Aksaray

23.04.2024

  • İMSAK 04:20
  • GÜNEŞ 05:50
  • ÖĞLE 12:47
  • İKİNDİ 16:32
  • AKŞAM 19:35
  • YATSI 20:58

Hayırlı Evlatlarımızla Aksaray´ı Sevenleri Anacağız

Hayırlı Evlatlarımızla Aksaray´ı Sevenleri Anacağız

Hayırlı Evlatlarımızla Aksaray´ı Sevenleri Anacağız

Bu gün öğle Namazında Somuncu Baba Camisinde bir araya gelerek yakın tarihimizde Aksaray´ımıza hizmet eden hayırlı evlatlarımızla, Aksaraylı olmadıkları halde ilimizdeki görevleri esnasında  verdikleri hizmetleriyle sevgilerini kanıtlayanların bir kısmını mezarları başında ,diğerleriniyse gıyaplarında yapılacak dualarla anacağız.

   Aksaray´ımızın Anadolu´nun Parlayan yıldızı olmasını hayırlı evlatlarımıza ve bizi sevenlere borçlu olduğumuzu belirten 1994´den gönümüze kadarki anma programlarını aralıksız olarak düzenleyen  Gazeteci-Yazar Ali Genç ?  Bu anma programını aralıksız olarak her yıl yapmamızın sebebi Ahde vefanın gereğini yerine getirmek ve bununlada ilimizin mutlu geleceğini oluşturacak olan siyasilerle tüm atanmış ve seçilmişlerle Meslek Odaları ve STK yetkililerini teşvik etmek istiyoruz.

   Bu maksadımıza ulaşmak için bugün öğle vakti Somunca Baba Camisinde kılacağımız Namazının ardından bir araya geleceklerimizle birlikte önce Aksaray´ımızın vilayet olmasını sağlayanlardan dönemin ANAP Grup Başkan vekili Raşit Daldal, vilayetlik mücadelesinin kıvılcımını birlikte yaktığımız ve kanun çıkıncaya kadarda bu mücadelemizi birlikte aralıksız olarak yürüttüğümüz,vilayet olmamızdan sonrada ihtiyacımız olan hizmetlerin alınması mücadelesini de ölümüne kadar birlikte verdiğimiz Gazeteci-Yazar  can kardeşim merhum Çapan Tekeli´yi.

     Köşe yazılarıyla geçmişimize ayna olan Gazeteci-Yazar merhum Mahir Südemen hocamızı,hayatını Aksaray´ımızın birinin bin olmasına adayan eğitimci ve İl Genel Meclisimizin ilk seçimle gelen başkanı olan İsmail Baysal ile yine kaçtığı Bulgaristan´dan Aksaray´a geldiği andan ömrünün sonuna kadar memleketimize maddi ve manevi sayısız hizmetler veren  Ömer Kaşif Nalbantoğlu´nu kabirleri başında.

   Aksaray´ı 300 yıl içtiği ırmak suyundan kurtarmasının yanında ilimize birçok hizmetleride veren Sultan Abdülhamit Hanın baş yaveri Ortaköylü Hacı Ali Paşa´yı.

     Aksaray´ımızın 1. İlçelik esaretinden kurtarılmasını sağlayan 40 Numaralı kanun teklifini veren BMM başkanı ve Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk´ü.

      1.İlçelik esaretinden kurtulmamızı sağlayan kanunun çıkartılmasını  sağlaması başta olmak üzere Aksaray şehri ve genelinde sayısız eserlerin oluşturulmasını sağlayan Vehbi  Çorakçı´yı, Mamasun Barajını yaptıran ve  Topakkaya beldemizi kurduran Medeni Berk.

    1 Nisan1964 tarihinde verdiği  Aksaray´ın il olması konusundaki kanun teklifiyle konuyu gündeme getiren, verilen teklifi Meclis Bütçe ve İç İşleri Komisyonlarında kabul edilen,fakat Adana milletvekili  Kemal Sabriibrahimoğlunun muhalefet şerhi nedeniyle kanunlaşmayan teklifi veren Oğuz Demir Tüzün.

   Aksaray´ımızın 2. İlçelikten kurtarılmasının baş mimarı Mehmet Altınsoy´la, 8. Cumhurbaşkanımız milletimizin Şehit başbakan Adnan Menderes´ten sonraki 2. Adamı olan Turgut Özal´ı

     Yeri doldurulamayan Mülkiyeli Kaymakam Yüksel Özden, görevi boyunca başta milli eğitim yatırımları olmak üzere o zamanki Aksaray ilçesine kazandırdığı hizmetleriyle Niğde´liler tarafından ?Aksaray´ın Valisi? olarak isimlendirilen Vali Ünal Özgödek ve yıllarca ilimiz genelinde ve Kütüphaneler ile Arşivlerde yaptığı çalışmayla elimizdeki en kapsamlı Aksaray Tarihini Yazan Tarihçi İbrahim Hakkı Konya´lıyı.

   Aksaray´ın 1. Vilayetliğinde Vehbi Çorakçı ile Atatürk´ü tanıştırıp vilayetliğimizin yolunun açılmasını sağlayan Doktor Adnan Adıvar ve eşi Halide Edip Adıvar ile vilayetlik kanunu görüşülürken yaptığı konuşmayla Aksaray´ın istikbali için Çakmak Tren istasyonuna demir yolu ile bağlanmasını isteyerek 2008 yılında bu konuda başlattığımız çalışmalarımıza ilham veren Soysallı İsmail Süphi´yi ise gıyaplarında  yapacağımız dualarla anacağız.

   Bu anma programına Başta Vali Aykut Pekmez ile Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı olmak üzere tüm atanmış ve seçilmişlerle Meslek Odaları ve STK temsilcileriyle birlikte gazetecileri de bekliyoruz.?dedi.(Belge, bilgi ve fotoğraflar Gazeteci-Yazar Ali Genç arşivi)

 

 

 



Milli Eğitim'den 23 Nisan'a özel gazete
İnegöl’de 23 Nisan coşkusu
MSB: 19 terörist etkisiz!
Turistik Diyarbakır Ekspresi’nden Kayseri’de “Turizm” molası
PTT'den 23 Nisan'a özel pul
Ankaralılar İzmir'i yaşayacak
Midas Vadisi'ne turist akacak
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 101. yılında 101 proje
Meclis Başkanı Kurtulmuş'tan 23 Nisan stantlarına ziyaret
DSP Keşan İlçe Başkanı Nalbantoğlu’ndan 23 Nisan açıklaması
Bir suç örgütü daha çökertildi! Mahzen-31'de 8 gözaltı
Yurtta bugün hava nasıl? Marmara'nın batısı yağışlı...
Türkiye 23 Nisan'ı coşkuyla kutluyor
'Kalkınma Yolu'na imzalar atıldı
Toplu ulaşımda 23 Nisan hediyesi
Aksaray Nöbetçi Eczaneleri
  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,58% 0,22
  • EURO

    34,84% 0,53
  • GRAM ALTIN

    2417,04% -0,63
  • Ç. ALTIN

    4073,33% 0,00
  • Salı 24.7 ° / 10.7 ° Güneşli
  • Çarşamba 30.7 ° / 17.4 ° false
  • Perşembe 29.8 ° / 17.8 ° false