Aksaray

28.03.2024

  • İMSAK 05:05
  • GÜNEŞ 06:28
  • ÖĞLE 12:54
  • İKİNDİ 16:25
  • AKŞAM 19:10
  • YATSI 20:27

Şizofren Hastalarına moral ve destek ziyareti

Şizofren Hastalarına moral ve destek ziyareti

Şizofren Hastalarına moral ve destek ziyareti

 

Aksaray Valisi Şeref Ataklı´nın eşi Adile Ataklı başkanlığında, protokol üyelerinin eşleri, iş kadınları ve STK´ların hanım üyelerinden oluşan Aksaray Kadın Platformu, Şizofren Hastalarının tedavi gördüğü Aksaray Devlet Hastanesi Toplum Ruh Sağlığı Merkezi (TRSM) ziyaret ederek, hastalara moral ve destek verdiler.

Aksaray Devlet Hastanesi TRSM Sorumlu Hekimi Psikiyatri Uzmanı Dr. Basri Köylü´den, merkez ve hastalar hakkında bilgi alan Adile Ataklı başkanlığında ki Kadın Platformu üyeleri, daha sonra ?Şizofren Hastalarının? doğaçlama olarak oynadıkları ?Bende Varım? isimli oyundan küçük bir bölümü hayranlıkla izlediler.

TRSM Sorumlu Hekimi Dr. Basri Köylü, Kadın Platformu üyelerine, ziyaretlerinden dolayı teşekkür ederek, Şizofren Hastalığı ve ?Ben de Varım? isimli tiyatro oyunu ile tiyatro topluluğu hakkında detaylı bilgiler verdi.

Dr. Köylü; ?Toplum Ruh Sağlığı merkezlerinin amacı Şizofren hastalarını rehabilite etmek, hastalık belirtilerini azaltmak ve onları topluma kazandırmak üzere kurulmuş merkezlerdir. Aksaray´da 150 civarında kayıtlı Şizofren Hastası var.  Aksaray Devlet Hastanesi olarak 5 psikiyatri Uzmanı ile rotasyonla her ay bir uzman hekimimiz bu merkezde görev yapmakta. Merkezin sorumlu hekimi benim. 10 ay önce Aksaray´a geldiğimde, Merkezdeki Şizofren hastalarını topluma kazandırmak üzere bir tiyatro çalışması başlattım. Önceleri 3-4 hastanın katılımı ile devam ettiğimiz tiyatromuzda şu anda 30 Şizofren hastası bizzat görev almakta. Tamamen doğaçlama olarak sergilediğimiz ?Bende Varım? isimli tiyatro oyunumuz ile  önümüzde ki günlerde Antalya´da gerçekleştirilecek olan Ulusal Psikiyatri Kongresinde sahneye çıkacağız. Dünyada ve ülkemizde tamamen Şizofren Hastalarından oluşan ilk tiyatro topluluğu Aksaray Devlet Hastanesi TRSM Tiyatro Topluluğudur. Aksaray?da birden fazla olmak üzere Sakarya´da oyunumuzu sahneledik.  Yine Ankara´da sahneye çıkacağız.   Sabancı Vakfı tarafından verilen 2015 yılı Fark Yaratanlar ödülüne layık görüldük.  Merkezimizde Şizofren hastalarını sanatsal, sosyal, kültürel ve sportif  faaliyetlerle rehabilite ediyoruz.  Şizofren hastaları biz psikiyatristlerin en zorlandığımız en ağır vakalardır.  Genelde 20-30 yaşlarda başlar. Bu hastalarımız %80 engellidir. Bu hastalarda beyin yıkımı vardır. Tedavisi yoktur. Çabuk sıkılır, çabuk yorulurlar, her şeye şüphe ile bakarlar, insanların kendilerine zarar vereceği tehdidi ve korkusu ile yaşarlar. Tamamen içe kapanıktırlar. İnsanlara karşı mesafeli yaklaşırlar. Çevrelerinde görünmez bir duvar örerler ve onları tehdit eden, hakaret eden korkunç sesler duyarlar. Hastalarımız arasında Engelli Memur Sınavına hazırlanan arkadaşlarımız da var.  Deneysel olarak başladığımız Tiyatro çalışmamız ile  Aksaray Devlet Hastanesi Toplum Ruh Sağlığı Merkezi olarak Dünya´da ve ülkemizde bir ilki başardık? dedi.

ADH Psikiyatri Uzmanı Basri Köylü, TRSM Tiyatro topluluğunun sahnelediği tamamen doğaçlama olan ?Bende Varım? isimli oyunun ülkemizde örnek olduğunu söyleyerek;

Desteklerinden dolayı, Aksaray Valisi Şeref Ataklı´ya, Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı´ya, Aksaray Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterimiz Op.Dr. Himmet Durgut´a ve Aksaray Devlet Hastanesi Yöneticisi Uz.Dr. Cengizhan Kılıçaslan´a ve STK´lara,  Gazeteci Gökten Öztürk´e, basın kuruluşları ile Aksaray Üniversitesi Rektörlüğüne teşekkür etti.

Vali Yardımcısı Şahin Bayhan´ın eşi Asiye Bayhan, Emniyet Müdürü Mehmet Aslan´ın eşi Zehra Aslan, Ahiler Kalkınma Ajansı Kalkınma Kurulu Başkanı Hatice Şahin Eroğlu, sivil toplum kuruluşlarının kadınlardan oluşan yönetici ve üyeleri ile Toplum Ruh Sağlığı merkezini ziyaret ettiklerini belirten Vali Şeref Ataklı´nın eşi Adile Ataklı´da; Kadın Platformu´nun bu ve benzeri sosyal projelere her zaman destek olacağını ifade ederek, Dr. Basri Köylü´ye emeğinden dolayı teşekkür etti.

Ziyarette, Şizofren Hastaları da söz alarak, kendilerini topluma kazandırmak için yoğun mesai sarf eden Psikiyatri Dr. Basri Köylü´ye teşekkür ettiler.

            Şizofren hastalarının kısa hayat hikayelerini de dinleyen Kadın Platformu üyeleri, zaman zaman duygulu anlar yaşadılar.

 



Gümrük'ten yeni bir rekor yakalama daha! Tek seferde en yüksek eroin!
1 Nisan'da okullara seçim tatili!
Sultan Abdülhamid Han: Türkiye'nin Cumhur İttifakı vizyonuna ihtiyacı var
Tokatlı hastalar tedavileri için başka illere gitmeyecek
Bakan Tekin'den Erzurum'a ziyaret
Karacabey'de gönülleri buluşturan iftar sofrası
Çay üreticilerine destek ödemeleri yapılıyor
Seçmenler nasıl oy kullanacak? Oy pusulaları kaç zarfa konulacak?
Bakan Şimşek'in iddia edilen söylemleri yalanlandı
Bitki koruma sektöründe KEP dönemi
İşgücü ortalama maliyeti 11 bin 602 TL
Narkoçelik-9'da 1,5 ton uyuşturucu yakalandı
Zeki Müren heykeli vefat ettiği yerde yükseldi!
Gümrük Muhafaza'dan 142 milyon TL'lik kaçakçılık
Seçim iptali halinde tarih belli oldu... YSK kararı Resmi Gazete'de yayımlandı
Aksaray Nöbetçi Eczaneleri
  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,30
  • EURO

    35,07% -0,06
  • GRAM ALTIN

    2307,09% 1,31
  • Ç. ALTIN

    3843,45% -0,29
  • Perşembe 22 ° / 7.8 ° Güneşli
  • Perşembe 22 ° / 7.8 ° Güneşli
  • Perşembe 22 ° / 7.8 ° Güneşli