Aksaray

29.03.2024

  • İMSAK 05:03
  • GÜNEŞ 06:26
  • ÖĞLE 12:54
  • İKİNDİ 16:25
  • AKŞAM 19:11
  • YATSI 20:28

Torba Yasadan İş Dünyasına Müjdeler Çıktı

Torba Yasadan İş Dünyasına Müjdeler Çıktı

Torba Yasadan İş Dünyasına Müjdeler Çıktı

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu´ndan geçtikten sonra Meclis´e gönderilen torba tasarı, iş dünyasına birçok konuda müjdeler verdi. Proje bazlı teşvik uygulaması, şehit yakınına ÖTV´siz araç, ticari araçların yenilenmesinde vergi teşviki, kısmi süreli çalışma gibi konular, ?Bazı Kanun ve KHK´larda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı? içinde bulunuyor.

Aksaray Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Koçaş, torba yasadan çıkan kararların iş dünyasında mutlulukla karşılandığı dile getirirken konu ile ilgili açıklamalarda bulundu.

ATSO Başkanı Koçaş, yapmış olduğu açıklama da ; ? Torba Yasadan bir çok konuda iş dünyasını yakından ilgilendiren kanunlar çıktı.

Yatırım döneminde yatırıma başlama tarihinden itibaren kurumun diğer faaliyetlerinden elde edilen kazançlara indirimli kurumlar vergisi uygulatarak yatırıma katkı tutarını her bir il grubu için yüzde 100´e kadar artırmaya Bakanlar Kurulu yetkili kılınıyor. Mevcut durumda bu oran yüzde 80´di. Ayrıca, her il grubunun yanı sıra bölgesel, büyük ölçekli, stratejik ve öncelikli yatırımlar konusu, sektörü ve niteliği itibarıyla proje bazında desteklenmesine karar verilen yatırımlar için de Bakanlar Kurulu sıfıra kadar indirmeye veya yüzde 100´e kadar artırmaya yetkilendiriliyor.

Tasarıya göre, proje bazlı olarak desteklenmesine karar verilen yatırımlara yüzde 100´e kadar indirimli kurumlar vergisi uygulanabilmesi, yatırıma katkı oranının yüzde 200´ü geçmemek üzere belirlenebilmesi veya kurumlar vergisi istisnası tanınabilmesi, gelir vergisi stopajı teşviki sağlanabilmesi, gümrük vergisi muafiyeti tanınabilmesi, 49 yıl süreyle bedelsiz irtifak hakkı tesisi veya kullanım izni verilmesi konularında Bakanlar Kurulu yetkilendirilecek. Katma Değer Vergisi Kanunu´nda yapılan düzenlemeyle; yatırım teşvik belgesi kapsamında bulunan yatırımlara ilişkin inşaat işleri nedeniyle yüklenilen ve takvim yılı sonuna kadar indirim yoluyla telafi edilmeyen KDV´nin, gelecek yıl talep edilmesi halinde iade edilmesini öngören ?stratejik yatırım? olma şartı kaldırılacak. 500 milyon lira tutarındaki asgari yatırım şartı 50 milyon liraya indirilecek. KDV Kanunu´nda belirtilen tutarın iki katına kadar artırılması konusunda da Bakanlar Kurulu´na yetki verilecek. 

Bakanlar Kurulu ayrıca; yatırım kapsamında oluşturulan yeni istihdam için ödenmesi gereken sigorta primi işveren hissesinin 10 yıla kadar varan sürelerde bütçeden karşılanabilmesi, yatırıma ilişkin enerji tüketim harcamalarının yüzde 50´sine kadarının en fazla 10 yıl süreyle karşılanabilmesi, nitelikli personel için 5 yılı geçmemek üzere asgari ücretin aylık brüt tutarının 20 katına kadar ücret desteği verilebilmesi, yatırım tutarının yüzde 49´unu geçmemek üzere ve edinilen payların 10 yıl içerisinde halka arz ya da yatırımcıya satış şartıyla yatırıma ortak olunması konularında da yetkilendiriliyor. Kısmi süreli veya çağrı üzerine çalışanlar, ay içerisinde günün bazı saatlerinde çalışıp, çalıştığı saat karşılığında ücret alanlar ve ev hizmetlerinde çalışanlardan ay içerisinde 30 günden eksik prim ödeme gün sayısı bulunanlar, 30 günden eksik günleri için genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişi sayılacak.

Köy ve mahalle muhtarları ile hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına bağımsız çalışanların; malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinden 5 puanlık kısmına isabet eden tutar Hazine tarafından karşılanacak.

Kısmi süreli veya çağrı üzerine çalışanların, günün bazı saatlerinde çalışıp bunun karşılığında ücret alanların ve ev hizmetlerinde çalıştırılanlardan ay içerisinde 20 gün ve daha az çalışanların eksik günlerine ait genel sağlık sigortası primleri 30 güne tamamlanacak.

Sahibi oldukları taşıtlarla ticari yolcu ve yük taşımacılığı faaliyetiyle iştigal edenlerin, maliki oldukları taşıtla aynı cinsteki bir taşıtın bahse konu faaliyette kullanılması amacıyla düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten 30 Haziran 2017 tarihine kadar ilk iktisabı, Maliye Bakanlığınca belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde özel tüketim vergisinden istisna olacak. Tasarıyla, model yılı ilerlemiş veya yıpranmış olan şehir içi taksi, dolmuş, minibüs, midibüs, servis, özel halk ve belediye otobüsleri ile ticari yük taşımacılığında kullanılan kamyon, kamyonet ve TIR´ların yenilenmesine yönelik düzenleme yapılıyor. Söz konusu araçların, bu düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten 30 Haziran 2019´a kadar ilk iktisabı ÖTV´den müstesna olacak.

Elektrikli ve hibrit araçlar teşvik edilecek. Buna göre, elektrikli ve hibrit araçların piyasaya kazandırılması ve Türkiye pazarında özendirilmesi amacıyla bu araçların vergilendirilmesinde farklılaştırma adına vergi basamaklarında elektrikli motorlar için yeni bir alt birim açılıyor.

Gayrimenkul sahiplerince yapılan ısı yalıtımı ve enerji tasarrufu sağlamaya yönelik harcamalar doğrudan gider olarak indirilebilecek.Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı´nın açılış izniyle faaliyet gösteren özel kreş ve gündüz bakımevlerinin, Milli Eğitim Bakanlığı´na bağlı okul öncesi eğitim kurumlarında uygulandığı gibi beş vergilendirme dönemi süresince elde edilen kazançları kurumlar vergisinden istisna tutulacak.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu´nda kabul edilen Bazı Kanun ve KHK´larda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı´yla, kamu kurumları ile 50´den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinin iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli görevlendirme yükümlülüğünün süresi 1 Temmuz 2016´dan 1 Temmuz 2017´ye uzatılıyor.

Değerli Kağıtlar Kanunu´nda yer alan değerli kağıtlar tanımına elektronik imza kullanmak suretiyle manyetik ortamda ve elektronik veri şeklinde oluşturulan 
belgeler de dahil ediliyor? Dedi.

 

 



Gümrük'ten yeni bir rekor yakalama daha! Tek seferde en yüksek eroin!
1 Nisan'da okullara seçim tatili!
Sultan Abdülhamid Han: Türkiye'nin Cumhur İttifakı vizyonuna ihtiyacı var
Tokatlı hastalar tedavileri için başka illere gitmeyecek
Bakan Tekin'den Erzurum'a ziyaret
Karacabey'de gönülleri buluşturan iftar sofrası
Çay üreticilerine destek ödemeleri yapılıyor
Seçmenler nasıl oy kullanacak? Oy pusulaları kaç zarfa konulacak?
Bakan Şimşek'in iddia edilen söylemleri yalanlandı
Bitki koruma sektöründe KEP dönemi
İşgücü ortalama maliyeti 11 bin 602 TL
Narkoçelik-9'da 1,5 ton uyuşturucu yakalandı
Zeki Müren heykeli vefat ettiği yerde yükseldi!
Gümrük Muhafaza'dan 142 milyon TL'lik kaçakçılık
Seçim iptali halinde tarih belli oldu... YSK kararı Resmi Gazete'de yayımlandı
Aksaray Nöbetçi Eczaneleri
  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,30
  • EURO

    35,07% -0,06
  • GRAM ALTIN

    2307,09% 1,31
  • Ç. ALTIN

    3843,45% -0,29
  • Cuma 17.2 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 21.9 ° / 9.9 ° false