Aksaray

18.04.2024

  • İMSAK 04:29
  • GÜNEŞ 05:57
  • ÖĞLE 12:48
  • İKİNDİ 16:31
  • AKŞAM 19:30
  • YATSI 20:52

KOSGEB, Kredi Garanti Fonu ve Türk Eximbank Destekleri Bilgilendirme Toplantısı

KOSGEB, Kredi Garanti Fonu ve Türk Eximbank Destekleri Bilgilendirme Toplantısı

KOSGEB, Kredi Garanti Fonu ve Türk Eximbank Destekleri Bilgilendirme Toplantısı

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Aksaray Valiliği, Aksaray Belediyesi ve Aksaray Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) işbirliğinde KOSGEB, Kredi Garanti Fonu ve Türk Eximbank Destekleri Bilgilendirme Toplantısı düzenlendi.

Aksaray Kültür Merkezinde düzenlenen toplantıya, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Cenap Aşcı, Aksaray Valisi Aykut Pekmez, Aksaray Milletvekili Mustafa Serdengeçti, Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı, KOSGEB Başkanı Recep Biçer, Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, Kredi Garanti Fonu Genel Müdürü İsmet Gergerli, banka temsilcileri protokol üyeleri, esnaflar ve işadamları katıldı.

Kredi desteklerinin anlatıldığı programda; KOSGEB, Kredi Garanti Fonu ve Türk Eximbank Destekleri anlatıldı. Desteklerden yararlanarak işyerlerini büyütmek isteyen veya kredi kullanmak isteyen esnaf ve işadamlarının karşılaştıkları sorunları dile getirerek bankalarda yaşadıkları kredi sıkıntılarını anlattılar.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Cenap Aşcı,  yaptığı konuşmasında Türkiye´nin büyüme hedefleri olduğunu söyledi.

Aşcı, esnafa yönelik sicil affı çıkardıklarını ve bunu da bankacıların görüşleri doğrultusunda gerçekleştirdiklerini vurgulayarak, şöyle konuştu: "Sicil affı çıkartılırken bunu kendiliğimizden yapmadık. Bankalar Birliğini çağırdık. Bütün bankalarla görüştük ve ´sicil affı çıkartacağız, nasıl bir sicil affı çıkarılırsa sizler bu doğrultuda kredi verirsiniz?´ diye görüşlerini sorduk. Bununla ilgili katılımcılardan bir sürü öneri geldi. Mecliste de onların önerisi doğrultusunda bu iş hayata geçti. Dolayısıyla Bankalar Birliğinin itiraz edeceği bir şey yok. Onlar nasıl istemişlerse kanun o şekilde çıkmıştır. Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız daha önce kendilerini uyardı. Bankaların sicil affıyla ilgili istedikleri kanun çıkmıştır. İsteyene bu kredileri o yüzden verecekler. Başka yolu yok. Vermezlerse Hükümet olarak tedbirler devreye girecek. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu dün itibarıyla banka müdürleriyle tekrar görüştü. Bu kredileri tekrar açacaklar." 

Türkiye´nin hedefinin ihracata dayalı büyüme olduğunu ifade eden Aşcı;  Bunun için Türkiye´nin üretmesi ve ürettiğini satması gerektiğini vurgulayarak: ?Eximbank´ın geçen yılki toplam kullandığı kredi hacmi 1 milyar liraydı. Hükümetimiz bunu şu anda minimum 3 milyar kullanılmak üzere yukarı çıkardı. Yüzde 300´lük bir artış mevcut. Demek ki; hükümet, elinden gelen bütün kaynakları bu alana aktarmaya çalışıyor. Bu anlamda Hükümet son dönemde reform nitelikte Taşınır Rehni Kanunu´nu getirdi. Şu anda hayvanlarınız, meyve veren ağaçlarınız, fabrikadaki torna tezgahınız bunların hepsini noter aracılığıyla sicile kaydettirerek ilgili yerlere tapu gibi verip kredi alabiliyorsunuz. Türkiye´de geçen ay itibarıyla 4,5 milyar rehin işlemi yapıldı. Bu da onun en az 10 katı kadar kredi demek anlamına geliyor." ifadelerini kullandı.

Vali Aykut Pekmez ise programda yaptığı konuşmasında toplantının esnafların sanayicilerin faydalanacağı veya faydalanmak istediği kredi ve hibeler konusunda bilgilendirilmesi amacı taşıdığını söyledi.

Kredi ve desteklerle ilgili ülke genelinde ve Aksaray da yaşanan aksaklıkların ve sıkıntıların olduğunu belirten Vali Pekmez; ?Bu gün bu konuda en yetkili kişiler bilgilendirme yapacak? dedi.

  Aksaray´ın son 15 yılda uygulanan teşvik ve hibelerle ekonomisi, tarım ve sanayisinde önemli mesafeler kat etmiş durumda olduğunu belirten Vali Pekmez: ?Bunu rakamsal olarak da görüyoruz. 15 yıl önceki ticari işletme sayımız ile şimdiki işletme sayılarımızda büyük fark var. OSB sanayimiz Cuma günü Maliye Bakanlığımız 500 hektarlık büyüme alanını bedelsiz olarak bize devir etmiş durumda. Bu alanı da yeni tahsisler için OSB´ye dahil edeceğiz. Demiryolu projesi hızlı bir şekilde yürüyor. Demiryolunun da yapılması ile beraber sanayimiz hızlı bir şeklide büyücektir. Aksaray ihracatı 10-15 yıl içinde 8 kat artmış, istihdamda büyük artış göstermiş. 2016 yılında yaşanan sıkıntılara rağmen alım gücünü arttırmıştır. Bu Aksaray ekonomisinin canlı olduğunu gösteriyor? dedi.

Konuşmaların ardından toplantı KOSGEB, Kredi Garanti Fonu ve Türk Eximbank tarafından sunulan destek programları hakkında sunum yapılarak esnaf ve iş adamlarının karşılaştıkları sorunları görüşüldü.



2 bini aşkın düzensiz göçmene İçişleri 'Kalkan'ı!
AK Parti MKYK toplantısı sona erdi
Yeşilay'dan gençlere kısa film yarışması
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kimse farklı heveslere kapılmasın
TBMM'de 23 Nisan 4 gün sürecek
Gündem olan 'Bombacı Mülayim' polis çıktı!
İletişim'den manipülatif ABD paylaşımlarına açıklama
Bursa’da özel çocuklara yönelik Mükemmeliyet Merkezi
Bakan Tekin 'Ay Yıldız Robotik Takımı' ağırladı
MEB'den 8 bin 406 işyerinin 'mesleki' sözleşmesine fesih!
LGS için örnek sorular yayımlandı
Anavatan'dan kurucu Genel Başkan'a anma
O hatta aktarmasız YHT seferleri 4 Mayıs'ta başlıyor
'Ulusal Vefa' bütçesi 2,8 milyar TL oldu
OSB’lerde yıllık kira artışları yüzde 102 seviyesinde gerçekleşti
Aksaray Nöbetçi Eczaneleri
  • BIST 100

    9531,14%-0,18
  • DOLAR

    32,51% 0,18
  • EURO

    34,62% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2497,98% 0,48
  • Ç. ALTIN

    4201,71% 1,16
  • Perşembe 25.6 ° / 13.2 ° Güneşli
  • Cuma 23.5 ° / 9.6 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.7 ° / 10.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı