Aksaray

19.03.2024

  • İMSAK 05:20
  • GÜNEŞ 06:42
  • ÖĞLE 12:57
  • İKİNDİ 16:21
  • AKŞAM 19:02
  • YATSI 20:18

Korkmaz; Astım, Doğru Tanı Ve Tedavi İle Çözümü Olan Bir Hastalıktır

Korkmaz;  Astım, Doğru Tanı Ve Tedavi İle Çözümü Olan Bir Hastalıktır

Korkmaz; Astım, Doğru Tanı Ve Tedavi İle Çözümü Olan Bir Hastalıktır

Aksaray Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Tıbbi Hizmetler Başkanı ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Korkmaz, ?Dünya Astım Günü? nedeniyle bireysel ve toplumsal farkındalık oluşturmak amacı ile bir basın açıklaması yaptı.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından, her yılın Mayıs ayının ilk Salı günü Dünya Astım Günü olarak kabul edildiğini söyleyen Ahmet Korkmaz; ?2 Mayıs Salı gününün Dünya Astım Günü olarak kutlanmaktadır. Astım gününün amacı; toplumun astım hastalığı ve bu hastalığın sebepleri ve sonuçları hakkında bilgi sahibi olmasının sağlanmasıdır. Bir başka ifade ile astım konusunda bireysel ve toplumsal farkındalık oluşturulması amaçlanmaktadır? dedi.

Uzman Dr. Korkmaz; ?Astım gibi kronik hava yolları hastalıkları, tüm dünyada ve ülkemizde milyonlarca insanı etkilemektedir. Astım tekrarlayan nefes darlığı, hırıltı, göğüste baskı hissi ve öksürük yakınmaları ile kendini gösteren kronik bir solunum yolu hastalığıdır. Astım belirtilerinin kişiden kişiye ve aynı kişide zamanla değişebilir. Geceleri ve sabahın erken saatlerinde genellikle artar. Astım tüm dünyada her etnik ve yaş grubundan, farklı sosyo ekonomik yapıda 300 milyon kadar insanı etkilemektedir? dedi.

ASTIM NEDİR?

Solunum yollarının mikrobik olmayan iltihaplanma nedeniyle daralmasına ?astım? denir. Bu daralma, solunum yolları daralmasındaki kasların kasılmasına, mukozanın şişmesine ve buradaki salgının artmasına bağlıdır.

ASTIM, DOĞRU TANI VE TEDAVİ İLE ÇÖZÜMÜ OLAN BİR HASTALIKTIR

Aksaray Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Tıbbi Hizmetler Başkanı ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Korkmaz; ?Astım, doğru tanı ve tedavi ile çözümü olan bir hastalık olmasına rağmen yetersiz takip nedeniyle yeterince kontrol altına alınamamaktadır? dedi.

Uzman Dr. Korkmaz; Astım, dış ortamda bulunan çeşitli alerjenler, sigara dumanı, soğuk havaya maruz kalma gibi tetikleyici faktörlere karşı, havayollarının (bronşların) daralması ile ortaya çıkan ve ataklarla seyreden kronik bir akciğer hastalığıdır. Ataklar dışında çoğu kez hiçbir yakınması olmayan hastalarda atak sırasında nefes darlığı, öksürük, hırıltılı solunum, göğüste sıkışıklık hissi gibi belirtiler görülür. Bu belirtilerin şiddeti hastadan hastaya değişiklik gösterebilir. Ataklar genellikle gece sabaha karşı ortaya çıkar, hasta tedavi gördüğünde geriler. Tedavi görmemiş veya düzensiz tedavi olan hastalarda, zamanla atak sıklığı ve şiddeti artar; hastalık uzun vadede akciğer işlevlerinin kaybına da sebep olabilir? dedi.

ASTIM ÇOCUKLARDA DAHA YAYGIN

Astım hastalığının ülkemizde özellikle çocuklarda yaygın olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Korkmaz; ? Ülkemizde ise yaklaşık her 12-13 erişkinden biri iken bu oran çocuklarda daha yaygındır. Ülkemizde 7-8 çocuktan biri astım hastası olarak karşımıza çıkmaktadır? dedi.
Aksaray Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Tıbbi Hizmetler Başkanı ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Korkmaz, astımı tetikleyen etmenler, tedavi yöntemi ve astım hakkında bilinmesi gereken hususları da şu şekilde sıraladı.

 

RİSK FAKTÖRLERİ VE ASTIMI TETİKLEYEN ETMENLER

Astım için risk faktörleri genetik ve çevresel faktörler olmak üzere iki gruba ayrılmaktadır:
Genetik faktörler: alerji varlığı, atopi, bronş hiperreaktivitesi, cinsiyet ve obezite,
Çevresel faktörler: alerjenlere, toz ve kimyasal maddelere maruziyet,

  • Sigara dumanına ve hava kirliliğine maruziyet;
  • Viral üst solunum yolu enfeksiyonları, bazı ilaçlar, gastroözefageal reflu,
  • Ev tozu akarları, evcil hayvanlar (kedi, köpek), hamamböceği,
  • Küf mantarları ve polenler astım için tetikleyici olabilir
  • Bebeklikte yoğun ev tozu akarlarına maruz kalma önemli bir tetikleyici olabilir,
  • Sigara dumanına maruz kalma son derece önemli bir risk faktörüdür. Gebelik döneminde sigara içen annelerin çocuklarında astımın daha sık görüldüğü saptanmıştır.
  • Parfüm, deterjan, yemek kokuları gibi uyaranlar

ASTIM KALITSAL MIDIR?

Evet, ailesinde astım bulunanlarda, saman nezlesi yada egzama olanlarda daha sık görülür. Ancak astım ailede böyle bir hikaye yokken de ortaya çıkabilir.

ASTIMI BAŞLATAN ETKENLERDEN NASIL KAÇINILABİLİR?

Astımı başlatan etkenler tespit edildiğinde bunlardan kaçınmak için alınacak önlemler, yakınmaları ve ilaç gereksinimini azaltabilir. Özellikle ev Tozu alerjisi olanlarda yatak odası temizliği önemlidir. Yatak takımlarının her hafta değiştirilerek, makinada yıkanması, yatak odasındaki halının kaldırılması, odanın havalandırılması, akar öldürücü ilaçların kullanılması yakınmaları azaltacaktır.

Sigara dumanına maruz kalmak (içici olmadan da), kalıtsal olarak astıma eğimli olan birimde astıma neden olabilir veya mevcut astımı daha da arttırabilir. Astımlı çocuk sahibi olma riskini arttırdığından hamilelik sırasında sigaradan kaçınılmalıdır.

 ASTIM NASIL TEDAVİ EDİLİR?

 Astımı tedavi etmekte kullanılan  ilaçlar üç ayrı grupta  toplanabilir.

1. Rahatlatıcılar : Astım belirtilerinin hemen  giderilmesi  sağlanır

2. Önleyiciler : Solunum  yollarındaki  duyarlılığı  ortadan kaldıran, uzun  süreli kullanımda  hastalığı  tedavi eden ilaçlar

3. Kurtarıcı  ya da Acil  ilaçlar: Kötüye  giden astım tedavisinde ya da bir nöbet  sırasında belirtileri acilen  kontrol altına almak için kullanılan ilaçlar

                HASTA YA DA EBEVEYN OLARAK SİZİN SORUMLULUKLARINIZ ;

-İlaçları reçetede yazıldığı gibi düzenli alınız. Astımlı çocukların aileleri  için bu,  ilacın alınmasını  denetleme  ve doğru alınmasını sağlama anlamına  gelir,

-Sigara  dumanı dahil başlatıcı etkenlerden korunma,



Bakan Şimşek'in faiz talimatı iddialarına açıklama
Bakan Göktaş: 5 milyona yakın hane sosyal yardımlardan yararlandı
140 bin yaşlı evde bakılıyor
Hudutlardan geçit yok!
DİM: "İnternet ilanları için daha adil bir sistem olabilir"
LGS başvuruları başladı
Edirne'de yerel kalkınmaya destek
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 18 Mart mesajı
Bakan Özhaseki: TOKİ ile yeni evler yapmaya devam edeceğiz
Depremzede aile hekimlerine zulüm iddiası!
Konut Fiyat Endeksi arttı
BUTEXCOMP Ankara ve İstanbul’da tanıtıldı
4 ilde 3 ayrı organize suç örgütü çökertildi
İllerde bugün hava durumu nasıl olacak?
Mobil Market'te ucuz ete hücum ettiler
Aksaray Nöbetçi Eczaneleri
  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,18
  • EURO

    35,15% -0,07
  • GRAM ALTIN

    2246,37% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00
  • Salı 12.6 ° / 4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 14 ° / 4.8 ° false
  • Perşembe 10.2 ° / 2.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı