Aksaray

28.03.2024

  • İMSAK 05:05
  • GÜNEŞ 06:28
  • ÖĞLE 12:54
  • İKİNDİ 16:25
  • AKŞAM 19:10
  • YATSI 20:27

Kaya; Şeker hastalığı önlenebilir bir rahatsızlıktır

Kaya; Şeker hastalığı önlenebilir bir rahatsızlıktır

Kaya; Şeker hastalığı önlenebilir bir rahatsızlıktır

 

Aksaray Devlet Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Uzmanı Dr. Cafer Kaya, Kentsel yaşam tarzı, obezite ve alkolün şeker hastası sayısını artırdığını açıkladı.

Dr. Cafer Kaya; ?Halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen (Diabates Mellitus) rahatsızlığı erken teşhisi halinde önlenebilir bir rahatsızlıktır. Dünya üzerinde 382 milyon insan diyabet/şeker hastasıdır. Ülkemizde ise bu rakam 8 milyondur. Şeker hastalığı; pankreas organımızda çeşitli nedenlerle gelişen hasar sonrası salgılanan insülin miktarının ciddi şekilde düşmesi yada insülinin yapılaş bozukluğu sonucu kan şekerinin yükselmesidir. Kontrolsüz diabet zamanla kalp damar sistemi, göz, böbrek ve sinir sisteminde ciddi hasarlar yaratır. Erken yaşta kalp krizi, körlük, böbrek yetmezliği ve diyalize girme, extrem kayıplar ve cinsel bozukluklara yol açar, tüm vücudu sinsice kemirir? dedi.

Endokrinoloji ve Metabolizma Uzmanı Kaya; Diabetin iki tip olduğunu ifade ederek, açıklamasına şöyle devam etti.

?Diabet başlıca 2 tiptir. Tip 1 insülin bağımlı diabet, tip 2 ise insüline bağımlı olmayan diyabettir. İnsüline bağımlı diabet genelde çocuklarda ve gençlerde, insüline bağımlı olmayan diabette genelde erişkin ve yaşlılarda görülür. Tip 1 olarak adlandırdığımız diabet, insülin iğneleri dışında tabletlerle tedavi edilemez. Kan şekeri daha dengesiz ve erken yaşlarda komplikasyon gelişir. Genelde erişkin ve yaşlılarda görülen tip 2 diabet ise şeker hapları ile kontrol altına alınabilir, alınamadığı durumlarda ise insülin kullanır? dedi.

Obezite, ailesel yatkınlık, hareketsiz yaşam, alkol alımı ve gebelikte diabet gelişimi gibi durumlardan hastanemize başvuran hastalara şeker yükleme testi yapıyoruz diyen Endokrinoloji ve Metabolizma Uzmanı Kaya; ?Yaptığımız bu testler sonucu gizli şeker denilen prediyabet safhasında yakaladığımız hastalara diyet ve egzersiz öneriyoruz. Bazı hastalarımıza ise önleyici ilaç veriyoruz. Erken safhada teşhisler sonucu %58 oranında azalma görülmektedir?

Belirtileri taşıyan veya risk grubunda bulunan hastaların mutlaka endokrinoloji ve dahiliye polikliniğine başvurarak şeker yüklemesi yaptırmalarını öneren Dr. Kaya; ?Diabet (Şeker) Hastalığı önlenebilir bir rahatsızlıktır. Halkımızda gördüğümüz en önemli sorun ise bilinçsizliktir. Halkımızın %45´i şeker hastası olduğunun farkında değil, ilaçları yanlış ve düzensiz kullanması ve doktor kontrollerin aksatması sonucu sık sık şeker yüksekliği nedeniyle Acil servislere başvurmaktadır. Biz  Aksaray Devlet Hastanesi olarak şeker hastalarında bilinçlendirmeyi arttırmak için yakından etkili ve tekrarlayan düzenli eğitimler veriyoruz. Katılan hastalarımızın tümü bu eğitimden memnun kalmaktadırlar. Biz eğitimin faydasını hastanemiz acil servislerine gelen şeker yüksekliği ile gelen hasta sayısında ki azalmada görüyoruz. Özetle Şeker Hastalığı; Özellikle erişkinlerde oluşması önlenebilen ve şeker hastası bireylerin doktor ve hemşire tarafından bilinçlendirme eğitimi sonrası doğru tedavi, düzenli kontrollerle baş edilebilir bir hastalıktır? dedi.

  

 



Karacabey'de gönülleri buluşturan iftar sofrası
Çay üreticilerine destek ödemeleri yapılıyor
Seçmenler nasıl oy kullanacak? Oy pusulaları kaç zarfa konulacak?
Bakan Şimşek'in iddia edilen söylemleri yalanlandı
Bitki koruma sektöründe KEP dönemi
İşgücü ortalama maliyeti 11 bin 602 TL
Narkoçelik-9'da 1,5 ton uyuşturucu yakalandı
Zeki Müren heykeli vefat ettiği yerde yükseldi!
Gümrük Muhafaza'dan 142 milyon TL'lik kaçakçılık
Seçim iptali halinde tarih belli oldu... YSK kararı Resmi Gazete'de yayımlandı
Ekonomik güven '100'ledi!
Kamu taşınmazlarında eğitim ve yurt faaliyetleri için 'üst hak' değişikliği
Ege Denizi'nde kuvvetli fırtına!
Hazine'den 'altın' kararı!
Hududu yine geçemediler!
Aksaray Nöbetçi Eczaneleri
  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,30% 0,16
  • EURO

    35,12% 0,04
  • GRAM ALTIN

    2273,59% -0,16
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,00
  • Perşembe 22 ° / 7.8 ° Güneşli
  • Perşembe 22 ° / 7.8 ° Güneşli
  • Perşembe 22 ° / 7.8 ° Güneşli