Aksaray

20.04.2024

  • İMSAK 04:25
  • GÜNEŞ 05:54
  • ÖĞLE 12:48
  • İKİNDİ 16:31
  • AKŞAM 19:32
  • YATSI 20:54

Ev Hanımları Çiniyle Geçimlerine Katkı Sağlıyor

Ev Hanımları Çiniyle Geçimlerine Katkı Sağlıyor

Ev Hanımları Çiniyle Geçimlerine Katkı Sağlıyor

Aksaray’ın Güzelyurt ilçesinde bir grup ev hanımı, boş vakitlerini televizyon başında kadın programları izlemek yerine, Güzelyurt Halk Eğitim Merkezi’nde yaptıkları çinilerle ev bütçelerine destek oluyor.
Güzelyurt Halk Eğitim Merkezi Çini İşlemeciliği Usta Öğreticisi Hacer Özkaya, kursa katılan 10 ev hanımının çini işletmeciliği öğrenerek geçimlerine katkı sağladıklarını belirtti. Orta yaş üzeri bayanlardan oluşan kursiyerlerin her gün 9 saat klasik çini eğitimi aldıklarını belirten Özkaya, "Çiniye, geleneksel Osmanlı motifleri ile başladık. Şimdi erken dönem Osmanlı evresindeyiz. İlerleyen zamanda Selçuklu motiflerine çalışacağız. Klasik çini eğitimi veriyoruz" şeklinde konuştu.
Özkaya, kursların 3 aylık periyotlarda devam ettiğini ifade ederek, "Bazen kursları uzatabiliyoruz. 5’inci yılımızı bitirmek üzereyiz. Yaklaşık 2 yıla yakın çalışıyoruz. Kurslarda başarılı kursiyerleri mezun ediyoruz. ’Git kendi atölyeni kur, kendi başının çaresine bak’ diyoruz" dedi.
Amaçlarının kursiyerlere mesleki eğitim vermek olduğunu aktaran Özkaya, şunları söyledi: "Buraya gelen ev hanımları ürettiklerinden para kazanıyor. Bu yüzden kurslarımızın süresi uzun oluyor. Güzelyurt, turistik mekan olduğu için buraya günü birlik turistler geliyor. El işi atölyemize uğruyorlar. Herkes mutlaka bir şey alıp gidiyor. Kursiyerlerimiz, kursa katılma için para ödemiyor. Kursiyerlerimizden ücret talep etmiyoruz. Her kursiyer, kendi malzemesini temin ediyor. Kendi ürettiği çiniyi satan ev hanımı, çinisinin parasını cebine koyup gidiyor. Böyle bir sirkülasyona dönüşüyor. Birinci amacımız ürün satmak değil, çini işlemeyi öğretebilmektir. Sonrasında isteyen kendisine atölye kurup mesleğini devam ettirebilir. Zaten satışlarımız çok iyi oluyor.”
Kursiyerlerden Fatma Gün (60) ise, yaklaşık iki yıl boyunca çini kursuna geldiğini ifade ederek, "Hocamız sağolsun bizimle ilgilenip çiniciliği gösteriyor. Çok mutlu oluyoruz. Bize hem moral oluyor hem de 5-10 kuruş kazanıyoruz. Kazandıklarımızla evimize destek oluyoruz. Bu yaşta böyle işlerle ilgilenmek çok güzel" dedi.
Kurslara büyük bir zevkle katıldığını dile getiren kursiyer Jale Demircioğlu (48) da, arkadaşlarıyla zamanını çok iyi değerlendirdiğini, burada yaptığı eserlerle ev bütçesine destek olduğunu kaydetti.



Kırgız Büyükelçi Kayseri ziyaretlerini tamamladı
Başkan Şadi Özdemir CHP Yerel Yönetimler Çalıştayı’na katıldı
Gizem Özcan’dan Turizm Kanunu tepkisi
Mahsun Kırmızıgül, Azerbaycan’da konser verecek
Meteorolojiden kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı
İçişleri Bakanlığı, Mardin ve Diyarbakır'la ilgili müfettiş görevlendirdi!
MEB'de 'görevde yükselme' atama sonuçları açıklandı
Erdoğan, Romanyalı mevkidaşıyla görüştü
Cumhurbaşkanı'nın sesi ile 'oltalama' girişimine dikkat!
MHP heyetinden Başkan Er’e ziyaret
Hentbol erkeklerde Mihalıççık şampiyon
Turistik ilk sefere uğurlandı
Türkiye havacılıkta dünyanın transit merkezi oldu
9. İyilik Gemisi Mısır’a ulaştı
Bakan Koca'dan MHRS sorunlarına kalıcı çözüm mesajı
Aksaray Nöbetçi Eczaneleri
  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,50% 0,08
  • EURO

    34,60% -0,12
  • GRAM ALTIN

    2496,16% 0,48
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cumartesi 22.7 ° / 10.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 19.6 ° / 6.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 21.9 ° / 9.1 ° Güneşli