Aksaray

25.04.2024

  • İMSAK 04:17
  • GÜNEŞ 05:47
  • ÖĞLE 12:47
  • İKİNDİ 16:32
  • AKŞAM 19:36
  • YATSI 21:01

Söz sanatının ustası Şiiri ve Aşkı anlattı

Söz sanatının ustası Şiiri ve Aşkı anlattı

Araştırmacı Yazar Hayati İnanç, ?Geleneksel Bilim, Sanat, Kültür ve Bahar Şenliği? kapsamında Aksaray Üniversitesi?nde

Araştırmacı Yazar Hayati İnanç, “Geleneksel Bilim, Sanat, Kültür ve Bahar Şenliği” kapsamında Aksaray Üniversitesi’nde (ASÜ) bir konferans verdi. Divan Edebiyatı’ndan seçkin şiirler okuyan ve kendi tanımıyla “Türkçeden Türkçeye tercüme yapan” Hayati İnanç, büyük bir ilgiyle takip edildi.

- Kendi Zengin Birikimimizle Köprü Kurmamız Gerekiyor -

Konferans öncesinde kısa bir selamlama konuşması yapan ASÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Acar, Hayati İnanç’ın çok önemli ve özel bir isim olduğunu ifade etti. “Esasen biz, zengin bir edebiyat ve kültür mirasının üzerinde oturan ama bu hazinenin değerinin farkında olmayan nesilleriz” diyen Rektör Acar, 20’nci yüzyılın başlarında yaşanan travmalardan sonra tarihle köprülerin atıldığını, bu nedenle babaların, dedelerin ve onların büyüklerinin dilinden anlamaz bir hale gelindiğini kaydetti. Bu durumun kendine güvensizlik, özgüvensizlik oluşturduğundan söz eden ASÜ Rektörü, “Kendi yaslandığımız o bin yıllık derin tarih ve kültür birikiminden mahrum olunca, dünyayı anlamlı kılabilmek için başkalarının ağzına bakmaya başladık ve her konuda batılıların vereceği fetvalardan medet umar hale geldik. Artık yaşadığımız travmalardan, yediğimiz darbelerden ve geçirdiğimiz krizlerden sonra anladık ki; esasen bir milletin ayaklarını yere sağlam basabilmesi ve başkalarının karşısında aşağılık kompleksine kapılmaması için kendi tarihleriyle, kendi zengin birikimleriyle yeniden köprüler kurması gerekiyor” dedi.

 

- Hayati İnanç Şairlerin Divanlarından Örnekler Sundu -

 

Prof. Dr. Mustafa Acar yaptığı konuşmanın sonunda, Urfalı Nabi’nin “Görmüşüz Redifli” isimli şiirini okudu ve sahneyi Araştırmacı Yazar Hayati İnanç’a bıraktı. Nabi’yi kendisinin de çok sevdiğini belirterek konferansına başlayan Hayati İnanç, “Nabi, ayaklı bir üniversite gibiydi. Yanında kısa süre bile olsa bulunanlar divan şiirinde söz sahibi kabul edilirdi. 302 yıl önce vefat etti. Ben de 35-40 yıldır Nabi’nin divanıyla ilgileniyorum. Nabi’nin eserlerini her okuduğumda, mutlaka bana “vay be” dedirtecek bir detayla karşılaşıyorum” dedi. Hayati İnanç, Nabi başta olmak üzere pek çok şairin divanlarından örnekler verdi; hayata, şiire ve aşka yaklaşımları hakkında önemli bilgiler sundu.

 

İl protokolü, akademisyenler ve öğrencilerin izlediği konferansın sonunda Rektör Acar, Hayati İnanç’a bir plaket takdim etti.

 

 



Almanya Cumhurbaşkanı Ankara'da
Çayırova Belediyesi, Süper Lig için Play-Off oynayacak
İlk kez 'Çocuk Zirvesi' düzenlenecek
Patent ve Marka ücretleri güncellendi
Başkan Büyükkılıç'tan gençlere TBMM sözü
Kurtulmuş: Anayasa çalışmalarının ayrışma vesile olmamasını temenni ediyoruz
11 ilde 63 Siber'göz'altı!
Erdoğan'ın 'Özel' görüşmesi haftaya
Köprüler Başkent'e nefes aldıracak
Çöl sıcaklarına dikkat! Sıcaklıklar artıyor
Uluslararası Mersin Çocuk Festivali neşe saçtı
İYİ Parti'de bir istifa daha
Bakanlık 'Hizmete Özel' açıkladı... Kamuda giyim yardımları kesilmedi!
Bakan Güler, TRT Çocuk Korosu ile buluştu
Hentbol Kadınlar Süper Ligi’nde 21. Hafta sonuçları
Aksaray Nöbetçi Eczaneleri
  • BIST 100

    9722,09%0,80
  • DOLAR

    32,50% 0,02
  • EURO

    34,82% 0,15
  • GRAM ALTIN

    2424,26% 0,06
  • Ç. ALTIN

    3994,55% 0,00
  • Perşembe 29.8 ° / 17.8 ° false
  • Cuma 28 ° / 16.5 ° false
  • Cumartesi 27 ° / 13.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı