Aksaray

19.04.2024

  • İMSAK 04:27
  • GÜNEŞ 05:55
  • ÖĞLE 12:48
  • İKİNDİ 16:31
  • AKŞAM 19:31
  • YATSI 20:53

Vilayetimiz 94 Yaşında

Vilayetimiz 94 Yaşında

İşgal altındaki vatanımızı düşmandan kurtarmak için kurulan Büyük Millet Meclisimizin açılışının üstünden 5 ay 13 gün geçmeden

İşgal altındaki vatanımızı düşmandan kurtarmak için kurulan Büyük Millet  Meclisimizin açılışının üstünden 5 ay 13 gün geçmeden Atatürk tarafından verilen kanunla 59 yıl süren 1. İlçelik esaretinden 94 yıl önce bugün kurtularak il olduk.

   *Aksaray’ın bu ilk ilçelik esaretinden kurtulmasının üstünden 94 yıl geçmesine rağmen bu kanun görüşülürken gündeme gelen,”2004 ile bu senenin 13 Mart günüde dahil  10 yılda Eski Belediye Başkanı Nevzat Palta, Meclis Başkanı Cemil Çiçek,Eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Cumhurbaşkanı Erdoğan  tarafından 5 defa en yetkili ağızlardan sözü verilen tren hattı 10 yıldır gerçekleştirilemedi.!!!

     Bugün 13 Ekim 1920’de BMM’sinde kabul edilen 40 Sayılı Kanunla  59 yıllık il ilçelik esaretinden kurtarılarak Vilayet yapılan Şehirlerin Atası,  Dünyada ilim ve  teknolojinin gelişmesini sağlayan sayısız ilkler ve teklerin merkezi, Selçuklu devleti ve Kapadokya Krallığının Başkenti, Dünyanın merkezindeki konumu nedeniyle tarih boyunca gelip geçmiş tüm medeniyetlerin uğrak yeri olan Aksaray’ımızın 94. Vilayet yıldönümünde dosyas yıllarnca önceı tamamlananTıp Fakültesinin açtırılmasını bekliyoruz.

          İkinci ilçelikten kurtulmasının ise çeyrek asrını geride bırakan Aksaray dünyanın ortasındaki konumuna rağmen atanmış ve seçilmişlerin devede kulak nisbetindeki idealistlerin dışında kalan genel ekserisinin vurdum duymazlığıyla  hak ettiği kalkınmışlık seviyesine ulaşamaması nedeniyle kişi başına düşen gelir yönünden komşumuz Nevşehir’inde gerisinde kaldık.!!!...

     Nevşehir’in  artılarının çok,çok üstündeki avantajlarımıza rağmen Nevşehir  teşvikte 4. Bölgedeyken biz teşvikte 5. Bölgedeyiz.

     Şu andaki hiç  hek edilmeyen geri kalmışlığımızın ortadan kaldırılabilmesi Aksaray’ımızın en kısa zamanda tarihteki gibi Anadolu’nun yeniden parlayan yıldızı haline gelmesinin sağlanabilmesinin birinci çaresi 10 yılda 5 defa en yetkili ağızlardan verilen tren hattına en kısa zamanda kavuşmaktan geçiyor.!!!...

   Bunun için Eski Belediye Başkanı Nevzat Palta  ve Meclis Başkanı Cemil Çiçek tarafından 2004’de sözü verilen ve yine Nevzat Palta Bey tarafından 2009 Mahalli Seçimleri öncesi tekrarlanan.

    Eski Ulaştırma Bakanı ve Cumhurbaşkanı Baş Danışmanı Yıldırım’ın 18 Aralık 2010’da,Başbakan ve  12. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından  ise 26 Mayıs 2011  ve 14 Mart 2014’de sözü verilen Trenle birlikte KOOP çerçevisinde tarım ve hayvancılığımızın istenen seviyeye ulaşmasını sağlayacak yatırımların alınması,Kırşehir Duble yolumuza zaman geçirilmeden başlanması.

   İnşaatına devam edilen Aksaray şehir merkezi ile Aksaray ve Nevşehir vilayetlerinin birlikte kullanacağı Kapadokya Hava Alanı arasındaki yolun 68Km’ye indirilmesi çalışmasının yıl başından önce bitirilmesi.

   Ankara-Pozantı Otobanı hizmete açılmadan veya açılışıyla aynı anda  E.90’daki  seyir eden arçların tamamının otobana kaymaması ve bundan dolayı 60’lı yıllardaki mağduriyetimizin tekrar etmemesinin  önlenmesi.

   Bunun için Aksaray-Ankara ve Aksaray-Adana  duble yolunun geçtiği  tüm yerleşim yerleriyle mücavir alanlarında yapılacak yeterli sayı,genişlik ve yükseklikteki  alt geçitleride olan en az yeni bir şeridin ilave edilmesiyle cazibesinin korunmasına bağlı.!!!...

  Beklenen olumsuzlukların olmaması için  Aksarayın siyasilerinin,Mülki ve  mahalli yöneticileri ile Meslek Odaları ve STK’ları tarafından şimdiden başlanarak akılcı bir planlama yapılmalı.

   Yapılan bu planla Şerefli Koçhisar, Konya’nın Kulu,Cihanbeyli ve  Ereğili’li ,Niğde’nin Altunhisar ve Ulukışla’ı siyasileri ile  mülki ve mahalli idarecileriyle paylaşılarak birlikte hazırlanan ortak eylem planı yürrülüğe konmalı.

   Bu planla E.90 Duble yolunun Ankara ile Aksaray ve Aksaray ile Ulukışla arasına yeterli sayı,genişlik ve yükseklikteki alt geçitleri de olan yeni birer şeridin ilave edilmesi şart.! 

AKSARAYIN MÜLKİ, MAHALLİ İDARECİLERİYLE SİYASİLERİN İDEALİST OLANLARININ DIŞINDAKİLERİ  VURDUM DUYMAZ!!!

      Aksaray’ımızın 1989’da il olmasını sağlayan 5 kişiden tek yaşayanı olan Gazeteci-Yazar Ali Genç mülki, mahalli idareciler ve siyasilerin son 25 yıldaki istisnanın dışındaki idealistlerin haricindekilerin umursamazlığından yakındı.

 KALKINMAK BÜYÜK ŞEHİR OLMAK DEMİR YOLU, TIP FAKÜLTESİ VE EN AZ ÜÇER ŞERİTLİ GEÇTİĞİ YERLEŞİM YERLERİNDE TRAFİK AKIŞINI KESİNTİSİZ OLARAK SAĞLAYACAK YETERLİ SAYI,GENİŞLİK VE YÜKSEKLİKTEKİ  ALT GEÇİTLERLERLE DONATILMIŞ DUBLE YOLLARA BAĞLI!!!..

      Aksaray’ın mutlu geleceği için  bu hiçte hak edilmeyen umursamazlığın terk edilmesi için yetkililere seslenen Ali Genç” 15 Ağustos’ta 25. Vilayet yıldönümünü geride bırakan Aksaray’ımızın tarihi geçmişi ve coğrafi konumu ve bu konumunun sağladığı Stratejik önemi göz önüne alınarak ilk önce 13 Ekim 1920’de kabul edilen 40 Numaralı kanunla.

      İkinci defa ise 15 Haziran 1989 günü kabul edilen ve 21 Haziran günü ise Resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 3578 sayılı kanunun emri gereği 25 sene önce 15 Ağustos güne Aksaray Hükümet meydanında yapılan muhteşem törenle ilk Valimiz merhum Rıdvan Yenişen’in dönemin Başbakanı 8. Cumhurbaşkanımız milletin 2. adamı Turgut Özal’ın  ve  dönemin diğer devlet yetkililer ininde katılımıyla göreve başlatılmasıyla fiilen vilayet olmamız gerçekleştirildi.

      Aksaray’ımızın 1861 ve 1933’deki gibi bir daha ilçeliğe düşmemesi, aksine gelişerek en kısa zamanda büyükşehir olabilmesi yatırımların kesintiye uğramaması,aksine ivme kazanarak devam etmesine bağlı!

     Bunun gerçekleşebilmesinin olmaz ise olmaz birinci şartı ise içinde bulunduğumuz t 5. bölge olmamız avantajını sağlayan Teşvikin biteceği 2017’den önce 2004’den bu yana  en yetkili ağızlar tarafından 5 defa sözü verilen Tren hattımızın en azından Aksaray-Ulukışla bölümünün hizmete açılmasına bağlı.!!!

   Bu sağlanamaz ise daha önce merkez nüfusu Selçuklular zamanında çeyrek milyona yakın olan Süveyş Kanalının açılması, Fransız ve İngilizlerin teklifi ettiği Demir Yolu güzergahında bulunmamıza rağmen Almanlar tarafından teklif edip Osmanlı devleti tarafından kabul edilerek uygulamaya konan Demir Yolu hattının bizi teğet geçmesiyle körfez durumuna düştük.

   Bunun sebep olduğu olumsuzluklar nedeniyle 1970’e kadar Niğde ve Nevşehir’le birlikte Bor ilçesininde gerisine düşen nüfusuyla adeta kasabaya dönen Aksaray’ımızın bir daha bu duruma düşmemesinin alınacak tedbirlerle engellenmesi  şarttır.!!!

    Gerekli tedbirler alınmadığı taktirde geriye dönüş mutlak olduğundan hiç kimse tarafından istenmeyen olumsuzluğun önlenmesi için Eski Belediye Başkanı Nevzat Palta ve Büyük Millet Meclisi Başkanı Cemil Çiçek tarafından 2004 yılında sözü verilen,Nevzat Palta tarafından 2009 mahalli seçimlerinde de  yeniden tekrarlanan.

    Eski Ulaştırma Bakanı,Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın Baş Danışmanı Binali Yıldırım’ın 18 Aralık 2010’da önce OSB’deki iş adamlarımıza,ardından ise Belediye Tiyatro salonunda yapılan Ak Partinin genişletilmiş il toplantısında.

       Başbakanımız ve 10 Ağustus’ta milletimiz tarafından aracısız olarak seçilen ilk Cumhurbaşkanımız Milletimizin 1. adamı şehit Başbakan Adnan Menderes  ve 2. Adamı  8. Cumhurbaşkanımız Turgut Özal’dan sonraki 3.  Adamı olan Recep Tayyip Erdoğan’ın 11 Haziran 2011 Genel Seçimleri öncesi 26 Mayıs ’daki ve 14 Mart 2014’deki  partisinin Aksaray Hükümet Meydanındaki mitinginde sözünü verdiği.

     ÇED projesi ve dolayısıyla güzergahı ve maliyeti belli olan Aksaray-Ulukışla veya Aksaray –Çakmak,Aksaray-Ortaköy ve Ortaköy Kırşehir ile Kırşehir-Yozgat Yer Köy Tren hattının en  azından önemli kamulaştırması olmayan Aksaray-Ulukışla bölümünün proje bedelinin 2015 yılı  yatırım bütçesine konması  ve yıl başından sonra ihalesinin yapılması şart.!!!

 AKSARAY’IN DOSYASI YILLARCA ÖNCE HAZIRLANAN TIP FAKÜLTESİNİN KURULMASI,HAVA ALANI YOLU’NUN KISALTILMASI, KOOP KAPSAMINDA SULAMA  MESELEMİZİN ÇÖZÜME KAVUŞTURULMASI,AKSARAY-ADANA VE AKSARAY-ANKARA KARA YOLUNA YETERLİ SAYI İLE GENİŞLİKTE ALT GEÇİTLERİDE OLAN EN AZ 1’ER YENİ ŞERİT İLAVE EDİLMELİ!!!                

        Aksaray’ın şanlı geçmişine rağmen 1861-1920 ve 1933-89 arasındaki gibi tarihin tekerrür ederek yeniden hak etmediği eski konumuna düşmemesi için 2002-2014 Mahalli seçimlerine kadar 8  defa ve 10 Ağustos Cumhurbaşkanlığı  Seçimi ile birlikte 9. defa  Aksaray’lı vatandaşlarımızın ful desteğini alan Ak Partinin vadesi çoktan dolan borcunu ödemesi.!!!

   Bunun gerçekleşmesi ve Ak Partinin vadesi çoktan dolan borcundan kurtulması için ilimiz milletvekilleri Ali Rıza Alaboyun,Ruhi Açıkgöz ve İlknur İnceöz’ün, Vali Şeref Ataklı, Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı,Ak Parti İl Başkanı Muhammed  Fatih Yıldırıcı,İl Genel Meclisi Başkanı Muammer Tüzün’ün dişini tırnağına takarak.

      Aksaray ile birlikte mücavir alanlarda oturup ta Aksaray daki sağlık tesislerinden hizmet alanların yanı sıra,Aksaray’a gelen Turistler,Aksaray üstünden Nevşehir,Kayseri ve Konya ile Antalya ve Ankara ile Adana ya giden turistlerle.

    Aksaray il sınırları içinden geçen E. 90 ve Antalya-Samsun yolunda seyahat edenlerle her yıl izne gelen yüz binlerce gurbetçimize hizmet verecek olan dosyası yıllarca önce tamamlanan Aksaray Tıp Fakültesinin dosyasının Sağlık Bakanına imzalatılarak  en kısa zamanda açılmasını sağlamaları.

     Şehir Hastanesinin teme lininde zaman geçirilmeden attırmaları.

      Aksaray-Ankara ve Aksaray-Adana karayoluna Ankara-Pozantı otobanı hizmete açılmadan önce bu yolun geçtiği tüm İlçe, Belde, Köy ile Mezraların merkezi ile mücavir alanlarında oturanlar tarafından yoldaki trafik seyrini engelleyecek olumsuzluklar ortadan kaldırılmalı.

    Bunun için  buralarda oturanların araçlarıyla, hayvanlarını yolun altından diğer tarafına geçirebilmesini sağlayabilmeleri için yeterli sayı ve genişlik ile yükseklikte alt geçitler yapılmalı.

     Yine Tarım’ı hızla gelişen Aksaray’ın Tarım ve Hayvancılıkta da istenen gelişmeyi sağlayabilmesi için alındığımız KOOP dan hakkı olan hizmetleri almasının sağlanması.

     Aksaray-Kırşehir arası duble yoluna zaman geçirilmeden başlanarak mümkün olan en kısa zamanda bitirilerek hizmete açılması.

 

     Kapadokya Hava limanı ile Aksaray arasındaki mesafeyi kısaltacak olan inşaatı hızla devam eden yolunda en kısa zamanda bitirilmesinin sağlanması için gerekli ödeneğin ayrılması gerekir.”dedi. (Fotoğraflar ve belgeler Gazeteci-Yazar Ali Genç Arşivi) 



Bakan Işıkhan kolaylığı duyurdu
Dışişleri'nden İsrail-İran gerilimi açıklaması
Tarımsal girdiler artışta... Veteriner harcamaları revaçta
Askon’un konuğu Kırgız büyükelçi
Nilüfer Belediyesinde ‘Belediye Kütüphaneleri Bölge Semineri’
Merkez'in Piyasa Katılımcıları Anketi yayımlandı
Ücretli çalışan sayısı yıllık yüzde 4,1 arttı.. Konaklama ve yiyecek hizmeti yoğunlukta
Erzincan için 'Araştırma Komisyonu' kararı Resmi Gazete'de
Ticaret'ten 'İthalatta Korunma Önlemlerine İlişkin Tebliğ' Resmi Gazete'de
Meteorolojiden kuvvetli yağış uyarısı
Hentbol Erkekler 1. Ligi'nde final günü
İçişleri'nden 'Mahzen-29'da 32 gözaltı
A Milli Kadın Hentbol Takım'ın EURO 24'teki rakipleri belli oldu
Bakan Şimşek açıkladı... Gelir beyan etmeyenlere 'pişmanlık' imkanı!
Üs bölgesinde isim değişikliği!
Aksaray Nöbetçi Eczaneleri
  • BIST 100

    9524,59%-0,06
  • DOLAR

    32,60% 0,38
  • EURO

    34,75% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2498,20% 0,57
  • Ç. ALTIN

    4168,04% 0,00
  • Cuma 23.5 ° / 9.6 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.7 ° / 10.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 19.6 ° / 6.5 ° Güneşli