Aksaray

28.04.2024

  • İMSAK 04:12
  • GÜNEŞ 05:44
  • ÖĞLE 12:46
  • İKİNDİ 16:33
  • AKŞAM 19:39
  • YATSI 21:05

Halk sağlığı kapasitesni güçlendirecek iş birliği

Halk sağlığı kapasitesni güçlendirecek iş birliği

Halk sağlığı kapasitesni güçlendirecek iş birliği

DSÖ ile Ankara Üniversitesi, halk sağlığı kapasitesini güçlendirmeye yönelik iş birliği protokolü imzaladı

ANKARA (İGFA) - DSÖ Türkiye Temsilcisi Dr. Batyr Berdyklychev, Rektörlük Senato Salonu’ndaki imza töreninde, genomiksürveyans konusunda halk sağlığı eğitimini desteklemek amacıyla DSÖ ile Ankara Üniversitesi arasında önemli bir iş birliği protokolü imzalayacaklarını ifade etti.

Avrupa Birliği tarafından kapsamlı şekilde finanse edilen ‘COVID-19 ile Mücadelede Ulusal Kapasitenin Geliştirilmesi’ projesi aracılığıyla bu eğitimin gerçekleştirildiğini aktaran Berdyklychev, projenin ana hedeflerinden birinin Türkiye’nin halk sağlığı iş gücünü güçlendirmek ve güçlü genomiksürveyans için gerekli becerilerle donatmak olduğunu vurguladı.

Bunu başarmak adına Sağlık Bakanlığı ve Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Ofisi tarafından, yüksek tehdit oluşturan patojenlere yönelik genom dizilimi, biyoenformatik ve moleküler epidemiyolojiyi de kapsayan çok geniş ölçekli bir eğitim programı hazırlandığını belirten Berdyklychev, “Söz konusu eğitim programı yüksek kalite standartlarını sağlamak amacıyla Avrupa bölgesindeki uluslararası uzmanların katkılarıyla gerçekleştirildi. 2022-2023 döneminde önemli ilerlemeler kaydettik hep birlikte. 40’tan fazla ulusal referans laboratuvarı personeli 10 günlük yoğun bir ileri düzey programa tabi tutulurken, 150’den fazla kişi de 3 günlük temel bir eğitime katıldı. Bu başarılar sağlık çalışanlarımızın yeteneklerini artırdı. Kritik teknik alanlarda bu başarılar ortaya kondu” ifadelerini kullandı.

“İMZALANAN PROTOKOL ORTAK KARARLILIĞIN GÖSTERGESİ”

Halk sağlığında sürdürülebilirliğin çok önemli olduğunun altını çizen Berdyklychev, “Eğitim programının sürdürülebilirliğini oluşturmak ve bu becerilere sahip daha sürdürülebilir bir halk sağlığı camiası, portföyü oluşturmak için DSÖ, bu eğitim programını müfredatlarına entegre etmek amacıyla Türkiye’deki üniversitelerle iş birliği yapmakta. Vizyonumuz, üniversite personelinin söz konusu materyalleri kendi özel ihtiyaçlarına ve bağlamlarına göre uyarlaması. Bu önemli bir vizyon” diye konuştu.

DSÖ ile Ankara Üniversitesi arasındaki iş birliğinin önemli bir kilometre taşı olacağını da dile getiren Berdyklychev, söz konusu ortaklığın amacının, Türkiye’de halk sağlığı konusunda gelişen zorluklarla başa çıkmaya hazır, istikrarlı, vasıflı bir uzmanlık birikimi oluşturmak olduğunu vurguladı.

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar da sağlığın, önemi her zaman çok yakından hissedilen bir alan olduğunu vurguladı.

Pandemi, deprem, sel, felaket ve her türlü acil durumun aslında sağlığın ne kadar önemli olduğunu gösterdiğinin altını çizen Ünüvar, “Şüphesiz sağlık sadece acil durumlarla alakalı bir husus değil. Özellikle kronik hastalıklar hususu da insan yaşamının her geçen gün arttığı bir dönemde hep karşımıza çıkıyor. İnsan yaşamı arttıkça insanlar daha kaliteli bir yaşam beklentisi içerisine giriyorlar. İnsan yaşamı süresi arttıkça birtakım kronik hastalık yükleri de karşımıza sıklıkla çıkıyor” dedi.



İYİ Parti'nin yeni başkanı belli oldu
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan darbedilen öğretmene “geçmiş olsun” telefonu
Bakanı Yumaklı, Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsünü ziyaret etti
Başkan Hürriyet, ABB Başkanı Mansur Yavaş’ı ziyaret etti
Ankara – Sivas hızlı treni 1 yaşında
Kurumların beyan ve ödeme süreleri uzadı
Türkiye'nin yerli ilk ilaç adayı
Yeni müfredatla yeni yaklaşım!
Merkez'in rezervleri azalışta!
Gabar’da Timur’un Pençeleri tarihe tanıklık ediyor
Hudut Kartalları'ndan geçit yok!
Ticaret'ten 'Ürün Güvenliği Haftası'na özel yarışma
CHP mülakat haksızlığını TBMM'ye taşıdı
İnşaat faaliyetleri halen pozitif
Türkiye Kadınlar Basketbol Ligi'nde final heyecanı
Aksaray Nöbetçi Eczaneleri
  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazar 27.8 ° / 15.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 26.4 ° / 13.3 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Salı 22.7 ° / 13.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı