Aksaray

19.04.2024

  • İMSAK 04:27
  • GÜNEŞ 05:55
  • ÖĞLE 12:48
  • İKİNDİ 16:31
  • AKŞAM 19:31
  • YATSI 20:53

Köyün kaderi SODES´le değişiyor

Köyün kaderi SODES´le değişiyor

Köyün kaderi SODES´le değişiyor

 

Çadır´da istiridye mantarı yetiştiriliyorlar -İlk defa istiridye mantarı gören köylüler Pazar sorunu yaşamayan istiridye mantarının yetiştirilmesi için açılan kursa akın etti. 280 kişi İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği kursuna müracaatta bulundu.

Ortaköy İlçesine bağlı Kümbet köyünde Kümbet Ortaokulu Müdürü Eren Doğan hazırladığı projelerle adeta köyün kaderini değiştiriyor.2015 yılında ?Geleceğe Dikilen Umut´ adlı projesi SODES uygulama projeleri arasında kabul edilen Doğan, proje kapsamında Kümbet köyünde dikim atölyesi kurdu. Usta öğreticilerin eğitim verdiği proje kapsamında onlarca genç kız Aksaray´daki tekstil fabrikalarında iş başı yaptı. Köyün ekonomik olarak dezavantajlı durumda olan kesiminin yararlanması amacıyla yeni proje arayışına giren okul müdürü Doğan, Aksaray ve bölgesinde bilinmeyen ancak üretimi yapılan ve Pazar sorunu bulunmayan İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği konusunda ikinci projesini hazırladı.

Sosyal Destek Programı (SODES) tarafından kabul edilen proje kapsamında Kümbet köyünde bir vatandaşın bahçesine İstiridye mantarı yetiştirme çadırı kurduran Doğan, vatandaşların yoğun ilgisi ile karşılaştı. Doğan yaptığı açıklamada Kümbet Köyünde yaşayan vatandaşların ekonomik açıdan çevre köylere göre oldukça dezavantajlı bir durumda olduğunu bunu değiştirmek için 13 yıldır görev yaptığı Kümbet Köyünde başlangıçta zor olan ancak şimdi bütün köylülerin destek verdiği projeleri başarılı şekilde yürüttüklerini söyledi.

Mantarı gören kurs için kayıt yaptırdı

İstiridye Mantarı Yetiştirme Çadırını kurduktan kısa süre sonra köylülere İstiridye Mantarının Nasıl yetiştirileceğini üretilen mantarın Pazar sorunu yaşamadan Nasıl satılacağını anlattığını ifade eden Doğan: ?Mantar üretimi için gerekli ortam sağlandıktan sonra mantarla çıkmaya başladı. Bunu gören vatandaşlardan 280 kişi mantar yetiştiriciliği konusunda eğitim almak için müracaatta bulundu. Amacımız Kümbet köyümüzdeki geliri olmayan maddi imkânlardan yoksun dezavantajlı vatandaşlarımıza gelir elde edecekleri yeni bir iş kolu olarak istiridye mantarı yetiştiriciliğini öğretmek´ dedi.

 İstiridye mantarının daha çok pizzalarda kullanıldığını besin değeri olarak ete en yakın besin olarak bilindiğini söyleyen Doğan: ?Istiridye mantarı bu bölgede ve Aksaray da pek yapılmıyor. Bölgede ilk zaten. SODES kapsamında yapmış olduğumuz bu proje ile burada başvurusunu yapan 280 vatandaşımıza kurs vereceğiz. Kurs sonunda belgelendirilen vatandaşlarımız uygun şartları sağladığında evlerinde boş odalarında istiridye mantarı yetiştirme imkanlarına sahip olacaklar. Bu yolla geçimlerini sağlayacaklar.´ dedi.

Proje kapsamında yaptıkları İstiridye Mantarı Yetiştirme Çadırından ilk hasat döneminde yaklaşık 7 ton mantar almayı beklediklerini ifade eden Doğan hasat sonunda mantarları anlaşmış oldukları firmalara vereceklerini sözlerine ekledi.



A Milli Kadın Hentbol Takım'ın EURO 24'teki rakipleri belli oldu
Bakan Şimşek açıkladı... Gelir beyan etmeyenlere 'pişmanlık' imkanı!
Üs bölgesinde isim değişikliği!
Dışişleri'nden zirve bildirisine tepki!
İzmir'de konut satışlarında artış
11 ilde Mahzen'de 41 gözaltı!
BaşkentRay'da rekor
Kümes hayvancılığında büyüme
Son iki haftada 75 terörist etkisiz!
“Eser ve projelerimizle şehrimizin hizmetinde olacağız”
17 Türk takım Dünya Şampiyonası'nda yarışıyor
Konut satışları azaldı... Satışların yoğunluğundaki şehir ve ülke uyruklarında değişen olmadı
Milli Eğitim'den Gazzeli çocuklara psikolojik destek
Aile ve Sosyal Hizmetler'den 'şiddete karşı' üçüncü araştırma
Aksal’dan borç krizine yorum
Aksaray Nöbetçi Eczaneleri
  • BIST 100

    9524,59%-0,06
  • DOLAR

    32,54% 0,30
  • EURO

    34,71% 0,07
  • GRAM ALTIN

    2491,33% 0,29
  • Ç. ALTIN

    4168,04% 0,00
  • Cuma 23.5 ° / 9.6 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.7 ° / 10.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 19.6 ° / 6.5 ° Güneşli