Aksaray

29.03.2024

  • İMSAK 05:03
  • GÜNEŞ 06:26
  • ÖĞLE 12:54
  • İKİNDİ 16:25
  • AKŞAM 19:11
  • YATSI 20:28

Sağlıklı yaşam için yürüdüler

Sağlıklı yaşam için yürüdüler

Aksaray Belediyesi ve Aksaray Halk Sağlığı Müdürlüğü işbirliği ile düzenlenen Sağlıklı Yaşam Yürüyüşü çok büyük ilgi gördü.

Aksaray Belediyesi ve Aksaray Halk Sağlığı Müdürlüğü işbirliği ile düzenlenen Sağlıklı Yaşam Yürüyüşü çok büyük ilgi gördü.

Kılıçaslan Parkı’ndan başlayan Sağlıklı Yaşam Yürüyüşüne Aksaray Belediye Başkan Yardımcısı Serdar Baydar, Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Serap, Bellikli, MÜSİAD Aksaray Şubesi Başkanı Abdülkadir Karatay, toplan Aksaray Belediyesi ve Aksaray Halk Sağlığı Müdürlüğü personeli ile yüzlerce vatandaş katıldı.

Aksaray Belediye Başkan Yardımcısı Serdar Baydar ve Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Serap Bellikli’nin startı ile başlayan sağlıklı yaşam yürüyüşü çok büyük ilgi gördü. Yürüyüşe katılan vatandaşlar, kendilerine bu imkânı sağlayan Aksaray Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı ile Aksaray Halk Sağlığı Müdürlüğü yetkililerine teşekkür ettiler.

 

Aksaray Halk Sağlığı Müdürlüğünde yapılan açıklamada ise şu görüşlere yer verildi.

 

 

SAĞLIKLI YAŞAM VE HAREKET YILI SAĞLIK YÜRÜYÜŞÜ”

Bakanlığımızca gerçekleştirilen Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması sonuçlarına göre ülkemizde bireylerin %71.9’u düzenli fiziksel aktivite yapmamaktadır. 

 Fiziksel aktivitenin önemi ve sağlık üzerine etkileri hakkında farkındalık oluşturmak amacıyla ve Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Program’ının uygulamaları kapsamında 2014 yılı “Sağlıklı Yaşam ve Hareket Yılı” ilan edilmiş olup 22 Haziran 2014 Pazar günü 81 ilde yürüyüş etkinliği yapılmıştır.

Bu kapsamda ilimizde 22 Haziran 2014 Pazar günü saat 11.30’da Kılıçaslan Parkı’nda, Aksaray Belediyesinin katkılarıyla, belediye çalışanlarının, sağlık çalışanlarının ve gençlerin katıldığı ortaklaşa bir yürüyüş gerçekleştirilmiştir.

Katkılarından dolayı Belediyemize ve çalışanlarına teşekkür ederiz.

 

OBEZİTE VE FİZİKSEL AKTİVİTE

Obezite günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli sağlık sorunları arasında yer almaktadır. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de obezite görülme sıklığı giderek artmaktadır. Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması (2010) sonuçlarına göre obezite sıklığı; 19 yaş ve üzerinde % 30,3 iken erkeklerde % 20,5 ve kadınlarda % 41 olarak bulunmuştur. 19 yaş ve üzerinde fazla kiloluluk oranı ise %34,6’dır.

Obezite oluşumunda aşırı ve yanlış beslenme ile fiziksel aktivite yetersizliği en önemli neden olarak kabul edilmektedir. Fiziksel aktivite, kas ve eklemlerimizi kullanarak enerji tüketimi ile gerçekleşen herhangi bir bedensel hareket olarak tanımlanmaktadır. Bu kapsamda oyun oynamak, ev işleri, bahçe işleri, yürümek, merdiven çıkmak, yemek yemek, banyo yapmak gibi günlük yaşamımızı sürdürmek için yapılan etkinliklerin yanı sıra, egzersiz ve spor da birer fiziksel aktivitedir. Bireylerin fiziksel ve ruhsal sağlığının geliştirilmesinde temel araçlardan birisidir. Bir halk sağlığı sorunu olmanın yanında, aynı zamanda toplum refahını, çevrenin korunmasını teşvik eder ve gelecek nesillere bir yatırım oluşturur.

Kronik hastalıkların ortak risk faktörlerinden birisi olan fiziksel inaktivite (fiziksel hareketsizlik), dünya genelindeki ölüme neden olan risk faktörleri sıralamasında dördüncü sırada yer almaktadır (dünya genelindeki ölümlerin % 6’sı). Meme ve kolon kanserlerinin yaklaşık % 21-25’inin, diyabetin % 27’sinin ve iskemik kalp hastalığının % 30’unun ana nedeni olduğu tahmin edilmektedir. Fiziksel aktivite; kan basıncını azaltır, HDL seviyesini arttırır ve kilo kontrolü için anahtar role sahiptir.

Fiziksel aktivitenin sağlık yararlarının görülebilmesi için düzenli yapılması gerekmektedir. Haftanın 5 (beş) günü en az 30 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapılması sağlığın korunması, kardiyovasküler hastalıklar, diyabet, kolon ve meme kanseri riskini azaltmak için yeterli olacaktır. Orta şiddette fiziksel aktivite, nefes almanın ve kalp atım sayısının normalden daha fazla olduğu, kasların zorlanmaya başladığı, orta dereceli güç gerektiren aktivitelerdir. Aktivite sırasında kişi konuşabilir fakat şarkı söyleyemez. Hızlı yürümek, düşük tempolu koşular, dans etmek, ip atlamak, yüzmek, masa tenisi oynamak, yavaş tempoda bisiklet sürmek vb.

 

SAĞLIKLI BİR YAŞAM İÇİN HERGÜN EN AZ 30 DAKİKA FİZİKSEL AKTİVİTE YAPIN !...



Bitkisel en yüksek yeterlilik fındıkta
Bakan Tekin Tokat'ta öğrencilerle buluştu
ABD'li heyet TBMM'de
Dijital İçerik Stratejisi Belgesi eğitimcilerle paylaşıldı
Düğün çarşısı, Kayseri’de çiftlerin uğrak yeri haline gelecek
Üretici-market farkı en çok limonda! 3,5 liralık limon 17 liraya satıldı
Hızlı trenlerde bayram hediyesi
Ankara Üniversitesi Teknokent yeni yatırımlarla büyüyor
ABD'li heyet Türkiye'de
Akaryakıt istasyonlarındaki fiyat tabelalarına 'İletişim' yanıtı
Eti Maden personel alımı yapacak
Erdoğan: Sandık hepimizin namusuna emanettir
Bilgin: "Sivas’ın menfaati için ne gerekiyorsa onu yaparım"
MEB'den ortak sınavların soru ve cevapları
Kültürel 5 bin 'GençKart'landı!
Aksaray Nöbetçi Eczaneleri
  • BIST 100

    9123,42%0,48
  • DOLAR

    32,37% 0,17
  • EURO

    35,01% -0,07
  • GRAM ALTIN

    2324,07% 0,21
  • Ç. ALTIN

    3919,16% 1,97
  • Cuma 17.2 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 21.9 ° / 9.9 ° false
  • Pazar 22.7 ° / 10.8 ° Güneşli