Aksaray

23.04.2024

  • İMSAK 04:20
  • GÜNEŞ 05:50
  • ÖĞLE 12:47
  • İKİNDİ 16:32
  • AKŞAM 19:35
  • YATSI 20:58

Çiftçinin yarasına merhem olacaklar

Çiftçinin yarasına merhem olacaklar

Kuraklık için tek yumruk oldular Çiftçinin yarasına merhem olacaklar

Yüzde 70’i kıraç alandan oluşan ve Türkiye’nin en az yağış alan illerinden birisi olan Aksaray’da hububat kaldıramayan çiftçilerin yarasına merhem olmak amacıyla AK Parti İl Başkanı M. Fatih Yıldırıcı, Ak Parti Merkez İlçe Başkanı Ömer Gizlenci, MÜSİAD Başkanı Abdulkadir Karatay, Aksaray Merkez İlçe Süt Üreticileri Birliği Başkanı Esat Zengin, Aksaray Gıda Tarım Ve Hayvancılık İl Müdürü Bestami Zebun, Aksaray Sivil Toplum Platformu başkanı Eyüp Dağdaş, Gazeteciler ve Yazarlar Cemiyeti Başkanı Celil Acar bir araya geldiler.

Kuraklık nedeniyle verim kaybı yaşayan üretici borçlarının bir yıl ertelendiğini hatırlatan Ak parti il başkanı Fatih Yıldırıcı, “Ziyaret amacımız Türkiye genelinde ve Aksaray’da yaşanan kuraklıkla ilgili fikir alış verişinde bulunmaktır. Biz bu sorunu yerinde incelemek amacıyla geçen hafta AKSÜTBİR Başkanı Esat Zengin’le beraber tarlalara gittik ve oradaki verim kaybını birebir müşahede ettik. Hükümetimiz sağ olsun verim kaybı olan çiftçilerimize destek amacıyla borçlarının ödemesini ileri bir tarihe erteledi. Bu tarımla uğraşan çiftçilerimiz için sevindirici bir haber. Tarımla uğraşan vatandaşlarımızın yanı sıra hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımızda benzer bir gelişmeyi bekliyorlar. Onunla da ilgili inşallah çalışmalar yapılıyor. Biz bu sıkıntıları değerlendirmek ve müşahede etmek adına şu anda buradayız. İnşallah güzel çalışmalar yapacağız. Aldığımız kararları vekil ve ilgili bakanlarımıza iletmeye çalışacağız. İnşallah memleketimiz bir daha böyle sıkıntılar yaşamaz. Rabbimde yardımcımız olsun diliyorum. Ak parti ve Başbakanımızla birlikte tüm Türkiye’de olduğu gibi tüm hemşerilerimize yardım elimizi uzatıyoruz. Bu noktada Tarım İl Müdürlüğümüzde bu işin uygulayıcı bir birimi. İnşallah Rabbimde yüzümüzü kara çıkartmasın” dedi.

KURAKLIK TİCARETİ DE ETKİLER

Kuraklık sadece çiftçileri etkilemeyeceğine işaret eden MÜSİAD başkanı Abdülkadir Karatay ise, “Son 20 yılın belki de en az yağış alan illerinden birisi Aksaray. Maalesef yoğun bir kuraklık dönemi yaşanıyor. Biz Müsiad olarak bu konuda vatandaşa ne gibi katkımız olursa yapmaya hazırız. Yaşanan kuraklık süreci sadece tarım ve hayvancılığı etkilemiyor. Doğrudan ticareti etkileyen bir durum var. Çünkü özellikle Aksaray’ın ticareti önemli ölçüde tarım ve hayvancılığa dayalı. Rekolte kaybı ciddi oranlarda bekleniyor. Özellikle kurak bölgelerde bu kayıp yüzde 70-80 oranında. Bu önümüzdeki bir yada bir buçuk yıl süre içinde vatandaşın ürünlere pahalı bir şekilde ulaşmasını ve ticarette ciddi manada sıkıntıların olacağını düşünüyoruz. Kuraklıkla ilgili bakanlığımızın aldığı kararı olumlu karşılıyoruz. Bizde bu manada elimizden geleni yapacağız” dedi.

KURAKLIKTAN BİRİNCİ DERECEDE ETKİLENEN ÇİFTÇİ

Çiftçilerin sorunu çözmek için bir araya geldiklerini dile getiren Aksaray Merkez İlçe Süt Üreticileri Birliği Başkanı Esat Zengin ise, “AK Parti İl Başkanı Fatih Yıldırıcı önderliğinde konuya bir içtenlik kazandırarak çalışmalarımıza başladık. Kuraklıktan birinci derecede etkilenen çiftçidir. Bunun içinde sıkıntıları çözme konusunda nasıl bir yol izleyeceğiz bu konuda fikir alışverişi yapacağız. Hepimiz bu konuda gayretli ve bilinçli bir çalışmanın içindeyiz. AK Parti İl Başkanı, Ak Parti Merkez İlçe Başkanı, MÜSİAD Başkanı ve üyeleri ile birlikte müşahede yaparak çiftçinin aleyhine olumlu bir sonuç elde edeceğimizi umuyorum” dedi.

AKSARAY OVASINDA BÜYÜK ZARAR VAR

 

Ülkede sadece kuraklığın hakim olmadığını don olayının da yaşandığını anlatan İl Gıda Tarım Ve Hayvancılık İl Müdürü Bestami Zebun da, “Türkiye’de sadece kuraklık değil don olayı sel olayı gibi bir sorunda var. Bu konuda bakanlığımız çıkarmış olduğu tarım sigortaları gibi kanunlar var. Bu gibi durumlarda çiftçilerimizin sigorta ettirmesi durumunda zararın yüzde 50’ini devletimiz geri ödemekte. Sigorta yapıldığı takdirde herhangi bir afet durumunda çiftçilerimiz bu sigortadan yararlanabiliyorlar. Ancak kuraklık sigorta kapsamında değil. Çiftçilerimiz kuraklıktan da zarar gördüğü takdirde gerek ürün kaybı gerekse tekrar tohum alıp da ürünlerini ekemeyen çiftçilerimiz var. İnceleme adına bizde beldeleri gezdik ve gerçekten buğdaylar arpalar yok denecek kadar az. Yüzde yüzlere varan büyük bir zarar var. Oradaki çiftçilerimiz biz daha önceden bir sonraki dönem için kendi tohumlarımızı kullanıyorduk bu durumda biz tohumu nasıl temin edeceğiz diyorlar. Bu konuda henüz borçların ertelenmesi söz konusu ama tohum yardımı konusunda bir husus yok. Eğer sayın Başkanımızın da dediği gibi konuyla ilgili girişimlerde bulunulur ve tohumluk yardımı da yapılırsa çiftçilerimizin yaralarına merhem olur diye düşünüyorum. Hayvancılık konusunda da mera ya bağlı olduğun için ilimizde koyunları besleme konusunda da ciddi bir sıkıntı var. Hayvancılıkta da zarar görmüş vatandaşlarımızın borçlarını bir yıl erteleme konusunda çalışmalarımız var. Ben burada çiftçilerimize geçmiş olsun dileklerimi arz ediyorum. Bizde bu konuda elimizden geleni yapacağız” dedi.



Hentbol Kadınlar Süper Ligi’nde 21. Hafta sonuçları
Dünya çocukları Beştepe'de
Anayasa Mahkemesi'nden Cumhurbaşkanı'na ziyaret
Bakan Tekin koltuğunu 11 yaşındaki Irmak'a devretti
Erdoğan'dan tasarruf mesajı... İhtiyaç dışı harcamalar kesilecek
Milli Eğitim'den 23 Nisan'a özel gazete
İnegöl’de 23 Nisan coşkusu
MSB: 19 terörist etkisiz!
Turistik Diyarbakır Ekspresi’nden Kayseri’de “Turizm” molası
PTT'den 23 Nisan'a özel pul
Ankaralılar İzmir'i yaşayacak
Midas Vadisi'ne turist akacak
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 101. yılında 101 proje
Meclis Başkanı Kurtulmuş'tan 23 Nisan stantlarına ziyaret
DSP Keşan İlçe Başkanı Nalbantoğlu’ndan 23 Nisan açıklaması
Aksaray Nöbetçi Eczaneleri
  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,58% 0,21
  • EURO

    34,79% 0,38
  • GRAM ALTIN

    2412,57% -0,81
  • Ç. ALTIN

    4000,90% -1,78
  • Salı 24.7 ° / 10.7 ° Güneşli
  • Çarşamba 30.7 ° / 17.4 ° false
  • Perşembe 29.8 ° / 17.8 ° false