Hele şehrin giriş çıkışları bir ayrı güzel oldu. Terminal bölgesi bir ayrı güzelleşti, ama burada bir boş alan var hiçte hoş görünmüyor, buraya ne yapmayı düşünüyorsunuz?

       C. gerçekten şehrin giriş ve çıkışlarına büyük önem veriyoruz, vermeyede devam edeceğiz. Bahsettiğiniz boşlukla ilgili birkaç proje üzerinde çalışıyoruz. Proje netleştiğinde burasıda güzelleşecek.

      S. 9 Sayın Başkanım asfalt konusunda organize yolunu yapmakla takdir topladınız. Toki Akin yolunu yapıyorsunuz. Asfaltta güzel çalışmalarınız var. Bundan sonra nereleri güzelleştirmeyi düşünüyorsunuz? Hürriyet yoluna ne zaman başlayacaksınız? Son olarakta yeni projeleriniz nelerdir?

      C. son günlerde yoğun talep dolayısı ile bu sene Çiftlik mahallesinde nerede ise her yeri asfaltladık. Asfalt çalışmamız birkaç koldan devam ediyor. Diğer mahallelerimizde de devam ediyor. Organize yolunu bitirdik, hürriyet mahallesindeki dranaj kanalı birez problemleri nedeni ile ağır ilerledi. Ama az bir işi kaldı bitince asfaltlayıp çıkacağız.

      Kenarda kıyıda ne varsa asfaltlamaya çalışıyoruz. Tokiye giden yolda istinat duvarı yapıyoruz buradaki yağmur suyunu halletmeye çalışıyoruz. Bittiğinde asfalt yaparak bitireceğiz.

      Tuzlu su ile ilgili projemiz devam ediyor, burası şehre çok yakın burada bir projeyi hayata geçirmek istiyoruz. Tasarladığım bir proje daha var, kentsel dönüşüm projesi, şehir merkezinde kalan yerler için. Bu kadar yoğunluğun içinde oraya adepte olamadık. Bu çalışmalarımızı tamamladıktan sonra buraya adepte olacağız. Toki başkanımız geldi gezdirdim, Çevre ve şehircilik bakanımızla Kayseri Belediye Başkanlığından bu güne sürekli görüşüp fikirlerinden yararlanıyoruz. Bana her gördüğünde yardımcı olacağını projelerini hazırla gel diyor. Bu yoğunluk sonunda sonbaharda çalışmaya başlayacağız. Mevcut projeleri bu yıl bitirmek istiyorum. Ekonomik durumumuz da çok iyi, bizde proje bitmez, kafamız hep yeni proje üretmekle meşgül. Bu arada asfalt çalışmalarımıza hız vereceğiz.

       Sayın başkanım Aksarayla ilgili çalışmalarınızda ve projelerinizde bizi bilgilendirdiğiniz için teşekkür ediyorum.

      Bende böyle bir fırsatı bize verdiğiniz için teşekkür ederim.

                                                        BİTTİ

 



Bakan Şimşek'in faiz talimatı iddialarına açıklama
Bakan Göktaş: 5 milyona yakın hane sosyal yardımlardan yararlandı
140 bin yaşlı evde bakılıyor
Hudutlardan geçit yok!
DİM: "İnternet ilanları için daha adil bir sistem olabilir"
LGS başvuruları başladı
Edirne'de yerel kalkınmaya destek
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 18 Mart mesajı
Bakan Özhaseki: TOKİ ile yeni evler yapmaya devam edeceğiz
Depremzede aile hekimlerine zulüm iddiası!
Konut Fiyat Endeksi arttı
BUTEXCOMP Ankara ve İstanbul’da tanıtıldı
4 ilde 3 ayrı organize suç örgütü çökertildi
İllerde bugün hava durumu nasıl olacak?
Mobil Market'te ucuz ete hücum ettiler
Aksaray Nöbetçi Eczaneleri
  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,30% 0,53
  • EURO

    35,18% 0,20
  • GRAM ALTIN

    2243,92% 0,77
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,42
  • Salı 12.6 ° / 4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 14 ° / 4.8 ° false
  • Perşembe 10.2 ° / 2.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı