Aksaray

25.04.2024

  • İMSAK 04:17
  • GÜNEŞ 05:47
  • ÖĞLE 12:47
  • İKİNDİ 16:32
  • AKŞAM 19:36
  • YATSI 21:01

Hedef KOP Bölgesini Yeni Marmara Haline Getirmek

Hedef KOP Bölgesini Yeni Marmara Haline Getirmek

Hedef KOP Bölgesini Yeni Marmara Haline Getirmek

 

Aksaray Üniversitesi´nin (ASÜ) ev sahipliğini yaptığı ?Uluslararası 3´üncü KOP Bölgesel Kalkınma Sempozyumu?nda konuşan ASÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin Aksaray, Konya, Karaman ve Niğde´nin son derece güzel bir coğrafyaya sahip olduğunu, sempozyumun illerin ortak sorunlarının çözümüne katkı sağlayacağını söyledi. Sempozyum açılış töreninde yapılan konuşmalarda, KOP Bölgesi´nin ekonomi, sanayi, kültür, sanat, turizm gibi pek çok konuda önemli potansiyelleri bünyesinde barındırdığı ve bölgeyi ?Yani Marmara? haline getirmek için çeşitli çalışmalar ve projeler üretildiği vurgulandı.

 

- Bölgesel Kalkınma Son Derece Önemli Bir Kavram -

 

?Uluslararası 3´üncü KOP Bölgesel Kalkınma Sempozyumu? başladı. ASÜ Konferans Salonu´nda düzenlenen açılış töreninde ilk konuşmayı ASÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin yaptı. Ulus ölçeğindeki bölgenin ?ülkeden küçük, şehirlerden büyük yerler? olarak, dünya ölçeğindeki bölgenin ise ?kıtalardan daha büyük, dünyadan küçük yerler? olarak tariflendirildiğini kaydeden Şahin, ?KOP Bölgesi dendiğinde, dört şehirden oluşan bir bölgeyi ifade ediyoruz? dedi. Kalkınmış bölgelerin tanımından da söz eden ASÜ Rektörü, ?Hayatta en çok istediğimiz ve en az istediğimiz şeyleri sıraladığımızda, bir insanın en çok istediği şeylerin olduğu yerler kalkınmış yerlerdir. Daha fazla eğitim, daha fazla sağlık, daha fazla kütüphane, daha temiz çevre, daha uzun yaşamak, daha fazla sosyal imkân, daha kaliteli yollar, daha güvenli yaşam? Tüm bunların olduğu yerler kalkınmış bölgelerdir. Tersi olan yerler ise az gelişmiş veya gelişmemiş yerlerdir? dedi. Bölgesel kalkınmanın son derece önemli bir kavram olduğunu söyleyen ve bu hususun çokça tartışıldığından bahseden Prof. Şahin, ?İki tabiat var ve bunlar eşit olmadığı sürece -ki; hiçbir zaman eşit olmayacak- bölgesel kalkınma tartışmalarını biz her zaman yapacağız. İnsanın tabiatı ile coğrafyanın tabiat var ve bunlar eşitsizdir? dedi. KOP Bölgesi´nin son derece güzel bir coğrafyaya sahip olduğunu ve buralarda çeşitli yatırımlar yapmanın, coğrafi şartların ağır olduğu bölgelere kıyasla son derece mümkün göründüğünü belirten ASÜ Rektörü, ?Bu sempozyum neler yapabileceğimiz konusunda bizlere fikir verecek. Bu etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum? dedi.

 

- Bölgeyi ?Kapalı Havza? Durumundan Kurtarmak İstiyoruz -

 

Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı İhsan Bostancı ise, KOP Bölgesi´nin çok eski tarihlerden bu yana önemli bir merkez olduğunu, özellikle Selçuklular döneminde bölgenin siyaset, ekonomi, eğitim, kültür ve sanat gibi geniş bir alanda altın çağını yaşadığını ifade etti. ?Tarihimizde bu dönem kadar, evrensel seviyede üretim yapabildiğimiz bir başka dönem yoktur? diyen Bostancı, ?Zaman içinde bu coğrafya ilim ve irfan yuvası niteliklerini kaybederek bir tarım bölgesine dönüşmüş ve yaşanan kuraklıklarla mücadele etmek durumunda kalan bir bölge olmuştur. Zaman içerisinde, bölgenin, pek çok potansiyeline rağmen, fırsatlardan yeterince faydalanamadığını belirten Bostancı, ?Bu noktada, KOP İdaresi Başkanlığı olarak misyonumuz; diğer paydaşlarımızla işbirliği içerisinde Konya Kapalı Havzası´nı, her alanda ?kapalı bir havza? durumundan kurtararak, bölgemizi ?Yeni Marmara? haline getirmektir? dedi. Daha sonra kürsüye gelen Aksaray Valisi Şeref Ataklı, Aksaray hakkında genel bilgiler verdi. Aksaray´ın 8 bin yıla kadar uzanan bir tarihe sahip olduğunu ve pek çok medeniyetin beşiği konumunda bulunduğunu kaydeden Vali Ataklı, ?Şehrimiz günümüzde de tüm yönleri birbirine bağlayan önemli bir kavşak görevini üstlenmektedir. Bu özelliği ile Aksaray bir cazibe merkezidir ve önemli yatırımlar almıştır. Şehirde 482 sanayi tesisinde binlerce kişi istihdam ediliyor. Yatırımlar arttıkça istihdam sayısı da artacaktır. Gelişen sanayinin yanında Aksaray, bir tarım ve hayvancılık şehridir? dedi.

 

Yapılan açılış konuşmalarının ardından, sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçenlere plaket takdim edildi. Etkinliğe KOP Bölgesi Üniversitelerinin Rektörleri, Kamu Kurumlarının Müdürleri, Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. 

 



Arı ürünlerine ilişkin önemli düzenleme
HSK 6 ilin bölge derecelerini belirledi
Trafikteki araç sayısı 29 milyonu aştı
Medeniyetler şehri Mardin’de 4 gündür sular akmıyor 
Bozdoğan-29'a 23 gözaltı!
Bakan Uraloğlu'ndan 'tasarruf' vurgusu
Carettalar’dan Baskan Seçer’e ziyaret
Şantiye gezileri yeniden başlıyor
Almanyalı mevkidaşına tarihi mektubun birebir basımını hediye etti
Albinolar İzmir'e çıkarma yaptı
Hentbol Erkekler'de normal sezon sona erdi
Yurtta bugün hava nasıl olacak?
Gözler Merkez'in faiz kararında
Meteoroloji uyardı; Tehlike geliyor, maske takın!
Almanya Cumhurbaşkanı Ankara'da
Aksaray Nöbetçi Eczaneleri
  • BIST 100

    9753,27%0,32
  • DOLAR

    32,56% 0,09
  • EURO

    34,97% 0,44
  • GRAM ALTIN

    2430,79% 0,33
  • Ç. ALTIN

    3994,55% 0,00
  • Perşembe 29.8 ° / 17.8 ° false
  • Cuma 28 ° / 16.5 ° false
  • Cumartesi 27 ° / 13.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı