Aksaray

28.03.2024

  • İMSAK 05:05
  • GÜNEŞ 06:28
  • ÖĞLE 12:54
  • İKİNDİ 16:25
  • AKŞAM 19:10
  • YATSI 20:27

Kadına seçme ve seçilme hakkının verilmesinin 80. Yılı

Kadına seçme ve seçilme hakkının verilmesinin 80. Yılı

Aksaray Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazg?nın Eşi Hasibe Yazgı Hanımefendi ve Ak Parti Kadın Kolları Başkanı Ayşe Atar

Aksaray Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazg’nın Eşi Hasibe Yazgı Hanımefendi ve Ak Parti Kadın Kolları Başkanı Ayşe Atar, Kadına Seçme ve Seçilme Hakkının Verilmesinin 80. Yılı münasebetiyle düzenlemiş oldukları programda kadınlarla bir araya geldiler. 

            Kültürpark Düğün Salonu’nda gerçekleşen programa Milletvekili İlknur İnceöz, Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı’nın Eşi Hasibe Yazgı Hanımefendi, Ak Parti İl Başkanı Fatih Yıldırıcı’nın Eşi Sibel Yıldırıcı, Ak Parti Kadın Kolları Başkanı Ayşe Atar, bayan belediye meclis üyesi ve çok sayıda hanım davetli katıldı.  Programda bir konuşma yapan Aksaray Milletvekili İlknur İnceöz şunları söyledi:

“Yeni teşekkül eden kadın kolları başkanımız ve üyelerimize yürekten teşekkür ediyorum. Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde sizlerin nasıl cansiperane çalıştığınızı biliyorum. Hakikaten çok önemliydi; 10 Ağustos’ta milat olan bir günde yapmış olduğunuz çalışmalar. Adınız sanınız olmasa da gönüllü olarak yapılan o çalışmalarınız çok değerli idi. Çünkü bu partinin neresinde olursak olalım ismimizin bir yerde geçmesi değil, önemli olan bu ülkenin geleceğinde bir kilometre taşı olarak yaptığımız işlerdir. Ben bu anlamda sizlerin emeğini çok önemsiyorum. Evinizden, çoluğunuzdan, çocuğunuzdan ayırdığınız vakitle buralarda olmayı tercih etmek, siyaseten bu ülkenin geleceğine verdiğiniz katkı açısında çok önemli. Ben bu anlamda yeni oluşan kadın kolları başkanımızı ve üyelerini bir kez daha kutluyorum.”

 

            Diğer taraftan hükümet olarak kadına şiddete sıfır tolerans gösterildiğini kaydeden Milletvekili İnceöz, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Biz hükümet olarak şiddete sıfır tolerans diyen yani, şiddete şiddetle karşı çıkan bir iktidarız. Ve kadın konusunda yaptıklarımız samimi bir şekilde ortada. İktidarımız döneminde çok güzel işler yaptık. Bu güne kadar Cumhuriyet tarihinde kadınlarla ilgili yapılanlar bir tarafa, bizim on iki yılda yaptıklarımız bir yana. Diğer alanlarda olduğu gibi kadınlarımız, çocuklarımız ve aile konusunda yaptıklarımız da oldukça fazla. Siyasette olmanızdan dolayı hepinizi yürekten kutluyor, teşekkür ediyorum. 80. Yılını kutladığımız “Seçme ve Seçilme Hakkı”nı sonuna kadar kullanmanızı tavsiye ediyorum. Çünkü kadınlarımızın özellikle yerel yönetimlerde yer alması çok önemli.

 

            Bir erkek sokağın lambası yanıyor mu yanmıyor mu bilmez? Ama bir kadın çocuğunun akşam geç vakitte okuldan gelirken sokak lambasının yanıp yanmadığını bilir. Kadının kaldırımda yürürken topuklu ayakkabıyla yürünüp yürünmeyeceğinden, yoldaki çukurdan, nereye park yapılıp yapılmayacağından, erkekten daha da haberdardır. Onun için kadınlarımızın kadın kollarında aktif siyaset yapması, yerel yönetimlerde yer alması ve ülke yönetiminde söz sahibi olacak şekilde siyasetin karar mekanizmalarında bulunmasını çok önemsiyor ve destekliyoruz. Ben bu manada hepinizi kutluyorum, çalışmalarınızda başarılar diliyorum.”

                        Programda konuşma yapan ve “Türkiye’de kadınların genel seçimlere katılma hakkı ile milletvekili seçme ve seçilme hakkını elde etmesinin 80. Yıldönümünü kutlamanın gurur ve mutluluğunu yaşıyoruz” sözleriyle konuşmasına başlayan  Hasibe Yazgı Hanımefendi ise kadınlara seçme ve seçilme hakkının tanınmasının tarihsel boyutunu anlatarak “Türkiye’de kadınlarımız, 1930 yılında belediye seçimlerine, 1933’te muhtarlık seçimlerine katılma hakkı elde etmiş ve 5 Aralık 1934’de Anayasa ve Seçim Kanunu’nda yapılan yasa değişikliği ile kadınlarımıza, milletvekili seçme ve seçilme hakları tanınmıştır” dedi.

                        Ülkemizde her alanda olduğu gibi kadınlara verilen önemin geçmiş tarihlere uzandığını ve bu konuda yaptığı atılımlarla Avrupa’ya öncülük ettiğini aktaran Hasibe Yazgı Hanımefendi, konuşmasına şöyle devam etti:

“Türkiye’de kadınların karar mekanizmalarına ve siyasal hayata etkin katılımına yönelik yapılan bu yasal değişiklikler, birçok Avrupa ülkesinden önce gerçekleştirilmiştir. Türkiye’de 1934’te verilen seçme ve seçilme hakkı, Fransa ve İtalya’da 1946’da, İsviçre’de ise 1971’de tanınmıştır. Bugün Türkiye’de “Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı” tanınmasının 80. yıldönümünü kutluyoruz.

                        Türkiye’de son on üç yılda kadınların güçlenmesi amacıyla atılan güçlü, kararlı ve istikrarlı adımlar; cinsiyete dayalı uluslararası ve ulusal göstergelerin de hızla değişmesine sebep olmuştur. Kadın hakları alanında adeta ‘Sessiz Devrim’ yaşanmıştır. Kadın iyi bir anne, iyi bir eş, iyi bir arkadaş, merhamet timsali, şefkat abidesi ve hepsinden önemlisi Allah’ın en güzel şekilde yarattığı güzel, zarif, nazik bir kul ve insandır. Kadınlarımızın gerek ülke gerekse yerel siyasete katılımlarının artırılmasının, ülkenin kalkınması ve refahı için önemli olduğu konusunda, erkekler öncelikli olmak üzere toplumun her kesiminin bilinçlendirilmesi gerekmektedir. Dünyanın güzelleşmesi barış ve huzur ortamının oluşması için bir kadının merhametine ve şefkatine ihtiyaç vardır. Bunu da bu salondaki sizler sağlayacaksınız. Katılımlarınızdan dolayı hepinize teşekkür ediyorum”

                        Ak Parti Kadın Kolları Başkanı Ayşe Atar ise “Kadına Seçme ve Seçilme Hakkı Verilmesinin 80. yıl dönümünü kutlarım. İslam dininden önce kadınlar alıp satılan bir meta gibi görülüyordu. Bunun içinde Hatice validemiz gibi son derece nezih ticaretle uğraşan bayanlar da vardı. Asıl değerimizi İslam dininin kabulünden sonra yaşadık ve işin güzel tarafı 80 yıldır bizlere bu paye verilmesine rağmen, biz son 12 yılda bunu aktif olarak yaşadık. Belediye meclis üyelerimizle il genel meclisi üyelerimizle kadın kollarımızla milletvekillerimizle başbakanımızla kadınlarımızın yapamayacağı şey olmadığını ispatladık. Aslında bir ispata da ihtiyacımız yoktu. Çünkü Rabbim Ayeti Kerimelerde kadınlara verilen değeri belirtmiş. Ayrıca hadislerden de biliyoruz ki cennet annelerin ayakları altındadır. Kadının olduğu yerde; nezaket, zarafet, güven duygusu vardır. Şehit olacağını bile bile yavrularını kınalayıp savaşa gönderen annelerdir. Türk kadını tüm dünyaya bunu göstermiştir. İnşallah 80. Yılını kutladığımız bu önemli günde Rabbimin bize verdiği kuvvetle başarılara imza atacak hem yönetimde hem seçmede hem de seçilmede aktif roller üstleneceğimiz günler yaşayacağız. Bu duygu ve düşüncelerle hepinizin gününü kutluyor, teşriflerinizden dolayı teşekkür ediyorum” diyerek konuşmasını tamamladı. Program sonunda davetlilere slayt sunumu eşliğinde ikramlarda bulunuldu.

 

 

HABERİN VİDEO GÖRÜNTÜLEMEK İÇİN BURAYI TIKLAYINIZ 

 

 



Gümrük'ten yeni bir rekor yakalama daha! Tek seferde en yüksek eroin!
1 Nisan'da okullara seçim tatili!
Sultan Abdülhamid Han: Türkiye'nin Cumhur İttifakı vizyonuna ihtiyacı var
Tokatlı hastalar tedavileri için başka illere gitmeyecek
Bakan Tekin'den Erzurum'a ziyaret
Karacabey'de gönülleri buluşturan iftar sofrası
Çay üreticilerine destek ödemeleri yapılıyor
Seçmenler nasıl oy kullanacak? Oy pusulaları kaç zarfa konulacak?
Bakan Şimşek'in iddia edilen söylemleri yalanlandı
Bitki koruma sektöründe KEP dönemi
İşgücü ortalama maliyeti 11 bin 602 TL
Narkoçelik-9'da 1,5 ton uyuşturucu yakalandı
Zeki Müren heykeli vefat ettiği yerde yükseldi!
Gümrük Muhafaza'dan 142 milyon TL'lik kaçakçılık
Seçim iptali halinde tarih belli oldu... YSK kararı Resmi Gazete'de yayımlandı
Aksaray Nöbetçi Eczaneleri
  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,30
  • EURO

    35,07% -0,06
  • GRAM ALTIN

    2307,09% 1,31
  • Ç. ALTIN

    3843,45% -0,29
  • Perşembe 22 ° / 7.8 ° Güneşli
  • Perşembe 22 ° / 7.8 ° Güneşli
  • Perşembe 22 ° / 7.8 ° Güneşli