Aksaray

23.04.2024

  • İMSAK 04:20
  • GÜNEŞ 05:50
  • ÖĞLE 12:47
  • İKİNDİ 16:32
  • AKŞAM 19:35
  • YATSI 20:58

Bugün Aksarayımız ilçe oluşunun 81.yıldönümü!

Bugün Aksarayımız ilçe oluşunun 81.yıldönümü!

81 Yıl önce bu gün resmi gazetede yayınlanan 2197 sayılı kanunla Şehirlerin atası günümüzde Üniversitesi,sanayisi ,tarımı, hayvancılığı ve turizmiyle

      81 Yıl önce bu gün resmi gazetede yayınlanan 2197 sayılı kanunla Şehirlerin atası  günümüzde Üniversitesi,sanayisi ,tarımı, hayvancılığı ve turizmiyle Anadolunun parlayan yıldızı olan Aksaray’ımız ikinci defa ilçe yapılarak 56 yıl sürecek ilçelik prangasına çarptırıldı.

   Atatürk’ün teklifiyle 13 Ekim 1920 günü kabul edilen 40 Numaralı kanunla ilk ilçelik prangasından kurtularak il olduktan sonra hızla kalkınarak imarıyla,sanayisiyle genç Cumhuriyetin Elektirik enerjisini kullanan 10 ilinden birisiyken 81 Yıl önce bu gün resmi gazetede yayınlanan 2197 sayılı kanunla Aksaray preslenerek adeta yer yüzünden silindi.

     Bazı yerlerin ilçe yapılmasıyla ilgili kanunla Vilayetliği alınarak Kaza haline getirilen Aksaray’ın Şerefli Koçhisar ilçesi Ankara’ya verilirken kendisiyle birlikte Arapsun(Gülşehir) ilçesi  tarih boyunca ekonomik ve kültürel yönüyle hiçbir ilgisi olmayan Niğde iline yeniden bağlandı.

 115 YIL BOYUNCA PRESLENEN AKSARAY’IN SAHİP OLDUĞU TÜM YER ALTÜI VE ÜSTÜ ZENGİNLİKLERİYLE BİRLİKTE KÜLTÜRÜDE YOK SAYILDI!

      81 yıl önce resmi gazetede yayınlanan kanunla şanlı tarihinde ikinci defa ilçe haline getirilen Aksaray’ın sahip olduğu tüm yer altı ve üstü zenginlikleri ile tarihi ve  sahip olduğu kültürüde yok sayıldı.

     1. İlçeki esaretinde 59,ikincisinde ise 56 yıl olmak üzere toplam 115 yıl boyunca Aksaray’ın Türküleri,Folklörü,Bilmeceleri,Bulmacaları ve şanlı tarihide yok sayılarak yazılı kaynaklara girmediğinden sahip oldukları değer biçilemez maddi ve manevi hazineleri bu nedenle değerlendirilmediği gibi yüz yıllardır söylenen Türküleri ise başka illerin türküleri olarak lanse edildi.

 ADNAN MENDERES’İN YOL AĞLARI VE GURBETÇİLERİMİZİN DESTEĞİYLE

 AKSARAY YENİDEN GELİŞİP BÜYÜYEREK ÇEVRE İLLERİ GERİDE BIRAKTI

     Aksaray’ın kendi iradesi dışında bir oldu bittiyle 1933’de yeniden ilçe haline getirilmesiyle adeta preslenmesiyle vestern filmlerindeki terk edilmiş kasaba görüntüsünden önce Milletin adamı  şehit Başbakan Adnan Menderes’in Türkiyeyi kara yolları ağlarıyla ördürmesiyle bu yolların merkezi durumuna gelmesiyle.

     Ardından ise Altmışlı yıllarda Batı Avrupa ülkelerine yapılan işçi göçüyle gittikleri ülkelerdeki alın terlerini memleketimizde değerlendiren gurbetçilerimizin yatırımlarıyla yarım asır sonra Seksenli yıllarda başta o zaman bağlı olduğumuz Niğde ili olmak üzere çevre illerin çoğunu imarı,nüfusu ve sanayisiyle yenen  Aksaray kara talihini bir kez daha gerilerde bıraktı.

TARİHİN TEKERRÜR’Ü TREN HATTIYLA, İLAVE ŞERİTLERLE GÜÇLENDİRİLECEK  YETERLİ GENİŞLİK VE YÜKSEKLİKTEKİ ALT GEÇİTLERİDE OLANA DUBLE YOLLARDA!

     Aksaray’ın kendisine reva görüleni asla ve asla hak etmediğini,kesinlikle bundan sonrada olması muhtemel tüm olumsuzlukları hak etmeyeceğini belirten hemşerilerimiz olması muhtemel olumsuzlukların peşinen önlenmesinin yegane  olmaz ise olmaz çaresinin 2004,2009,2010 ve 2011 yılında sözü,13 Mart 2014’de ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yeniden teyit edilen tren yoluyla,ilave şeritlerle güçlendirilecek duble yollarda olduğunu belirttiler.

    İktidar ve muhalefetteki tüm siyasilere,Mülki ve mahalli yöneticilere,Meslek Odaları ve STK’lara seslenen vatandaşlarımız”İnşaatı hızla devam eden Ankara-Pozantı otobanı hizmete açıldığında Aksaray’ın can damarı olan  E. 90 Milletler arası karayolunun cezibesi ortadan kalkacak.!

    Bunun gerçekleşmesi Aksaray’ın ölüm fermanı anlamına gelir.!!!

    Bu olumsuzluğun izole edilebilmesi için öncelikle Eski Belediye Başkanı Nevzat Palta beyin 2004 Mahalli seçimlerindeki vaadi olan ve kendisiyle birlikte dönemin Bakanı günümüzün Meclis Başkanı Cemil Çiçek ile Devlet Demir Yolları Genel Müdürününde o zaman projesini tanıttığı.

    2009 yılında yine Ak Parti ve Nevzat Palta beyin tekrarlanan mahalli seçim vaadi olan,18 Aralık 2010 tarihinde ise dönemin Ulaştırma,Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın sözünü verdiği.

     Başbakan Erdoğan’ın ise 26 Mayıs 2011’de Aksaray’da yapılan Ak Parti mitinginde hem sözünü,hemde başlatma talimatını verdiği,13 Mart 2014 Perşembe günkü Mahalli Seçimlerden önce Aksarayda yapılan Partisinin mitinginde ise yeniden teyit ettiği Aksaray-Ulukışla,Aksaray-Ortaköy,Ortaköy-Kırşehir ve Kırşehir Yozgat demir yolunun hizmete açılması.

     Aksaray-Ankara ve Aksaray-Ulukışla  duble kara yoluna ilk etapta 1’er,ileride ise 2. yeni Şeritlerin ilave edilmesi,bu yolun güzergahında bulunan tüm yerleşim yerleri ile mecavir alanlarınada trafik seyrü seferinin engellemesini ortadan kaldıracak yeterli sayı,genişlik ve yükseklikte her türlü insan,mal ve vasıtananın yolun altından karşıdan karşıya geçişini sağlayacak tünellerin Konya’nın Kulu,Cihanbeyli ve Ereğli ilçeleriyle,Şerefli Koçhisar.Niğde’nin Altunhisar ve Ulukışla’lı yetkilileriyle iş birliğiyle gerçekleştirilmesi şarttır.

     Tren ve yeterli genişlik,yükseklik ve sayıdaki geçitleri olan yeni  şeritlerin ilave edilidiği yolla Aksaray’ın merkezi olma özelliğinin tamemen ortadan kalkmasını önlenir.

    Aksi durumunda ise Aksaray yine çok kısa bir zamanda eski körfez konumuna yeniden gelir.

 

    Bu olumsuzlukların olmaması için gerekenlerin zaman geçirilmeden Vali Ataklı,Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı,Milletvekilleri Ali Rıza Alaboyun,Ruhi Açıkgöz ve İlkunur İnceöz,İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Tüzün,Ak Parti İl Başkanı Ziraat Mühendisi Fatih Yıldırıcı,MHP İl Başkanı Veteriner Mustafa Altınsoy,CHP il Başkanı Elektirik Mühendisi Ramazan Koçak,Ticaret Odası Başkanı Ahmet Koçaş’la diğer Tüm Meslek odaları ve Sivil toplum Kuruluşlarıyla ilimiz medyası  iş  ve gönül birliği yapmalı”dediler.(Haber Araştırma Ali Genç)



İYİ Parti'de bir istifa daha
Bakanlık 'Hizmete Özel' açıkladı... Kamuda giyim yardımları kesilmedi!
Bakan Güler, TRT Çocuk Korosu ile buluştu
Hentbol Kadınlar Süper Ligi’nde 21. Hafta sonuçları
Dünya çocukları Beştepe'de
Anayasa Mahkemesi'nden Cumhurbaşkanı'na ziyaret
Bakan Tekin koltuğunu 11 yaşındaki Irmak'a devretti
Erdoğan'dan tasarruf mesajı... İhtiyaç dışı harcamalar kesilecek
Milli Eğitim'den 23 Nisan'a özel gazete
İnegöl’de 23 Nisan coşkusu
MSB: 19 terörist etkisiz!
Turistik Diyarbakır Ekspresi’nden Kayseri’de “Turizm” molası
PTT'den 23 Nisan'a özel pul
Ankaralılar İzmir'i yaşayacak
Midas Vadisi'ne turist akacak
Aksaray Nöbetçi Eczaneleri
  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,58% 0,21
  • EURO

    34,79% 0,38
  • GRAM ALTIN

    2412,57% -0,81
  • Ç. ALTIN

    4000,90% -1,78
  • Salı 24.7 ° / 10.7 ° Güneşli
  • Çarşamba 30.7 ° / 17.4 ° false
  • Perşembe 29.8 ° / 17.8 ° false