Aksaray

03.05.2024

  • İMSAK 04:04
  • GÜNEŞ 05:38
  • ÖĞLE 12:46
  • İKİNDİ 16:34
  • AKŞAM 19:44
  • YATSI 21:11

Hareketsiz yaşam, hastalıklara davetiye çıkarıyor!

Hareketsiz yaşam, hastalıklara davetiye çıkarıyor!

Hareketsiz yaşam, hastalıklara davetiye çıkarıyor!

Acıbadem Ankara Hastanesi Fizik Tedavi Uzmanı Doç. Dr. Yeşim Çimen, 10 Mayıs “Sağlık İçin Hareket Günü” vesilesiyle, sağlığına önem veren herkese “her gün 30 dakika fiziksel aktivite” önerisinde bulundu. Doç. Dr. Çimen, egzersize vakit ayıramayan kişiler için de “Arabamızı uzağa park edip sabahları işe en az 15-20 dakika yürümek, iş yerine mümkünse bisikletle gitmek, asansör yerine merdiven kullanmak, ofis koltuğundan yarım saatte bir kalkıp etrafı dolaşmak da hareket etmemizi sağlar” dedi.

ANKARA İGFA- Dünya Sağlık Örgütü’nün tanımına göre fiziksel aktivite; iskelet kasları ile enerji sarf edilerek yapılan vücut hareketidir. Bu tanıma göre sağlığımız için boş vakitlerimizde yaptığımız egzersizlere ek olarak bir yerden başka yere gitmek için yapılan mecburi yürüyüş veya işin bir parçası olarak yapılan tüm hareketler de fiziksel aktiviteye girer. “2003 yılında, Dünya Sağlık Örgütü fiziksel aktivitenin önemine dikkat çekmek amacı ile 10 Mayıs tarihini ‘Sağlık İçin Hareket Günü’ ilan etmiştir. Amaç, hareketsiz yaşamdan kaynaklanan hastalık ve fonksiyon bozukluklarının önüne geçmektir” açıklamasında bulunan Acıbadem Ankara Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Yeşim Çimen “Hareketsiz yaşam tarzı çağımızın en önemli halk sağlığı sorunu haline gelmiştir” dedi. 

Dünya Sağlık Örgütü’nün raporuna göre hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerdeki insanların yüzde 60 ila 85'inin hareketsiz yaşam tarzı sürdüklerini aktaran Doç. Dr. Yeşim Çimen “Pandeminin de etkisiyle çocukların yüzde 70 kadarının fiziksel açıdan yeterince aktif olmadığı ve bu durumun da gelecekteki sağlık durumları üzerinde ciddi etkileri olacağı tahmin edilmektedir. Hareketsiz yaşam tarzı kardiyovasküler hastalıklarla direkt ilişkili olup diyabet ve obezite riskini iki katına çıkarır ve bağırsak kanseri, yüksek tansiyon, osteoporoz, lipid metabolizması bozuklukları, depresyon ve anksiyete risklerini artırır” ifadelerini kullandı. 

GÜNDE 15 DAKİKANIZI YÜRÜYÜŞE AYIRIN

Dünya Sağlık Örgütü’nün, sağlıklı yaşam için her gün 30 dakikalık orta düzeyde fiziksel aktivite, sigaranın bırakılması ve sağlıklı beslenmeyi önerdiğini ifade eden Yeşim Çimen “Bir fizik tedavi uzman hekimi olarak en az haftada 3 kez 45 dakika süre ile egzersiz önersem de iş yoğunluğuna bağlı olarak düzenli egzersize her dönem vakit bulamayabiliriz. Böyle durumlarda alışkanlıklarımızı gözden geçirmeliyiz. Hareket etmemizi engelleyen alışkanlıklarımızı bırakmaya çalışmalıyız. Örneğin arabamızı uzağa park edip sabahları işe en az 15-20 dakika yürümek, iş yerine mümkünse bisikletle gitmek, asansör yerine merdiven kullanmak, ofis koltuğundan yarım saatte bir kalkıp etrafı dolaşmak da hareketsizliği önleyerek sağlıklı yaşamamıza katkıda bulunacaktır” dedi. 



Genç girişimciler Yalova'da buluştu
Özel program uygulayan eğitim kurumlarına atama başvuruları alınıyor
Karadeniz'in sembolü 1 yaşında
Zafer Partili Bayır'dan Yunanistan teftişine sert yanıt
Bakan Şimşek: Enflasyon Mayıs'tan itibaren keskin düşecek
Dış ticaret verileri açıklandı... Nisan'da 19,2 milyar dolarlık ihracat yapıldı
1 Mayıs olaylarında gereği yapıldı! 29 gözaltı
77 ilde 156 'Siber'gözaltı!
İsrail ticareti tamamen durduruldu
Enflasyon rakamları açıklandı
Haftanın son günü hava nasıl olacak?
FETÖ'cülere İçişleri'nden 'Kıskaç'!
'Özel' görüşme sona erdi
Ulaşım altyapısını otonom araçlara uygun hale getiren ICA'ya ödül
MSB: Son bir haftada 43 terörist etkisiz
Aksaray Nöbetçi Eczaneleri
  • BIST 100

    10208,7%1,62
  • DOLAR

    32,38% 0,14
  • EURO

    34,78% 0,03
  • GRAM ALTIN

    2404,51% 0,33
  • Ç. ALTIN

    3877,87% 0,00
  • Cuma 20.2 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 16.5 ° / 10.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 8.8 ° / 6.3 ° Şiddetli yağmurlu