Aksaray

19.04.2024

  • İMSAK 04:27
  • GÜNEŞ 05:55
  • ÖĞLE 12:48
  • İKİNDİ 16:31
  • AKŞAM 19:31
  • YATSI 20:53

Koşar Soma’nın Birinci Yıldönümünü hatırlattı

Koşar Soma’nın Birinci Yıldönümünü hatırlattı

Koşar Soma’nın Birinci Yıldönümünü hatırlattı

CHP Aksaray İl Başkanı Doğan Koşar Soma ile ilgili yaptığı basın açıklamasında şunları söyledi “Değerli arkadaşlarım, değerli basın mensupları, değerli hemşerilerim. 301 canımızı yitirdiğimiz Soma katliamının birinci yıldönümündeyiz. Onların acılarını içimizde yaşamazsak, onları hatırlayıp, benzer olayları önleme konusunda kamuoyu yaratmazsak biz millet olamayız. Soma Fıtrat değildir. Ülkemizin önlenebilir trajedisi ve yaşadığımız en büyük işçi katliamıdır. Aksaray’lılar bundan sonra böylesine hepimizin içini yakan olaylar yaşanmasın diyorsa önce dönüp yetkililere ve işverene şunları haykırmalıdır. Şu üretim baskısını kaldırın. İnsan canı her şeyin üstündedir. Oy alacağız diye insan canına rağmen üretim yaptırmayın. Ben insan canına rağmen senden kömür istemiyorum. Halatı Kopan Japon mühendis istifa ediyor. Bu olayın sorumlusu olan bakanlar, bürokratlar hemen istifa etsin ki sizden sonra gelenler, daha çok dikkat etsinler. Eğitim için, teknoloji için denetim için ne gerekiyorsa onu yapın. Bu konuda harcamadan kaçınmayın, çünkü insan canı her şeyi üstündedir. Sen eğitimi, teknolojiyi, denetimi önemsemedin. Bu facianın yaşanmasını sağladın. Sana oy vermiyorum. Bir milyon ton kömür üretimi başına ABD’de 0.02 işçi, Çin’de1.2 işçi, Türkiye’de 7.2 işçi ölüyor. Bunun nedeni nedir? Ben artık oyumu verirken buna dikkat edeceğim. Taşeron sistemini kaldırın, sendikaların önünü açın ki, ihmaller sonucu ölen işçilerin hakları savunulsun. Soma’da öğrendiğimiz kadarı ile  yaşam odası yoktu, iş güvenliği yoktu; rödövans, dayıbaşı, taşeron ve aşırı çalıştırma vardı. Taşeron şirket Soma Holding, asıl işveren AKP ve sarı sendika Türk İş Maden İş ittifakıyla bir ölüm ve sefalet düzeni kurulmuştu. Hayati önemde olan gaz ve sıcaklık sensörlerinin çalışmadığı dava sürecinde ortaya çıktı. Tutulması gereken defterler tutulmamış, madenleri denetlemesi gerekenler madenin kapısını dahi görmemişti. Bunların yapılmasını istemiyoruz. Benim de Aksaray milletvekili Ali Rıza Alaboyun’a bir çift lafım var. Sayın Ali Rıza Alaboyun, Aksaray’lıların tanınmamak, gibi hangi Aksaray’ın sorulması gibi sıkıntıları var. Hazır Soma komisyonunun başkanlığı görevi size verilmişti. Teknolojik eksiklikler konusunda gösterdiğiniz hassasiyeti, siyasal sorumluluk konusunda gösterseydiniz de şöyle bir haykırsaydınız. “Eeey çalışma bakanı, eeey enerji bakanı, siz eeey bürokratları, siz benim partimin bakanları ve atadığımız bürokratlarsınız. Ancak 301 canımızın toprağın altında kaybolmasında sorumluluğunuz var. Denetim yapmadınız, teknolojiyi önemsemediniz, eğitim yapmadınız, katliamı önleyemediniz toptan istifa etmelisiniz ve yargılanmaslısınız. Aksaray sizi tüm tarihi boyunca hatırlaryacaktı. Aksaray’ın bundan büyük reklamını yapamazdınız. Ama şimdi 8 hazirandan sonra sizi hiç kimse hatırlamayacak. İnsan canı her şeyin üstündedir. İnsan canına rağmen kömür çıkaralım oy alalım hastalığını bitirmeli, denetimi, teknolojiyi, eğitimi yerleştirmeliyiz.

  • NASIL İSTANBUL DEFPREMİ KAÇINILMAZSA YENİ SOMA’LAR KAÇINILMAZDIR
  • SOMA’DAN DERS ALSAYDIK ERMENEK OLMAZDI
  • SOMADA İŞÇİ YAKINLARINA VERİLEN SÖZLER KISMEN TUTULDU. MADEN İŞÇİLERİNE VERİLEN SÖZLER KISMEN TUTULDU. ANCAK İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ SORUNU DEVAM EDİYOR.
  • MADENLER DEVLETLEŞTİRİLMELİ, MADEN OCAĞININ YANINA İŞÇİ, TEKNİSYEN, MÜHENDİS OKULLARI AÇILMALI, İŞÇİLER, TEKNİSYENLER, MÜHENDİSLER İŞİN İÇİNDE İŞİ ÖĞRENMELİDİRLER.


İçişleri Bakanlığı, Mardin ve Diyarbakır'la ilgili müfettiş görevlendirdi!
MEB'de 'görevde yükselme' atama sonuçları açıklandı
Erdoğan, Romanyalı mevkidaşıyla görüştü
Cumhurbaşkanı'nın sesi ile 'oltalama' girişimine dikkat!
MHP heyetinden Başkan Er’e ziyaret
Hentbol erkeklerde Mihalıççık şampiyon
Turistik ilk sefere uğurlandı
Türkiye havacılıkta dünyanın transit merkezi oldu
9. İyilik Gemisi Mısır’a ulaştı
Bakan Koca'dan MHRS sorunlarına kalıcı çözüm mesajı
Merkez'in rezervleri yükseldi
MEB'de 'Şehrengiz' çalıştayı
BİLSEM'lerde bireysel uygulama dönemi
Bakan Işıkhan kolaylığı duyurdu
Dışişleri'nden İsrail-İran gerilimi açıklaması
Aksaray Nöbetçi Eczaneleri
  • BIST 100

    9655,67%1,38
  • DOLAR

    32,59% 0,35
  • EURO

    34,85% 0,37
  • GRAM ALTIN

    2490,11% 0,24
  • Ç. ALTIN

    4182,30% 0,25
  • Cuma 23.5 ° / 9.6 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.7 ° / 10.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 19.6 ° / 6.5 ° Güneşli