Aksaray

16.04.2024

  • İMSAK 04:32
  • GÜNEŞ 05:59
  • ÖĞLE 12:49
  • İKİNDİ 16:30
  • AKŞAM 19:28
  • YATSI 20:49

Çobanlar Yarışıyor Bilgi Yarışmasının Bu Yıl 3’üncüsü gerçekleştirildi

Çobanlar Yarışıyor Bilgi Yarışmasının Bu Yıl 3’üncüsü gerçekleştirildi

Aksaray`da, Çobanlar Yarışıyor Bilgi Yarışması’nın bu yıl 3’üncüsü gerçekleştirildi. 120 çoban arasında seçilen 8 finalist çoban kıyasıya yarıştı.

 Aksaray`da, Çobanlar Yarışıyor Bilgi Yarışması’nın bu yıl 3’üncüsü gerçekleştirildi. 120 çoban arasında seçilen 8 finalist çoban kıyasıya yarıştı. 
Aksaray Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından Aksaray Kültür Merkezi`nde yapılan programa, Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Genel Başkanı Prof. Dr. Veysel Ayhan, Belediye Başkan Yardımcısı Yılmaz İlhan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bestami Zabun, Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, Aksaray Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk ve çok sayıda çobanla yakınları katıldı.

"ÇOBANLIĞI GÜNDEME TAŞIMAK İSTİYORUZ"
Aksaray Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk, Türkiye’de ilk kez Aksaray’da düzenlenen yarışmadaki amaçlarının çobanlığı gündeme getirmek ve yetiştiricilere sevdirmek olduğunu belirterek, “Biz, Türkiye’de çobanlığı gündeme taşımak, farkındalık oluşturmak istiyoruz. Çünkü çoban küçükbaş hayvancılık için çok önemli. Bir çoban, bir de mera önemli. Çobanlık Türkiye hayvancılığı önünde çok ciddi bir sorun gibi duruyor. O yüzden çobanlığı sevdirmek, gündeme taşımak, sorun ve sıkıntılarını dile getirmek için böyle bir sosyal organizasyon yapıyoruz. Yarışmayı üyelerimiz arasında yapıyoruz. Bu kapsamda üyelerimize eğitim veriyoruz. 640 yetiştiricimiz tarımsal yayın ve danışmanlık hizmeti alıyor. Onlar arasında bir bilgi yarışması yapıyoruz. Verimliliği ve üretimi artırmaya, kaliteyi artırarak sağlıklı gıda üretmeye çalışıyoruz. Çünkü bizim ülkemiz ve ilimiz üreten bir ülke. Eğer üretiyorsak bunu dış devletlere satmak zorundayız. Satmak içinde verimliliği, üretimi artırmak, bulaşıcı hastalıklarla mücadeleyi kazanmak zorundayız ki bu işi yapalım. Bu iş için de eğitim çok önemli. Bu yarışmanın Türkiye’nin diğer illerinde de yaygınlaşmasını ve Türkiye finalinin yapılmasını hedefliyoruz. Yarışma sonrası 1’inciye 4 bin lira, 2’inciye 3 bin, 3’üncüye 2 bin lira ve diğer yarışmacılara da yarım altın vererek ödüllendireceğiz. Çünkü teşvik etmek istiyoruz.” 

"230 BİN KOYUN KEÇİ YETİŞTİRİCİSİ TÜRKİYE’DE GAYRET GÖSTERİYOR"
Programda bir konuşma yapan Türkiye Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Merkez Başkanı Prof.Dr. Veysel Ayhan da, “Bir ülkede insanlığın dengeli, sağlıklı bir şekilde beslenebilmesi için hayvansal kökenli gıdalar son derece önemli. Bunu biz et, süt, yumurta, peynir gibi ürünlerden karşılıyoruz. Türkiye’de kırmızı et ihtiyacının karşılanmasında, açığının giderilmesinde koyun ve keçiciliğin önemli bir yeri var. Bu bağlamda özellikle hayvancılığın içerisinde unutulmuş, yıllardır ihmal edilmiş bir sektör olan koyun keçi sektörü, son 8-10 yıllık bir zaman diliminde ilk kez 2006’dan itibaren bakanlığımız tarafından destekleme kapsamına alınmış, il birliklerimiz kurulmuş ve şu an itibari ile 230 bin koyun keçi yetiştiricisi Türkiye’de gayret gösteriyor. Biz, son 7-8 yıldır Türkiye’de karşılaştığımız en önemli sorunlardan biri bu sektörün kan kaybediyor olması” 

"ÇOK EMEK VERDİM VE KAZANDIM"
Yapılan konuşmaların ardından sekiz çoban, sorulara doğru cevap vermek için kıyasıya yarıştı. Yarışma sonunda Armutlu köyünden Sami Doğan 1’inci olurken, 4 bin lira ödül aldı. 
Sami Doğan, birinci olduğu için mutlu olduğunu belirterek "Yarışmaya katılmak için çok çalıştım. Çocuklarım uyuduğu zaman ben uyumadım ve yarışma için ders çalıştım. Çok emek verdim ve emeğimin karşılığını aldığıma inanıyorum. Emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.
Yarışmanın ardından Aksaray`ın Malaklı cinsi çoban köpekleri tanıtım için sahnede gösteri yaptı.Sonra Aksaray`ın yerel sanatçısı Mine Gez tarafından konser verildi.



3 ilçe, 4 beldede seçimler yenilenecek
Aras, CHP Grup toplantısına katıldı
Ticaret bakanlığı açıkladı... Üçüncü ülkelerin ürününe bile geçit yok!
Erdoğan ile Şimşek arasında 'kriz' iddialarına açıklama
Başkan Ahmet Aras Ata’nın huzurunda
9 günün bilançosu ortaya çıktı!
E-sertifika sayısı 8 milyonu geçti
Tüm sektörlerin ciroları artışta!
Büyük Meclis'te mesai yeniden başlıyor
Kırmızı ve sarı bültenliler İstanbul 'Mahzen'inde!
Kabine seçim sonrası ilk kez toplanıyor
Yurt genelinde hava sıcaklığı artıyor
Bakan Özhaseki: 200 bin konut yıl sonuna kadar teslim edilecek
Aile'den 2 bin 54 içeriğe müdahale!
Bahçeli'nin A Takımı belli oldu
Aksaray Nöbetçi Eczaneleri
  • BIST 100

    9627,51%-0,54
  • DOLAR

    32,48% 0,23
  • EURO

    34,58% 0,28
  • GRAM ALTIN

    2477,79% -0,20
  • Ç. ALTIN

    4144,26% 1,43
  • Salı 23.9 ° / 8.8 ° Güneşli
  • Çarşamba 25.8 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Perşembe 25.6 ° / 13.2 ° Güneşli