Aksaray

24.04.2024

  • İMSAK 04:18
  • GÜNEŞ 05:49
  • ÖĞLE 12:47
  • İKİNDİ 16:32
  • AKŞAM 19:35
  • YATSI 21:00

İYİ Parti İl Başkanı Özhan Türemiş Binları Güçlendirin Dedi.

İYİ Parti İl Başkanı Özhan Türemiş Binları Güçlendirin Dedi.

Elazığ’ın Sivrice İlçesi’nde meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremin ardından Pazar günü öğlen saatlerinde bilanço açıklandı. 75 binanın tamamen yıkıldığı depremde 35 kişi yaşamını yitirdi. 45 vatandaş göçük altından sağ kurtarılırken bin 607 kişi ise yaralandı. Bölgede 645 binanın ağır hasarlı olması nedeniyle binalara girilemediği ifade edildi. İYİ Parti Aksaray İl Başkanı Jeoloji Mühendisi Özhan Türemiş deprem sonrası açıklanan bilançoyu değerlendirdi. Aksaray ile ilgili çekincelerini dile getiren Türemiş, Deprem Yönetmeliği’ne uygun bina üretimlerine dikkat edilmesi konusunda uyardı.
Jeoloji mühendisi olması nedeniyle konuya bilimsel açıdan yaklaşan Türemiş, depremde can kayıplarının binalar nedeniyle gerçekleştiğine dikkat çekerek Aksaray’da Deprem Yönetmeliği öncesi üretilen binaların gözden geçirilerek eksiklerin tamamlanması gerektiğini, ihtiyaç duyan binaların güçlendirmelerinin bir an önce yapılması gerektiğini söyledi. 
“RİSK 5. SEVİYEDEN 2. SEVİYEYE YÜKSELDİ”
Aksaray’ın Tuz Gölü Fay Zonu üzerinde olması ve son yapılan araştırmalarda deprem riski bakımından 5. Seviyedeyken, 2. Seviye riskli bölge olarak ilan edilmesi nedeniyle bir an önce hazırlıkların tamamlanması gerektiğini ifade eden Türemiş “Tuz Gölü Fay Zonu bin yıla yakın süredir deprem üretmemiş riskli faylardan bir tanesi.  Yaklaşık 200 Km’lik bir uzunluğa sahip ve kırılması halinde 6 ve üzeri deprem üretme riski yüksek. Aksaray’ın zemini ise deprem açısından risk teşkil eden bir zemin. Bu nedenle üzerinde üretilen tüm binaların deprem riskine karşı önlem alınmış bir şekilde yapılması gerekiyor” dedi.
ZEMİN ETÜDÜ VE DEPREM YÖNETMELİĞİ UYARISI
Türkiye’nin yüzde 99’unun deprem riski ile yaşamayı öğrenmesi gerektiğini ifade eden Başkan Türemiş “İlimizde Deprem Yönetmeliği öncesi üretilen binalar gözden geçirilerek gerekli güçlendirmeler yapılmalı. Binalar zemin etüdleri yapılarak üretilmeli ve Deprem Yönetmeliği’ne uygun projeler hayata geçirilmeli. Depremle yaşamayı öğreneceğiz. Jeolojide bir kural vardır “Geçmiş geleceğin aynasıdır.”
Bu da geçmişte bir yerde deprem, sel  ya da herhangi bir afet olmuşsa gelecekte de olacaktır anlamına gelir. Tuz Gölü Fay Zonu üzerinde yapılan çalışmalarda yaklaşık bin yıl önce bu Fay Zonu’nun 6’nın üzerinde deprem ürettiği gözlemlenmiştir.
Bu Fay Zonu aktif ve enerjisini uzun süredir boşaltmadı. Maden Tetkik Arama (MTA)’nın yaptığı çalışma neticesinde açıkladığı Diri Fay Haritası’nda Aksaray’ımız risk alanı olarak 5. Dereceden, 2. Derecede Deprem Bölgesi’ne yükseltilmiştir. Hepimiz üzerimize düşen görevi yerine getirerek felaket yaşanmadan önlemimizi almalı ve can kaybının önüne geçmeliyiz” ifadelerini kullandı.



İYİ Parti'de bir istifa daha
Bakanlık 'Hizmete Özel' açıkladı... Kamuda giyim yardımları kesilmedi!
Bakan Güler, TRT Çocuk Korosu ile buluştu
Hentbol Kadınlar Süper Ligi’nde 21. Hafta sonuçları
Dünya çocukları Beştepe'de
Anayasa Mahkemesi'nden Cumhurbaşkanı'na ziyaret
Bakan Tekin koltuğunu 11 yaşındaki Irmak'a devretti
Erdoğan'dan tasarruf mesajı... İhtiyaç dışı harcamalar kesilecek
Milli Eğitim'den 23 Nisan'a özel gazete
İnegöl’de 23 Nisan coşkusu
MSB: 19 terörist etkisiz!
Turistik Diyarbakır Ekspresi’nden Kayseri’de “Turizm” molası
PTT'den 23 Nisan'a özel pul
Ankaralılar İzmir'i yaşayacak
Midas Vadisi'ne turist akacak
Aksaray Nöbetçi Eczaneleri
  • BIST 100

    9645,02%-0,5
  • DOLAR

    32,53% 0,02
  • EURO

    34,87% 0,12
  • GRAM ALTIN

    2429,27% -0,02
  • Ç. ALTIN

    4017,93% 0,00
  • Çarşamba 30.7 ° / 17.4 ° false
  • Perşembe 29.8 ° / 17.8 ° false
  • Cuma 28 ° / 16.5 ° false