Aksaray

19.03.2024

  • İMSAK 05:20
  • GÜNEŞ 06:42
  • ÖĞLE 12:57
  • İKİNDİ 16:21
  • AKŞAM 19:02
  • YATSI 20:18

Uzmanlardan sıcak hava uyarısı

Uzmanlardan sıcak hava uyarısı

Uzmanlardan sıcak hava uyarısı

Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi (AEAH) Kardiyoloji Uzmanı Dr. Sinan İnci, sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle kronik kalp damar rahatsızlığı bulunan hastaları ve vatandaşları uyardı. 
Aşırı sıcaklara bağlı olarak bu dönemde kalp krizlerinin ve ölüm riskinin arttığını söyleyen Kardiyolog İnci, bol bol sıvı ve su tüketilmesini, hafif ve tuzsuz yemekler yenilmesini önerdi. Kardiyolog Dr. Sinan İnci, ?Kalp krizlerinin yaz aylarında arttığı bilinmektedir. Bu artışın en önemli sebepleri vücuttan aşırı tuz, elektrolit ve su kaybı fazla olması ve kanın pıhtılaşma oranının artmasından kaynaklanmaktadır. Ayrıca cildi besleyen damarların aşırı sıcaklar nedeniyle genişlemesinden dolayı iç organlarımızı beslemesi gereken kan dolaşımı cilde yönlendirilmekte bu da kalbi yormaktadır. Su, elektrolit ve tuz kaybıyla beraber böbreküstü bezlerinde bazı maddeler salgılanmakta bu da tansiyonu yükseltmektedir. Bütün bu olaylar sonunda kalp krizleri artmaktadır? dedi.
?İlaç kullanımına yaz ayarı yaptırın´
Dr. Sinan İnci, özellikle kalp damar ve hipertansiyon hastalarının da sıcak havalarla birlikte ilaç kullanımını düzenletmek için mutlaka doktorlarına başvurmalarını istedi. Dr. İnci, ?Hipertansiyonu bulunan ve idrar söktürücü ilaçlar kullanan hastaların yeterli miktarda sıvı almaları çok önemlidir. Aksi takdirde ani tansiyon düşmeleri, böbrek fonksiyonlarında bozulmalar ortaya çıkabilir. Bunun yanında tansiyon düşürücü olarak kalsiyum kanal blokeri kullanan bazı hastaların sıcaklarla birlikte bacaklarında ve ayak bileklerinde gözlenebilen şişliklerde artışlar olmaktadır. Bu durumda hastalar tuz kullanımına daha fazla dikkat etmelidirler. Hipertansiyon çoğunlukla herhangi bir şikayet e yol açmayan bir hastalık olduğundan çoğu hastalar kan basıncındaki değişikliklerin farkına varamazlar. Özellikle mevsimsel değişikliği dönemlerinde kan basıncındaki değişiklikleri daha yakından izlemekte yarar vardır. Bu nedenle yüksek tansiyon hastaların yaz mevsiminde herhangi bir sorun yaşamamak için mutlaka doktorlarına danışmaları ilaç kullanımını yaz dönemine göre yeniden düzenletmeleri gerekmektedir? dedi.
?Alkolden uzak durun, açık renk kıyafetler giyinin´
Dr. İnci, aşırı sıcaklar nedeniyle daha rahat ve sıkıntısız bir hayat sürmek isteyenlerin özellikle kalp damar hastalarının açık renk ve rahat kıyafet giymesi gerektiğini belirterek, ?Az ve sık aralıklarla sebze meyve ağırlıklı beslenmeli? dedi. Dr. İnci, sıcak havalarda bol bol sıvı ve su tüketiminin arttırılmasını isterken, alkolden uzak durulması ve maden suyunun da kontrollü tüketilmesi gerektiğini söyledi.



Bakan Şimşek'in faiz talimatı iddialarına açıklama
Bakan Göktaş: 5 milyona yakın hane sosyal yardımlardan yararlandı
140 bin yaşlı evde bakılıyor
Hudutlardan geçit yok!
DİM: "İnternet ilanları için daha adil bir sistem olabilir"
LGS başvuruları başladı
Edirne'de yerel kalkınmaya destek
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 18 Mart mesajı
Bakan Özhaseki: TOKİ ile yeni evler yapmaya devam edeceğiz
Depremzede aile hekimlerine zulüm iddiası!
Konut Fiyat Endeksi arttı
BUTEXCOMP Ankara ve İstanbul’da tanıtıldı
4 ilde 3 ayrı organize suç örgütü çökertildi
İllerde bugün hava durumu nasıl olacak?
Mobil Market'te ucuz ete hücum ettiler
Aksaray Nöbetçi Eczaneleri
  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,17
  • EURO

    35,19% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2247,09% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00
  • Salı 12.6 ° / 4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 14 ° / 4.8 ° false
  • Perşembe 10.2 ° / 2.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı