Aksaray

02.05.2024

  • İMSAK 04:05
  • GÜNEŞ 05:39
  • ÖĞLE 12:46
  • İKİNDİ 16:34
  • AKŞAM 19:43
  • YATSI 21:10

TARİHİ BİRYAPI DAHA ASLINA UYGUN OLARAK HİZMET VERMEYE BAŞLADI

TARİHİ BİRYAPI DAHA ASLINA UYGUN OLARAK HİZMET VERMEYE BAŞLADI

TARİHİ BİRYAPI DAHA ASLINA UYGUN OLARAK HİZMET VERMEYE BAŞLADI

Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer’in göreve gelmesi ile Aksaray’da tarihi yapıların restore edilerek aslına uygun olarak kullanılması çalışmaları kapsamında bir tarihi yapı daha hizmete alındı. 

Aksaray’da tarihi yapıları koruma altına alan Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer, Kalanlar Köprüsü, Kılıçarslan Türbe ve Köşkü, Melik Mahmut Gazi Hangahı, II. Kılıçlarsan Hamamı, Pir Ali Sultan, Hashas Baba ve Hamza Baba Türbelerinden sonra Bedriye Medresesi’nde başlattığı restorasyon çalışmaları tamamlanarak hizmete alındı.

Halk arasında Kadıoğlu Medresesi olarak bilinen tarihi Bedriye medresesinde restorasyon çalışmaları tamamlanarak hizmete alındı.  Selçuklu ve Osmanlı Döneminde medrese olarak hizmet veren yapı, tarihteki yolculuğuna yapılan titiz restorasyon çalışmasının ardından yine yapılış gayesine uygun olarak hizmet vermeye başladı. 

Çağın şartlarına uygun olarak ilim ve irfan merkezi olarak kullanılması planlanan medrese, İsteyen herkesin kitap okuyarak keyifli ve huzurlu vakit geçirebileceği, öğrencilerin ders çalışabilecekleri bir merkez oldu. Ayrıca medresenin içerisinde doğal taş sergi salonu ve kütüphanesi de yer alıyor.

Kültürel mirasları gelecek nesillere aktarılması amacıyla Selçuklu mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan Bedriye Medresesi’nin hizmete alındığını duyuran Belediye Başkanı Dinçer, Bedriye Medresesi’nin geçmiş tarihe tanıklık etmiş Aksaray’ın en önemli değerlerinden birisi olduğunu söyledi.

Anadolu Selçuklu Sultanı I. Gıyaseddin Keyhüsrev döneminde inşa edildiği tahmin edilen Bedriye Medresesi’nin Selçuklu ve Osmanlı Döneminde medrese olarak kullandığını aktaran Başkan Dinçer, Bedriye Medresesi’nin Osmanlı’nın son dönemi ile erken Cumhuriyet Dönemi’nde fetvahane olarak hizmet verdiğini söyledi. 

Bedriye Medresesi’nde restore çalışmalarının tamamlanarak hizmete sunulduğunu Başkan Dinçer, aslına uygun olarak restore edilen Bedriye Medresesi’nin herkesin keyifli vakit geçireceği ve öğrencilerin ders çalışabilecekleri bir alana dönüştürdüklerini söyledi. 

BEDRİYE MEDRESESİ (KADIOĞLU) TARİHÇESİ

Aksaray tarihine ışık tutan en güvenilir kaynaklardan biri olan İbrahim Hakkı Konyalı’nın eserinde 1909-10 (H.1327) yılında Kadızade İbrahim Efendi tarafından 13. yüzyıla ait yıkılan eski medresenin yerine yaptırıldığını yazmaktadır. Cumhuriyet devrinde, Konyalı’nın incelediği dönemde ev olarak

kullanılmaktaydı. Uzun yıllar metruk kalan medrese, Aksaray Belediyesi tarafından aslına uygun olarak restore edilerek gelecek nesillere taşınmış oldu.



81 ilin Milli Eğitim Müdürleri Ankara'da
Yüksek İstişare Kurulu Çankaya'da toplandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan şehit askerlerin ailesine başsağlığı mesajı
Ankara'da masa tenisinde Merit Grup Real Mardin rüzgarı esti
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan, 1 Mayıs mesajı
LPG'ye indirim geliyor!
Kişinin yaşam maliyeti 22 bin 992 TL
KOBİ’lerin dijital dönüşümüne 25 milyon Euro’luk destek
İstanbul'da 1 Mayıs... 210 gözaltı!
Başkan Akbulut'tan 1 Mayıs İşçi Bayramı mesajı
Metina'da 2 terörist etkisiz!
Bolu Dağı Tüneli uzatılıyor... İkinci etap Temmuz'da başlıyor
Akıllı ulaşımda önemli zirve yarın başlıyor
İYİ Parti'de devir-teslim yapıldı... Akşener devri sona erdi
Tarımsal üretim kredilerinin esasları belirlendi
Aksaray Nöbetçi Eczaneleri
  • BIST 100

    10045,74%-0,37
  • DOLAR

    32,43% 0,23
  • EURO

    34,81% 0,73
  • GRAM ALTIN

    2423,18% 1,82
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00
  • Perşembe 21.7 ° / 13.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 20.2 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 16.5 ° / 10.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı