Aksaray

25.04.2024

  • İMSAK 04:17
  • GÜNEŞ 05:47
  • ÖĞLE 12:47
  • İKİNDİ 16:32
  • AKŞAM 19:36
  • YATSI 21:01

brucella’nın teşhisinde nanoteknoloji zamanı

brucella’nın teşhisinde nanoteknoloji zamanı

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zeki Aras, Türkiye’de hayvancılığın en büyük sorunlarından birisi olan

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zeki Aras, Türkiye’de hayvancılığın en büyük sorunlarından birisi olan Brusellozis hastalığının teşhisi için nanoteknolojinin kullanıldığı yeni bir metot tasarladı. Aras’ın hazırladığı bu metot, TUBİTAK’ın “3501 Kariyer Geliştirme Programı” tarafından destek almaya hak kazandı.

 

- 10 Dakika Gibi Kısa Bir Sürede Yöntem Sonuç Veriyor -

 

“Brucella DNA’sının Teşhisi Amacıyla Altın Nanoparçacıklarının Kullanıldığı AuNPs-Prob Nanoteşhis Metodunun Geliştirilmesi” başlıklı projesine dair bilgiler veren ASÜ Öğretim Üyesi, çalışmanın 24 ay süreceğini belirtti. Brusellozis hastalığının hayvancılığın önemli sorunlarından birisi olduğunu ve bu hastalığın teşhisi için son 20 yılda PZR temelli birçok yöntemin geliştirildiğini belirten Aras, “Fakat bu metotların bazı dezavantajlarından dolayı, alternatif moleküler yöntemler geliştirmek amacıyla dünyada değişik arayışlara girilmiştir. Bu alternatif yöntemlerin en yenisi, nanoteknolojideki gelişmelere paralel olarak geliştirilen altın nanoparçacıklarının kullanıldığı AuNPs-prob nanoteşhis yöntemidir” dedi. Bu metotla en az miktardaki DNA’ların bile başarı ile tespit edildiğini, pahalı cihazlara ve amplifikasyona ihtiyaç duyulmadan 10 dakika gibi kısa bir sürede yöntemin sonuç verdiğini söyledi.

 

- Artık Hastalığın Teşhisi İçin Pahalı Cihazlara Gerek Yok -

 

Tecrübeli personele ve pahalı cihazlara ihtiyaç duyulmadığı için özellikle enfeksiyöz hastalıkların teşhisinde, küçük laboratuarlarda rahatlıkla bu yöntemin kullanılabildiğini söyleyen Zeki Aras, “Teşhisinde ciddi sıkıntılar yaşanan ve hücre içi yaşayıp karmaşık patogeneze sahip olan brusellozis hastalığının tanısında, nanoteknolojinin kullanımının büyük avantajlar sağlayacağı şüphesizdir. Fakat dünya genelinde Brucella’nın hızlı nanoteşhisi amacıyla geliştirilmiş herhangi bir AuNPs-prob nanoteşhis metodu bulunmamaktadır. Önerilen bu araştırma projesiyle, ülkemiz hayvancılığına ciddi zararlar veren Brusellozis’in direk teşhisi için hızlı, güvenilir, yüksek hassasiyete sahip ve DNA amplifikasyonu gerektirmeyen AuNPs-prob nanoteşhis yöntemi geliştirilecektir” dedi. Aras bu çalışmayla, Aksaray ve bölge illerdeki koyun ve inek atık vakalarında Brucella türlerinin ne ölçüde sorumlu olduğunun ve bölgede hangi Brucella türleri ile alt biotiplerinin dağılım gösterdiğinin ortaya konulacağını ve hayvan yetiştiricilerine hastalık ile ilgili bilgilendirmeler yapılacağını da belirtti.

 

ASÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Acar, Yrd. Doç. Dr. Zeki Aras’ı yaptığı araştırma projesinden dolayı kutladı ve başarılarının devamını diledi.

 



Merkez faizi sabit bıraktı!
DEVA'lı Şahin avukatların taleplerini dile getirdi
Enerji'ye yönelik kanun teklifi TBMM'de
O kişilerin ehliyetinde sorun yok!
Aktiffelsefe 35 yaşında
2023'ün röntgeni çekildi... Avrupa'da aşırı hava olayları yaşandı
Arı ürünlerine ilişkin önemli düzenleme
HSK 6 ilin bölge derecelerini belirledi
Trafikteki araç sayısı 29 milyonu aştı
Medeniyetler şehri Mardin’de 4 gündür sular akmıyor 
Bozdoğan-29'a 23 gözaltı!
Bakan Uraloğlu'ndan 'tasarruf' vurgusu
Carettalar’dan Baskan Seçer’e ziyaret
Şantiye gezileri yeniden başlıyor
Almanyalı mevkidaşına tarihi mektubun birebir basımını hediye etti
Aksaray Nöbetçi Eczaneleri
  • BIST 100

    9753,27%0,32
  • DOLAR

    32,56% 0,09
  • EURO

    34,97% 0,44
  • GRAM ALTIN

    2430,79% 0,33
  • Ç. ALTIN

    3994,55% 0,00
  • Perşembe 29.8 ° / 17.8 ° false
  • Cuma 28 ° / 16.5 ° false
  • Cumartesi 27 ° / 13.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı