Aksaray

19.04.2024

  • İMSAK 04:27
  • GÜNEŞ 05:55
  • ÖĞLE 12:48
  • İKİNDİ 16:31
  • AKŞAM 19:31
  • YATSI 20:53

Sel Ve Dolu Tarım Arazilerini Vurdu

Sel Ve Dolu Tarım Arazilerini Vurdu

Yaklaşık bir aydır aralıklarla devam eden dolu ve sağanak yağış tarım arazilerinde ekili ürünlere zarar verdi

Aksaray´da, yaklaşık bir aydır aralıklarla devam eden dolu ve sağanak yağış tarım arazilerinde ekili ürünlere zarar verdi. Buğday, arpa, ayçiçeği ekili araziler biçim yapılmış gibi sıfırlandı. Dolu ve sağanak yağış nedeniyle buğday başakları döküldü, ayçiçeklerinin kafaları koptu, arpa tanecikleri döküldü. Yağan son yağmur ve dolu ile Acıpınar beldesi ve bölgesindeki ekili tarım arazilerinde afat yaşandı. Özellikle ay çiçeği tarlalarının bulunduğu araziler çok zarar gördü. Nüfusunun yüzde 80´inin tarım ve hayvancılıktan geçimini sağladığı kentte çiftçi bu yıl da umduğunu bulamadı.
"ÜRETİCİLERİMİZ ÇOLUK ÇOCUK AĞLIYOR"
Sahada afatı inceleyen Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, 2014 yılında kuraklık, 2015 yılında da afetle karşı karşıya kaldıklarını belirterek, ?2014 yılında ciddi anlamda kuraklık yaşayan ilimiz 2015 yılında gerek sel afeti ve gerek dolu afetiyle karşı karşıya kaldı. Üreticimiz bu afetlerde ciddi zararlar gördü. Bu bölgeye bu sene 3 ayrı afat vurdu. Şu an ay çiçekleri tamamen bitmiş durumda. Tüm çiçeklerin başı koptu. Üreticilerimiz bu mübarek Ramazan ayında ciddi şekilde perişan oldu. Üreticilerimizin 2014 yılında kuraklık nedeniyle borçları ertelendi. 2015 yılında üreticilerimiz ne yapacağını şaşırdı. Borçlar her yıl üst üste geliyor. 2016 yılında ekecek tohum parası bulamayacak çiftçilerimiz. Banka kredi borçları, tarım kredi borçları üreticimizin yakasını bırakmayacak" dedi.
Bakanlığın kısa sürede üreticimizi rahatlatacak şekilde gerek borçların silinmesi, gerek faizsiz olarak ertelenmesi konusunda işlem yapılmasını isteyen Koçak, şunları söyledi: "Yoksa Aksaray´da üreticilerimizin birçoğu ne ekin ekebilecek ne ayçiçeği ekebilecek, ne de hayvana verecek yem bitkisi bulabilecek. Biz çiftçiler olarak üretmezsek zaten bu ülkedeki insanların sofrasında ne ekmeği olur, ne buğdayı ne de yiyecek bir şeyi olur. Biz şimdi ekili tarım arazilerimizi geziyoruz. Çiftçilerimizi bir bir ziyaret ediyoruz. Üreticimizin yanına gidemiyoruz doğrusu. Üreticimiz çoluk çocuk ağlıyor. Sahada görüyorsunuz gerçekten üreticiler çok perişan. Biz, üreticilerimize biran önce sahip çıkılmasını istiyoruz.?
"ÇİFTÇİLERİN BORÇLARI ERTELENECEK"
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bestami Zabun ise, Aksaray´da yaklaşık bir aydır aşırı yağış olduğunu belirterek ?Yağışlardan dolayı oluşan sel ve dolu yağışı nedeniyle tarım arazilerinde zararlar meydana geliyor. Son olarak da Acıpınar kasabamızın ekim alanlarında da dolu ve yağıştan dolayı büyük bir zarar meydana geldi. İl müdürlüğü olarak bu bölgede de tespit çalışmalarımızı başlattık. Şu anda arkadaşlarımız sahada ve tespit çalışması yapıyor. Bakanlığımız yayınlamış olduğu bakanlar kurulu kararı ile borç ertelemesi yapılacak? dedi.
Sahada incelemelerde bulunan İl Genel Meclis Üyesi Mahmut Aktürk ise, şiddetli yağışın yağmaya devam ettiğini belirterek, ?Sağanak yağışın ardından dolu felaketi ve onun arkasından sel felaketi ile mahsullerimiz telef oldu. Yaklaşık 12 bin dekarlık bir arazi dolu nedeni ile işlenemez hale geldi. Üreticimiz gerçekten zor durumda. Bir yılın emeğini bekliyorlardı ama alamadılar. Allah´tan geldi ama yapacak bir şey yok."
"VARIMIZ YOĞUMUZ GİTTİ PERİŞANIZ"
Çiftçi Recep Demirtaş (61), ekili arazilerin tamamının yok olduğunu belirterek, ayçiçeği ve fiy gibi ekinlerinin gittiğini söyleyerek, ?Devlet baba bakarsa, yardım ederse, onu bekliyoruz? dedi.
Çiftçi Aşır Sevinde (62) ise, ?Ekili tarlalarımızı dolu vurdu. Ekinlerimizi tamamen bitirdi. Yüzde 80 oranında ekinlerimiz tükendi. Varımız, yoğumuz gitti? ifadelerini kullandı.
Çiftçi Nusret Etlik (78) de, çok kuvvetli yağmur yağdığını belirterek "Sel vurdu, ekinlerimizi bir tane bırakmadı, sildi süpürdü gitti. Hiçbir şey yok perişanız? diye konuştu.



İçişleri Bakanlığı, Mardin ve Diyarbakır'la ilgili müfettiş görevlendirdi!
MEB'de 'görevde yükselme' atama sonuçları açıklandı
Erdoğan, Romanyalı mevkidaşıyla görüştü
Cumhurbaşkanı'nın sesi ile 'oltalama' girişimine dikkat!
MHP heyetinden Başkan Er’e ziyaret
Hentbol erkeklerde Mihalıççık şampiyon
Turistik ilk sefere uğurlandı
Türkiye havacılıkta dünyanın transit merkezi oldu
9. İyilik Gemisi Mısır’a ulaştı
Bakan Koca'dan MHRS sorunlarına kalıcı çözüm mesajı
Merkez'in rezervleri yükseldi
MEB'de 'Şehrengiz' çalıştayı
BİLSEM'lerde bireysel uygulama dönemi
Bakan Işıkhan kolaylığı duyurdu
Dışişleri'nden İsrail-İran gerilimi açıklaması
Aksaray Nöbetçi Eczaneleri
  • BIST 100

    9655,67%1,38
  • DOLAR

    32,59% 0,35
  • EURO

    34,85% 0,37
  • GRAM ALTIN

    2490,11% 0,24
  • Ç. ALTIN

    4182,30% 0,25
  • Cuma 23.5 ° / 9.6 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.7 ° / 10.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 19.6 ° / 6.5 ° Güneşli