Aksaray

19.03.2024

  • İMSAK 05:20
  • GÜNEŞ 06:42
  • ÖĞLE 12:57
  • İKİNDİ 16:21
  • AKŞAM 19:02
  • YATSI 20:18

KURANI KERİM´İN LEVH-İL MAFUZA İNDİRİLDİĞİ GECE?BERAT KANDİLİ?

KURANI KERİM´İN LEVH-İL MAFUZA İNDİRİLDİĞİ GECE?BERAT KANDİLİ?

KURANI KERİM´İN LEVH-İL MAFUZA İNDİRİLDİĞİ GECE?BERAT KANDİLİ?

İslam alimleri tarafından(Çarşamba) akşamını yarına(Perşembe)ye bağlayan Berat Kandilinin başlangıcı olan bu günün akşamından yarın yani Perşembe akşamı Namazı çıkışına kadarki gecesinin Müslümanlar tarafından ibadetlerle, gündüzünün ise yani Perşembe gününün  ise Oruçla geçirilmesi ,vicdan muhasebesi yapılarak geçmişte işlenen suçlara tövbe edilmesi, hasta, yoksul ve akraba ziyaretinde bulunulması, en azından 1 günlük kaza  Namazının kılınması ve Yatsı ile Sabah Namazlarının Camilerde kılınması tavsiye ediliyor.

 

 

 Kelime anlamı? Bir suçtan kurtulma? olan bu gün akşam Namazından sonra başlayıp yarın akşam Namazı bitimine kadar devam edecek olan üç aylardan 2.si olan Şaban´ın 15. Gecesi olan Berat kandilinin tüm Müslümanlar tarafından geçmiş suçlardan kurtuluşa ve ömrün bundan sonraki dönemine günahlardan arınmış şekilde hayatımızda beyaz bir sayfanın açılışına vesile kılınması din alimleri tarafından tavsiye ediliyor.

   Bazı Tefsirciler tarafından Kadir gecesi olduğu belirtilmesine rağmen birçok tefsir uzmanı tarafından ise bu gün idrak edilecek gece olan Beraat kandilinin Kuranı Kerimin Levhil Mahfuza indirildiği gece olarak belirtildiği ifade edilen Duhan Suresinin 2.ve 3. Ayetlerinde Rabbimiz mealen?(Apaçık olan Kitab´a andolsun ki, biz onu [Kur´anı] mübarek bir gecede indirdik. Elbette biz insanları uyarmaktayız.) ?diye buyuruyor.

   Yine dini kaynaklarda Berat Kandili ile ilgili verilen ortak bilgide ?Her sene, Şaban ayının on beşinci Berat gecesinde, o senede olacak şeyler, ameller, ömürler, ölüm sebepleri, yükselmeler, alçalmalar, yani her şey Levh-i mahfuzda yazılır.

   Resulullah efendimiz, bu gece, çok ibadet, çok dua ederdi. Şaban ayında niçin çok oruç tuttuğu sorulduğu zaman Resulullah efendimiz buyurdu ki: (Şaban, öyle faziletli bir aydır ki, insanlar bundan gafildir. Bu ayda ameller, âlemlerin Rabbine arz edilir. Ben de amelimin oruçlu iken arz edilmesini isterim.) [Nesai]
     Âişe validemiz buyuruyor ki:(Resulullahın, hiçbir ayda, Şaban ayından daha çok oruç tuttuğunu görmedim. Bazen Şabanın tamamını oruçla geçirirdi.) [Buhari]
     Yine bu konudaki  diğer  bazı hadis-i şeriflerden bazıları şöyledir: (Berat gecesi göklerin kapıları açılır, melekler müminlere müjde verir ve ibadete teşvik ederler.) [Nesai, Beyheki, A, Münziri]
(Şabanın 15. gecesini ibadetle, gündüzünü de oruçla geçirin! O gece Allahü teâlâ buyurur ki: ´Af isteyen yok mu, affedeyim.

     Rızk isteyen yok mu, rızk vereyim. Dertli yok mu, sıhhat, afiyet vereyim. Ne isteyen varsa, istesin vereyim´ Bu hâl, sabaha kadar devam eder.) [İbni Mace]? diye buyuruluyor.

   (Haber araştırma Ali Genç)



Bakan Şimşek'in faiz talimatı iddialarına açıklama
Bakan Göktaş: 5 milyona yakın hane sosyal yardımlardan yararlandı
140 bin yaşlı evde bakılıyor
Hudutlardan geçit yok!
DİM: "İnternet ilanları için daha adil bir sistem olabilir"
LGS başvuruları başladı
Edirne'de yerel kalkınmaya destek
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 18 Mart mesajı
Bakan Özhaseki: TOKİ ile yeni evler yapmaya devam edeceğiz
Depremzede aile hekimlerine zulüm iddiası!
Konut Fiyat Endeksi arttı
BUTEXCOMP Ankara ve İstanbul’da tanıtıldı
4 ilde 3 ayrı organize suç örgütü çökertildi
İllerde bugün hava durumu nasıl olacak?
Mobil Market'te ucuz ete hücum ettiler
Aksaray Nöbetçi Eczaneleri
  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,18
  • EURO

    35,15% -0,07
  • GRAM ALTIN

    2246,37% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00
  • Salı 12.6 ° / 4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 14 ° / 4.8 ° false
  • Perşembe 10.2 ° / 2.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı