Aksaray

26.04.2024

  • İMSAK 04:15
  • GÜNEŞ 05:46
  • ÖĞLE 12:47
  • İKİNDİ 16:32
  • AKŞAM 19:37
  • YATSI 21:02

Müzik eşittir hümanizma, insanlık ve hoşgörü

Müzik eşittir hümanizma, insanlık ve hoşgörü

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Eğitim Fakültesi?nin gerçekleştirdiği ?Eğitim Günleri?

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Eğitim Fakültesi’nin gerçekleştirdiği “Eğitim Günleri” konferanslar serisinin 11’incisine konuk olan 19 Mayıs Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Tarman, “7’den 77’ye Türk İnsanında Müzik Algısı” üzerine değerlendirme yaptı ve bir gitar dinletisi sundu.

- Müzik, İnsana Haddini Bildiren Evrensel Bir Dil -

Programın açılışında konuşan Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman Yılmaz, fakültede öğretmen adayları yetiştirdiklerini anımsattı ve öğrencilerin bilimsel olarak yetiştiği gibi, sanatsal olarak da bazı yetiler kazanmasını önemsediklerini söyledi. Yılmaz, açıklamasının son kısmında ileriki günlerde yapılacak etkinlikleri sıraladı. ASÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Acar ise öğrencilere seslendi ve her öğrencinin mutlaka bir enstrüman çalmasının önemli bir değer olduğunu belirtti. Müzikle barışık olmanın insanın sivri taraflarını törpülediğini kaydeden Rektör Acar, “Müzik, insana haddini bildiren ve evrensel bir dile aşina hale getiren bir unsurdur. Müziğin ve matematiğin dili evrenseldir. Dünyanın neresine giderseniz gidin, kişi sizin dilinizi tek kelime dahi bilmese bile, ona müzikle seslenebilirsiniz. Herkes mutlaka bir enstrümanla ilgilenmeli. Bunun yaşı yok. Yarından tezi yok herkes bir enstrüman öğrenmeye başlayabilir” dedi.

- Hayatta Müzik Varken Her Şey Biraz Daha Farklı -

“Müzik eşittir hümanizma, insanlık, tolerans ve hoşgörü” diyerek konferansına başlayan Prof. Dr. Süleyman Tarman, insanın hayatında müzik varken her şeyin biraz daha farklı olduğunu belirtti. Ortaçağ boyunca müziğin geometri, astronomi ve aritmetikle birlikte eğitimin dört temel boyutundan birisi sayıldığına dikkat çeken Tarman, “Eski filozof ve bilim adamlarının hepsi aynı zamanda iyi birer müzisyendir” dedi. Günümüzde müziğin eğitimdeki öneminin biraz geride kaldığına vurgu yapan Prof. Dr. Tarman, şöyle devam etti: “Çeşitli nedenlerle müzik, toplumdaki dili ve kullanımıyla zurnanın son deliğidir. Müzik dersi ne kadar hayatın içinde ve ne kadar önemli? Aileler, idareciler ve karar vericiler müziğe ne kadar önem veriyor? AB’ye entegre olma çalışmaları kapsamında devletin her kurumu bazı çalışmalar yaptı. Avrupa’da haftada 30 saat, bizde ise 40 saat ders var. Milli Eğitim Bakanlığına “Siz de kendinizi Avrupa’ya entegre edin” deniliyor. Nasıl edecek? Ders saatlerini AB’ye göre ayarlayarak. Bu, bazı derslerin saatlerinin azalmasıyla olur. “Hangi dersi azaltalım?” dendiğinde ise ilk akla gelen müzik oluyor.”

Prof. Dr. Süleyman Tarman, konferansını klasik ve çağdaş dönem eserlerini icra ettiği gitar dinletisiyle tamamladı.

 

 



Kurumların beyan ve ödeme süreleri uzadı
Türkiye'nin yerli ilk ilaç adayı
Yeni müfredatla yeni yaklaşım!
Merkez'in rezervleri azalışta!
Gabar’da Timur’un Pençeleri tarihe tanıklık ediyor
Hudut Kartalları'ndan geçit yok!
Ticaret'ten 'Ürün Güvenliği Haftası'na özel yarışma
CHP mülakat haksızlığını TBMM'ye taşıdı
İnşaat faaliyetleri halen pozitif
Türkiye Kadınlar Basketbol Ligi'nde final heyecanı
Ortaokul öğrencilerinin projeleri ödüllendirildi
Taşımacılıkta bir sınır daha kalktı... Türk-Kırgız taşımacılığı serbestleşiyor
Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Kirazoğlu’dan Başkan Büyükkılıç’a ziyaret
Ticaret'ten IBAN kiralamalarına yakın mercek
Yeni müfredat askıya çıkarılıyor
Aksaray Nöbetçi Eczaneleri
  • BIST 100

    9887,34%1,76
  • DOLAR

    32,51% 0,07
  • EURO

    34,89% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2454,71% 0,78
  • Ç. ALTIN

    4012,78% 0,50
  • Cuma 28 ° / 16.5 ° false
  • Cumartesi 27 ° / 13.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 27.8 ° / 15.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı