Aksaray

28.03.2024

  • İMSAK 05:05
  • GÜNEŞ 06:28
  • ÖĞLE 12:54
  • İKİNDİ 16:25
  • AKŞAM 19:10
  • YATSI 20:27

Üniversiteler ve Yeni Türkiye Vizyonu

Üniversiteler ve Yeni Türkiye Vizyonu

Üniversiteler ve Yeni Türkiye Vizyonu

Aksaray Üniversitesi ev sahipliğinde Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç´un konuşmacı olarak katıldığı ?Üniversiteler ve Yeni Türkiye Vizyonu? konulu konferans düzenlendi.

ASÜ Konferans Salonu´nda gerçekleştirilin programa Vali  Aykut Pekmez, Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Seyfullah Sarıgül, İdare Mahkemesi Başkanı Osman Erkan, Emniyet Müdürü Ali Karabağ, protokol üyeleri sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve öğrenciler katıldı.

Aksaray Valisi Aykut Pekmez yaptığı konuşmasında; tarih boyunca devlet-vatandaş ilişkilerinin her zaman tartışıldığını ve süreç içerisinde önemli gelişmeler olduğunu söyledi.

Yapılan düzenlemelerin ardından Türkiye´de Ombudsmanlık Kurumunun faaliyetlere başladığına dikkat çeken Vali Pekmez, ?Teknolojinin gelişmesi, bilgiye daha hızlı ulaşımın sağlanması ve eğitim seviyesinin yükselmesiyle,  doğru ve kaçınılmaz bir şekilde devletin ve kamu kurumlarının daha şeffaf olması; yaptıkları uygulamaların tartışılması ve denetlenmesi kaçınılmaz bir noktaya gelmiştir. Elbette tüm dünyada ve özellikle ülkemizde son yıllarda vatandaşların hem haklarını öğrenmesi, hem de haklarını nasıl arayacakları noktasında önemli gelişmeler olmakla birlikte; bununla alakalı kanuni düzenlemeler ve yeni kurumlar ortaya çıkmıştır. Kamu Denetçiliği de son düzenlemeler içinde yer alarak faaliyetlerini sürdürmektedir? dedi.

ASÜ Rektörü Şahin ise  yıllardır ?Türkiye´de bir Ombudsmanlık Kurumu kurulacak mı, kurulmayacak mı? Atamalar yapıldı, yapılıyor? şeklinde tartışmaların yaşandığını, nihayetinde Türkiye´nin Ombudsmanlık kurumuna sahip olduğunu belirtti. Bu kurumun zaten tarihsel olarak bize ait bir kurum olduğuna dikkat çeken ASÜ Rektörü, ?Bize ait olan kurum Avrupa´ya gitti ve Avrupa müktesebatının bir parçası oldu. Sonra AB´ye girme irademizi belirttik ve üye ülkeler bizden Ombudsmanlık Kurumunu mevzuatımızın bir parçası yapmamızı istedi. Bize ait olan bir değerin Avrupa tarafından bize sunulması da üzücü? diye konuştu.

Konuşmaların ardından kürsüye gelen Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç Kamu Denetçiliği Kurumu´nun aksaklıkları ve şikâyetleri inceleyen bir kurum olduğu belirtti. Devletin verdiği hizmetlerin bazen üniversitede eğitim, bazen belediyelerde su sağlama, bazen de Bakanlıkların ve Valiliklerin emrinde sunulan hizmetler olabileceğini ifade eden Malkoç, ?Bunların tümüyle ilgili aksaklık, sorun ve şikâyetleri inceleyen kurum Kamu Denetçiliği Kurumudur. Kurum tarihi kültürümüzde de var? dedi. Ombudsmanlık kurumunun bir noktada vatandaşın avukatı olduğuna dikkat çeken Başdenetçi Şeref Malkoç, ?Örneğin; sınavdan beklediğiniz notu alamadığınıza veya hocanızın size haksızlık yaptığına inanıyorsanız bize müracaat edebilirsiniz. Veya Nüfus Müdürlüğüne bir işiniz için gittiniz ve size davranışlar açısından uygun görmediğiniz bir şey söylendiğinde de bize müracaat edebilirsiniz. Müracaatlardan herhangi bir ücret alınmıyor ve elektronik ortamdan da yapılabiliyor. Müracaatları altı ay içinde sonuçlandırmak gibi bir zorunluluğumuz var. Sistem şu şekilde işliyor; örneğin DSİ ile alakalı bir hususu şikâyet ettiniz. Önce sizin şikâyet dilekçenizi alıyoruz, hukuka uygunluğunu inceliyoruz. Sonra DSİ´ye talebi bildiriyoruz ve düzeltme istiyoruz. Bu büyük bir imkân, iyi bir nimet. Zamanla çok daha iyi olacak? dedi.

"İşin temelinde siz varsınız"

Malkoç, Türkiye´de üniversite, öğrenci ve akademisyen sayısının son yıllarda önemli derecede arttığına işaret ederek, ülkenin geleceğine önemli katkılar sağlayacak gençlerin kendilerini en iyi şekilde yetiştirmeleri gerektiğini vurguladı. Dünya üniversiteler sıralamasında Türkiye´den üniversite sayısının azlığına dikkati çeken Malkoç, şöyle devam etti: "Dünya üniversiteler sıralamasına baktığımızda ülkemizdeki üniversite sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor. Bunda belki sistemimizin hatası var sistem yenilenecek, belki üniversitedeki çalışmalarımızda eksiklik var, bunlar giderilecek ama hepsinden önemlisi sizlerin gayreti önemli. Sizin gayretiniz hocalarınızı hareketlendirecek, gayretleriniz rektörlere YÖK´ü zorlama imkanı verecek, üniversitelerin çalışması siyasetçileri yeni adımlar atmaya zorlayacak. Ama işin temelinde siz varsınız." - "Gördüğümüz ışığa bakarak bunu söylüyorum" Malkoç, Türkiye´de çok iyi imkanların olduğunu, bunun ülkenin geleceğine önemli derecede yön verdiğini dile getirerek, şunları kaydetti: "Türkiye, şu an tarihi, kültürü ve kendisi ile barışmış durumda. Tarihi, kültürü ve kendisi ile barışan bir ülkenin yapamayacağı bir iş yoktur. Türkiye, ilk hedefi olan 2023´te nükleer santrallerini tamamlamış, savunma sanayide kendine yetecek duruma gelmiş, yerli otomobilini yapmış, insan hakları, demokrasi, yönetim açısından dünyaya örnek bir ülke olacaktır. Bu temenni değildir. Öğrencilerimizin, gençlerimizin yüzünde gördüğümüz ışığa bakarak bunu söylüyorum."dedi.

Öğrencilerin ve katılımcıların sorularını cevaplandıran Malkoç´a konferans sonunda Vali Aykut Pekmez ve Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof.Dr Yusuf Şahin tarafından hediye takdimi yapıldı. 



Gümrük'ten yeni bir rekor yakalama daha! Tek seferde en yüksek eroin!
1 Nisan'da okullara seçim tatili!
Sultan Abdülhamid Han: Türkiye'nin Cumhur İttifakı vizyonuna ihtiyacı var
Tokatlı hastalar tedavileri için başka illere gitmeyecek
Bakan Tekin'den Erzurum'a ziyaret
Karacabey'de gönülleri buluşturan iftar sofrası
Çay üreticilerine destek ödemeleri yapılıyor
Seçmenler nasıl oy kullanacak? Oy pusulaları kaç zarfa konulacak?
Bakan Şimşek'in iddia edilen söylemleri yalanlandı
Bitki koruma sektöründe KEP dönemi
İşgücü ortalama maliyeti 11 bin 602 TL
Narkoçelik-9'da 1,5 ton uyuşturucu yakalandı
Zeki Müren heykeli vefat ettiği yerde yükseldi!
Gümrük Muhafaza'dan 142 milyon TL'lik kaçakçılık
Seçim iptali halinde tarih belli oldu... YSK kararı Resmi Gazete'de yayımlandı
Aksaray Nöbetçi Eczaneleri
  • BIST 100

    9058,44%2,86
  • DOLAR

    32,31% 0,20
  • EURO

    35,03% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2292,57% 0,68
  • Ç. ALTIN

    3840,99% -0,36
  • Perşembe 22 ° / 7.8 ° Güneşli
  • Perşembe 22 ° / 7.8 ° Güneşli
  • Perşembe 22 ° / 7.8 ° Güneşli