Aksaray

19.04.2024

  • İMSAK 04:27
  • GÜNEŞ 05:55
  • ÖĞLE 12:48
  • İKİNDİ 16:31
  • AKŞAM 19:31
  • YATSI 20:53

Tiyatro Severler Salona Sığmadılar

Tiyatro Severler Salona Sığmadılar

Tiyatro Severler Salona Sığmadılar

Aksaray Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı´nın göreve gelmesiyle birlikte sosyal ve kültürel etkinliklere daha çok önem veren Aksaray Belediyesi, topluma faydalı eğitici kültürel programlarla gündeme damgasını vurmaya devam ediyor.

Pulitzer ve Nobel Edebiyat Ödülü´nü kazanan John Steinbeck´in çağımızın toplumsal ve insani meselelerini ustalıkla resmettiği modern dünya edebiyatının başyapıtları arasında yer alan ?Fareler ve İnsanlar? adlı eseri Aksaray Belediyesinin katkılarıyla Aksaray Kültür Merkezinde sahnelendi.

Aksaray Valisi Aykut Pekmezeşi Yeşim Pekmez, Aksaray Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı,eşiHasibeYazgı´nın da izleyici olarak katıldığı tiyatro gösterinde adeta seyirci rekoru kırıldı.

Salon bir saat öncesinden tıklım tıklım dolarken, birçok vatandaş yer kalmadığı için merdiven boşluklarında veya ayakta izledi.

Fareler ve İnsanlar, birbirine zıt karakterdeki iki mevsimlik tarım işçisinin, zeki George Milton ve onun güçlü kuvvetli ama akli dengesi bozuk yoldaşı LennieSmall´un öyküsünü anlatır.

George Milton, aklı başında zeki bir adamdır, Lennie Small ise George´un güçlü kuvvetli fakat akli dengesi yerinde olmayan saf ve iyi niyetli arkadaşıdır. Tek hayalleri, yeterli para kazandıktan sonra küçük bir toprak satın alıp insanca bir hayat yaşamaktır. Para kazanabilmek için birlikte bir çiftlikte tarım işçiliği yapmaya başlarlar. Ancak Lennie´nin saf ve iyi niyetli oluşu başlarını belaya sokar. George, kişisel çıkarları ile dostu arasında bir seçim yapmak zorunda kalacaktır.

             John Steinbeck bu romanında George ve Lennie isimli iki yakın arkadaşın hikâyesini anlatmaktadır. George daha ufak yapılı ve canlı bir insandır, Lennie ise biraz zihinsel engelli, ruhen çocuk fakat iri yapılı birisidir. Lennie yüzünden başları hep belaya girdiği için sürekli yer ve mekân değiştirirler. Bu iki arkadaş birbirlerine göre oldukça ters olsalar da büyük dostlukları vardır. George ve Lennie çiftliklerde çalışıp hayali para biriktirerek kendilerine arazi ve ev satın almayı düşünmektedirler. Lennie özellikle tavşan beslemek ister. Lennie´nin en büyük zaafı yumuşak olan herşeyi okşamak istemesidir. Bundan dolayı cebinde ölü fare bile taşır.

            İki arkadaş bir çiftlikte iş olduğu haberi alırlar ve yola koyulurlar. Çiftliğe vardıklarında ne çiftlik sahibi ne de oğlu Curley bunları pek hoş karşılamaz. Çünkü Curley´in boyu kısadır ve Lennie gibi uzun insanları hiç sevmez. İlk günden kafayı Lennie´ye takar. Curley´in bunun dışında da sorunları vardır o da evli olduğu kadın. Karısının çiftlikte fingirdemediği adam kalmamıştır ve şimdi de gözünü Lennie ile George dikmiştir.

           Çiftlikte bir elini kaybetmiş Candy adında yaşlı bir adam ve yaşlı köpeği vardır. Köpek yaşlı olduğundan çiftlikte kimse köpeği istemez. Bir gün köpeği silahla vururlar. Bu yüzden Candy bir gün onu da işe yaramaz bulup bir köşeye atacaklarını düşünür.Birikmiş parasını George ve Lennie´nin alacakları çiftliğe ortak eder. Artık hayalleri üç kişilik olmuştur.

         Bir gün Lennie´nin yanına Curley´in karısı gelir. Lennie oradan gitmek ister fakat kadının konuşması onu etkiler. Yumuşak şeylerden hoşlandığını öğrenince, kadın saçlarını okşatmaya başlar. Lennie bu zevkle kendini kaybeder, kadın kendini kurtarmaya çalışsa da başaramaz bunun üzerine Lennie korkuya kapılınca kadının boynunu kırar ve öldürür. Olayların kötü bir hal alacağını anlayan Lennie çiftlikten kaçar. Curley olanları öğrenince tüm çiftliği peşine takarak Lennie´yi aramaya başlar.

        Olaylardan sonra George´da çiftlikte kalamayacağını anlar ve Lennie´yi hepsinden önce bulur. Lennie´ye çiftlik hayallerini nehre doğru dönerek anlatmasını ister.Bu sıra bir el silah sesi gelir.Curley ve çiftliktekiler oraya geldiklerinde Lennie´yi yerde ölü bulurlar.

Tiyatro gösterisini izleyen Aksaray Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı, gösteri sonrası tiyatro sanatçılarını tebrik ederek Günün anısına çiçek, tablo ve çeşitli hediyeler verdi.

Salonu hınca hınç dolduran izleyiciler ise kendilerine bu güzel imkânları sunan Aksaray Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı´ya teşekkür ettiler.

 

 

 

 

 

 

 



İçişleri Bakanlığı, Mardin ve Diyarbakır'la ilgili müfettiş görevlendirdi!
MEB'de 'görevde yükselme' atama sonuçları açıklandı
Erdoğan, Romanyalı mevkidaşıyla görüştü
Cumhurbaşkanı'nın sesi ile 'oltalama' girişimine dikkat!
MHP heyetinden Başkan Er’e ziyaret
Hentbol erkeklerde Mihalıççık şampiyon
Turistik ilk sefere uğurlandı
Türkiye havacılıkta dünyanın transit merkezi oldu
9. İyilik Gemisi Mısır’a ulaştı
Bakan Koca'dan MHRS sorunlarına kalıcı çözüm mesajı
Merkez'in rezervleri yükseldi
MEB'de 'Şehrengiz' çalıştayı
BİLSEM'lerde bireysel uygulama dönemi
Bakan Işıkhan kolaylığı duyurdu
Dışişleri'nden İsrail-İran gerilimi açıklaması
Aksaray Nöbetçi Eczaneleri
  • BIST 100

    9655,67%1,38
  • DOLAR

    32,59% 0,35
  • EURO

    34,85% 0,37
  • GRAM ALTIN

    2490,11% 0,24
  • Ç. ALTIN

    4182,30% 0,25
  • Cuma 23.5 ° / 9.6 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.7 ° / 10.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 19.6 ° / 6.5 ° Güneşli