Aksaray

23.04.2024

  • İMSAK 04:20
  • GÜNEŞ 05:50
  • ÖĞLE 12:47
  • İKİNDİ 16:32
  • AKŞAM 19:35
  • YATSI 20:58

Lojistik merkezi Aksaray gündemine taşıyoruz..!

Lojistik merkezi Aksaray gündemine taşıyoruz..!

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), ?Lojistik Merkez? projesini Aksaray gündemine taşıyor.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD),  “Lojistik Merkez” projesini Aksaray gündemine taşıyor. MÜSİAD Şube Başkanı Abdülkadir Karatay, konuyla ilgili tüm şahıs ve kurumlara çağrıda bulunarak; “ Lojistik Merkez Projesini Aksaray gündemine taşıyoruz. Vakit Aksaray için birlik olma vaktidir, bu konuda ilgili herkesi göreve davet ediyoruz” diyerek kamuoyuna yazılı bir açıklama yaptı.

 

MÜSİAD Başkanı Abdülkadir Karatay yaptığı açıklamada şunları ifade etti:

   “Lojistik Merkez” olarak sürekli gündeme getirdiğimiz projenin öncelikle kamuoyu tarafından doğru anlaşılması gerekir. 62. Hükümetimizin programında da yer alan Ekonomide  Yeniden  Yapılanma süreci bir takım fırsatları da beraberinde getirmektedir. Bu fırsatları bölgemiz açısından yatırıma dönüştürme gayreti sergilememiz gerekir. Bu gayretlerin fitilini ateşlemek  adına  MÜSİAD Aksaray şubesi olarak Lojistik Merkez projesini gündeme taşımak istiyoruz.”

 

   Başkan Karatay, Lojistik Merkez sürecini daha iyi anlamak ve değerlendirmek için bir takım soruların cevap bulması gereğine işaret ederek, şunları ifade etti:

 

Lojistik Nedir?

   “Değişim ve hız çağı olarak tanımlanan bu dönemde, ayakta kalmak, büyüyebilmek ve refahını artırmak isteyen işletme, sektör ve ülkeler, rekabet üstünlüğünün müşteri memnuniyetinden geçtiğinin farkında olmak zorundadırlar. Bu nedenle Lojistik; doğru ürün, doğru yer, doğru zaman, doğru miktar, doğru şekil ve doğru maliyetle özdeşleşen bir kavramdır.

   Lojistik kavramı,  genellikle akla taşımacılık, nakliye ve ulaştırma gibi kavramları getirmektedir. Nakliye, Taşımacılık ve Ulaştırmayı iç içe geçmiş halkalar gibi düşünmek gerekir. Nakliye,  sadece yük taşıması ile ilgilenir. Taşımacılık ise yük ve İnsan taşımacılığı ile ilgilenir. Hem insan, hem yük ve hem de bilgi transferi ile uğraşan Ulaştırma ise son halkayı oluşturur.  Lojistik kavramı ise;  en genel olarak ürünleri ihtiyaç duyulan yerde bulundurma işidir. Taşımacılık, Depolama, Paketleme, Katma Değerli Hizmetler, Sipariş Yönetimi ve Müşteri Hizmetleri, Stok Yönetimi, Gümrükleme, Sigorta ve Muayene/Gözetim  gibi 9 temel faaliyetden oluşur.

   Lojistiği bir süreç olarak düşünürsek, tanımını da şöyle yapmak gerekir: “Genel olarak, ürün akışının, hammadde sağlayıcılardan başlayarak nihai ürünü kullanan tüketicilere kadar ki tüm üretim ve dağıtım süreci boyunca malzeme ve bilgi akışının planlanması, uygulanması ve kontrolüdür”.

   Doğru ürünün, doğru yerde, zamanda ve miktarda bulunmasını sağlamak, kavram olarak akla taşımayı getirse de, Lojistik taşımanın ötesinde malzeme  tedariği, hammadde,  yarı ve bitmiş mamullerin envanter yönetimi (fabrika içi/dışı), dağıtım planlaması gibi konuların hepsini içerir.”

 

Neden Lojistik?

    “Bugün mevcut Hükümetimizin programında yer alan ve ülkemizi dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi arasına sokacak, eğitimden sağlığa, turizmden ulaştırmaya bir çok alanda belirlenmiş hedefler mevcuttur. Kısaca  2023 Vizyonu olarak tarif edilen bu hedefler silsilesi içerisinde İhracatımızın artırılması ayrı bir öneme sahiptir. İhracatı artırmanın yegane kilidi de Lojistik sektöründedir. Çünkü günümüzde küresel ekonomilerde kaliteli ve düşük maliyetli üretim yapmanın yanısıra zaman faktörü de önem kazanmıştır. Ürettiğiniz ürünü en kısa sürede sevk etmek ve yerine ulaştırmak, küresel rekabet ortamında önemli avantajları da beraberinde getirmektedir. Lojistik maliyetleri yüksek olan ülkelerin rekabette zorlandıkları ve ekonomik büyümelerinin negatif bir seyir izlediği bilinmektedir.

   Değişen üretim ve tüketim anlayışları çerçevesinde Lojistiğe yönelik Ulusal, Bölgesel ve Kentsel planlamalar yetersiz kalmaktadır. Ülkemizin refah seviyesinin yükselebilmesi için dış ticaretin geliştirilerek  “dış ticaret fazlalığı” sağlanmalıdır. 2023 Vizyonun da belirlenen 500 milyar dolarlık dış ticaret hedefinin Lojistik alt yapısının şimdiden hazırlanması gerekmektedir. Böylelikle iyi planlanarak oluşturulacak Lojistik Merkezlerle uluslararası rekabet gücümüzün de alt yapısı hazırlanmış olacaktır. Rekabet gücümüzü koruyacak ve geliştirecek yerelden ulusala doğru strateji planlarının yapılması, alt yapı yatırım ve çalışmalarının acilen belirlenerek başlatılması gerekmektedir.”  

 

Lojistik Maliyetleri Nedir?

   “Genel olarak kabul görmüş bir ilkeye göre; ürününüz ne olursa olsun, ortalama ürün maliyetinin yaklaşık  %10’u  Lojistik maliyetidir.

   Lojistik maliyetleri içerisinde de; taşımacılık ortalama %50-60 ile en yüksek kalemi oluşturur. Bunu sırasıyla %25-40 ile Depolama maliyetleri, %5-10 ile bilişim ve iletişim maliyetleri, son olarak %5-10 ile yönetim maliyetleri takip eder.

   Ancak lojistiğin maliyetleri sadece bu kalemlerden oluşmamaktadır. Stok devir hızının yüksek olması gerekmektedir. Yani daha az stokla daha hızlı üretip, hızlı bir şekilde ürünü müşteriye teslim edip, ürün bedelini tahsil etmemiz gerekmektedir. Bu süreç ne kadar hızlı işlerse, bizim de karlılığımız ve verimliliğimiz artar.

   Müşteri memnuniyeti açısından bakıldığında da  etkin bir Lojistik uygulaması şartdır. Zamanında ve hasarsız bir şekilde teslim edilen ürün, müşteri memnuniyeti açısından çok önemlidir.”

 

Ne Yapmalıyız?

   “Lojistikde başarılı olmanın en önemli yolu, Lojistik kavramını sadece taşımacılık olarak görmemek, çıktımız ne olursa olsun, ister ürün, ister hizmet, tüm sürecin etkili bir şekilde ele alınmasından geçmektedir. İstersek dünyadaki en kaliteli ürünü, en son teknoloji  fabrikalarımızda,  en modern mühendislik teknikleriyle ve en ucuza üretelim, bu ürünün hammaddesini  zamanında  tedarik edemez veya müşteriye istediği şekilde arz edemez isek hiçbir işe yaramaz.

   Ülkemiz dış ticaretinin %86’sı deniz yoluyla,  %10’luk kısmı da  karayoluyla  yapılmaktadır. Karayoluna göre,  deniz yoluyla yapılan ihracat 7 kat daha ucuza gelmektedir. Deniz yoluyla yapılan ihracat maliyet açısından şart ise, buralara olan bağlantılar da ayrı bir öneme sahiptir. Özellikle liman bölgelerine olan sevkiyatlar için tren ve karayolu hatları çok önemlidir. Dış ticaret için Limanların vazgeçilmez olması gerçeğine karşın, ülkemizdeki limanların alt yapı, kapasite ve donanım sorunları da ayrı bir gerçektir. Bölgemiz açısından baktığımızda tamamen karayolu ile taşımacılık yapılmaktadır. Karayolu ile yapılan taşımacılığımızı demiryolu ve denizyolu ile entegre ederek karma taşımacılığa  yönelmemiz gerekmektedir.

 

 

   Lojistik merkez yatırımları bir bütün olarak ele alınmalıdır. Bölgeler arası işbirliği ve ortak güç birliği  gerçeği bir kat daha önem kazanmaktadır. Çünkü lojistik bir takım oyunudur. Firmanız içerisinde her türlü verimlilik artışı çalışmasını dilediğinizce yapabilirsiniz. Ancak tek başınıza demiryolu, karayolu hattı veya liman yapamazsınız. Nakliyecilerinizle aynı ideali paylaşmıyorsanız, Lojistik sürecini verimli hale getiremezsiniz. Bundan dolayı ayrı ayrı hareket etmek yerine birlikte hareket etmek gerekmektedir. Bu yüzden ‘Haydi Aksaray Hep Birlikte’ diyoruz”.



İYİ Parti'de bir istifa daha
Bakanlık 'Hizmete Özel' açıkladı... Kamuda giyim yardımları kesilmedi!
Bakan Güler, TRT Çocuk Korosu ile buluştu
Hentbol Kadınlar Süper Ligi’nde 21. Hafta sonuçları
Dünya çocukları Beştepe'de
Anayasa Mahkemesi'nden Cumhurbaşkanı'na ziyaret
Bakan Tekin koltuğunu 11 yaşındaki Irmak'a devretti
Erdoğan'dan tasarruf mesajı... İhtiyaç dışı harcamalar kesilecek
Milli Eğitim'den 23 Nisan'a özel gazete
İnegöl’de 23 Nisan coşkusu
MSB: 19 terörist etkisiz!
Turistik Diyarbakır Ekspresi’nden Kayseri’de “Turizm” molası
PTT'den 23 Nisan'a özel pul
Ankaralılar İzmir'i yaşayacak
Midas Vadisi'ne turist akacak
Aksaray Nöbetçi Eczaneleri
  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,58% 0,21
  • EURO

    34,79% 0,38
  • GRAM ALTIN

    2412,57% -0,81
  • Ç. ALTIN

    4000,90% -1,78
  • Salı 24.7 ° / 10.7 ° Güneşli
  • Çarşamba 30.7 ° / 17.4 ° false
  • Perşembe 29.8 ° / 17.8 ° false