Aksaray

29.03.2024

  • İMSAK 05:03
  • GÜNEŞ 06:26
  • ÖĞLE 12:54
  • İKİNDİ 16:25
  • AKŞAM 19:11
  • YATSI 20:28

Tulum Kebabı ve İnceelek Tatlısına Coğrafi İşaret Alındı

Tulum Kebabı ve İnceelek Tatlısına Coğrafi İşaret Alındı

ze ait ürün ve değerlerin tespitinin yapıldığını, burada öne çıkan unsurlarla ilgili de Türk Patent Enstitüsüne müracaat edildiğini belirtti. Bunun sonucunda 2017 yılında 7 ürün ve değerimizin marka tescil ve patentinin yapıldığını ifade eden Doğan, devam eden çalışmaların neticesinde de 2019 yılında 2 ürünümüze coğrafi işaret tescil belgesinin alındığını vurguladı.

Coğrafi işaretin bir ürünün uluslararası tescili için en önemli belge olduğunu vurgulayan Doğan, “Bilindiği üzere Coğrafi İşaret; Belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri bakımından kökenin bulunduğu yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş ürünü gösteren işarettir. Önceki yıllarda Taşpınar Halısı ile ilimizin yalnızca bir tane coğrafi işaret belgeli değeri bulunurken, 2019 yılında İnceelek Tatlısı ve Tulum Kebabına alınan tescil belgeleriyle coğrafi işaretli ürün sayımız 3’e çıkmış oldu” dedi.

Doğan, coğrafi işaret belgesiyle tescillenen kente özgü ürünlerin tescil belgesinde belirtilen koşullarda üretilerek, bu ürünlerin kalite, üretim ve pazarlama niteliklerinin arttırılmış olacağını, bu girişimlerin kent kültürünün korunması ve gelecek nesillere aktarılmasına da katkı sağlayacağını aktardı.

Doğan, 11 bin yıllık tarihi geçmişi ile Anadolu'nun en eski medeniyet merkezlerinden biri olan Aksaray'ın daha pek çok ürün ve değerinin olduğunu, bu değerlerin bilinmesinin ve ilimizin tanıtımı çalışmalarında kullanılmasının önemli bir husus olduğunu belirterek, ilerleyen günlerde şehrimize ait diğer değerlerle ilgili de çalışmaların yapılacağını ifade etti. Doğan, Aksaray'ın bulunduğu coğrafya içerisinde tarihi ve kültürel özellikleriyle daha fazla öne çıkması gerektiğini, bu uğurda ortaya konulacak çaba ve gayretlerin daha da arttırılması gerektiğini vurguladı.

Aksaray’ın eşsiz lezzetlerinin korunması, marka değerinin arttırılması ve gelecek nesillere taşınması amacıyla coğrafi işaret tescil çalışmalarını sürdürdüklerini kaydeden Doğan, ayrıca Aksaray Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Hasandağı Testi Kebabına, Ticaret Borsası tarafından Kabak Çekirdeği, Aksaray Yoncası, Eşmekaya Yoğurdu ve Helvadere Patatesine, Ağaçören Belediyesi tarafından Ağaçören Cevizine, Güzelyurt Kaymakamlığı tarafından da Ihlara Halılarına coğrafi işaret tescil belgesi alınması yönünde başvurunun yapıldığını ifade etti.



Gümrük'ten yeni bir rekor yakalama daha! Tek seferde en yüksek eroin!
1 Nisan'da okullara seçim tatili!
Sultan Abdülhamid Han: Türkiye'nin Cumhur İttifakı vizyonuna ihtiyacı var
Tokatlı hastalar tedavileri için başka illere gitmeyecek
Bakan Tekin'den Erzurum'a ziyaret
Karacabey'de gönülleri buluşturan iftar sofrası
Çay üreticilerine destek ödemeleri yapılıyor
Seçmenler nasıl oy kullanacak? Oy pusulaları kaç zarfa konulacak?
Bakan Şimşek'in iddia edilen söylemleri yalanlandı
Bitki koruma sektöründe KEP dönemi
İşgücü ortalama maliyeti 11 bin 602 TL
Narkoçelik-9'da 1,5 ton uyuşturucu yakalandı
Zeki Müren heykeli vefat ettiği yerde yükseldi!
Gümrük Muhafaza'dan 142 milyon TL'lik kaçakçılık
Seçim iptali halinde tarih belli oldu... YSK kararı Resmi Gazete'de yayımlandı
Aksaray Nöbetçi Eczaneleri
  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,30
  • EURO

    35,07% -0,06
  • GRAM ALTIN

    2307,09% 1,31
  • Ç. ALTIN

    3843,45% -0,29
  • Cuma 17.2 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 21.9 ° / 9.9 ° false
  • Pazar 22.7 ° / 10.8 ° Güneşli